Sipilä kyselytunnilla: ”En ole enää yhteydessä toimittajiin, vaan oikaisen ne toisella tavalla”

Julkaistu:

Pääministeri Juha Sipilän ja Ylen välinen soppa Terrafame-uutisoinnissa puhutti eduskunnan kyselytunnilla.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai vastata eduskunnan kyselytunnilla opposition kysymyksiin Sipilän ja Ylen välisestä mittelöstä Terrafame-uutisoinnissa.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) kysyi, miksi pääministeri on yrittänyt painostaa Yleisradiota.

Sipilä kiisti painostaneensa Yleä uutisoimasta Terrafamesta ja pääministeristä.

– En ole painostanut Yleä. En ole yrittänyt vaikuttaa Ylen uutisten sisältöön, Sipilä totesi.

Sipilä luki paperista journalistin ohjeista, että jutun kohteella pitää olla mahdollisuus saada kommentoida juttua. Yle julkaisi viime perjantaina Terrafame-juttunsa ennen kuin Sipilä ehti siihen vastata.

Sipilä vakuutteli muutamaan kertaan, että hän ei ole yrittänyt vaikuttaa Ylen ohjelmien sisältöön.

– Pääministerin luottamusta Yle ei tarvitse, Sipilä tunnusti.

Rinne myös kysyi Sipilältä, miksi pääministeri omalla arvovallallaan katsoi järkeväksi lähettää Ylen toimittajalle parikymmentä kovasanaista viestiä. Rinne kysyi, eikö Sipilä nähnyt toimissaan moitittavaa. Sipilän mukaan ainoa hänen moitittava tekonsa oli lähettää kansalaisilta saamaansa sähköpostia.

– Olen sitä mieltä, että toimittajan olisi pitänyt varata minulle mahdollisuus vastata vakavaan väitteeseen. En puuttunut uutisen sisältöön. Ehkä olisin voinut jättää kansalaispalautteen lähettämättä. Olen sitä eilen pahoitellut, Sipilä sanoi.

Sipilä lähetti perjantaina Ylen toimittajalle parikymmentä sähköpostiviestiä, joista osa oli Sipilän saamaa sapekasta kansalaispalautetta.

Puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr) penäsi, olisiko Sipilän pitänyt jäävätä itsensä Terrafame-asiassa. Sipilän sukulaisten yritys on saanut Terrafamelta puolen miljoonan urakan.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi, että yritys voitti tarjouskilvan lokakuussa, hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisärahaa ja päätöksen urakasta teki Terrafame, ei valtio.

Sipilä ei nähnyt syytä itsensä jääväämiseen.

– Jääviyttä koskevaa tarkastelu on jokaisen ministerin vastuulla jokaisessa päätöksessä. Olen tullut siihen harkintaan, että en ole ollut esteellinen tekemään päätöstä, Sipilä totesi.

Sipilä kertoi kyselyiden lomassa, että hän ei enää aio olla yhteydessä toimittajiin ja toimituksiin itseään käsittelevien uutisten oikaisemiseksi.

– En ole enää yhteydessä toimittajiin ja toimituksiin, vaan oikaisen ne toisella tavalla, Sipilä kertoi.

Sipilä ei kyselytunnilla täsmentynyt, miten hän aikoo jatkossa olla yhteydessä toimituksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt