Ylen ex-pomo Ylen politiikan journalismista: ”Fakta on, että on uhkailtu, painostettu, sensuroitu, hyllytetty”

Entinen Ylen politiikan toimituksen päällikkö Pekka Ervasti arvostelee ankarin sanakääntein Ylen toimintaa Sipilä-kohun aikana ja Ylen politiikan journalismin nykytasoa.

– Olen huolestunut siitä, miten ahtaaseen rakoon politiikan journalismi on Ylessä ajettu sen takia, että toimituksen johto on antanut periksi poliittisten paineiden edessä, Pekka Ervasti näkee. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vastasi eilen väitteisiin televisiohaastattelussa. Pääministeri Juha Sipilä lähetti viestejä Ylen toimittajalle perjantaina.

1.12.2016 12:39

Pekka Ervasti jätti Ylen viime keväänä. Hän on nykyään vapaa toimittaja.

Ervasti korostaa heti kättelyssä, ettei hän voi puhua omasta ajastaan Ylessä.

– Olen sopinut Ylen kanssa, etten käsittele omaa tapaustani julkisuudessa, mutta Yle-veroa maksavana kansalaisena ja journalistina olen huolestunut siitä, miten ahtaaseen rakoon politiikan journalismi on Ylessä ajettu sen takia, että toimituksen johto on antanut periksi poliittisten paineiden edessä, Ervasti kommentoi Ilta-Sanomille torstaina.

Pekka Ervasti.

Ervasti perustaa näkemyksensä siihen, mitä hän on kuullut entisiltä Yle-kollegoiltaan.

– Ne ovat hiuksia nostattavia tarinoita. Nythän niitä on tullut julkisuuteen, kuten Ruben Stillerin tapaus. Se on yksi karmeimmista esimerkeistä. Ihan derkkumeininkiä, että Suomessa voi tapahtua tällaista vuonna 2016. Se on uskomatonta ja Ylen mediavalta-asema huomioon ottaen todella huolestuttavaa.

Pressiklubi-ohjelman juontajana toimiva Stiller sai alkuviikosta varoituksen, kun hän alkoi valmistella ohjelmaa Juha Sipilästä, vastoin toimituksen johdon linjausta. Varoitus peruttiin myöhemmin.

Onko muita tapauksia?

– Onhan julkisuudessa ollut tietoja juttujen sensuroinneista ja hyllytyksistä ja erilaisia varoituksilla uhkaamisia. Ja kyllä minä olen sisältä kuullutkin.

– Esimerkiksi Jarno Liskin Terrafame-juttu. Se on vedetty hyllylle, sitä ei ole julkaistu. Attehan (Jääskeläinen) on sanonut, että niitä nyt oli jo aivan riittävästi, että ei tässä enää julkaista.

Ylen toimittaja Jarno Liski oli yksi Ylen toimittajista, joka oli viime perjantaina tekemässä hyllytettyä jatkojuttua Juha Sipilästä.

Ervasti ihmettelee myös sitä, mitä keskiviikkoillan A-Studiossa tapahtui.

– Aika jännää on sekin, että toimittaja (Susanne Päivärinta), joka haastattelee A-studiossa Ylen päätoimittajaa (Atte Jääskeläinen), pitää lopuksi kysyä, että saanko minä nyt potkut? Siis toimittajan pitää anella päätoimittajalta, kun haastattelu on tehty, että annatko sinä nyt minulle potkut. Tätä voi jo sanoa kafkamaiseksi touhuksi.

Miksi Yle toimii mielestänne niin kuin se toimii?

– Se on antanut periksi poliittisille paineille, ja minusta se on turhaa ja tarpeetonta. Pitäisi olla jämäkkä.

Johtuuko periksi antaminen siitä, että Ylen rahoitus on poliitikkojen päätäntävallassa?

– Siihen voi vastata parhaiten Ylen toimituksen johto, Atte Jääskeläinen ehkä parhaiten.

Ette siis usko, että huoli rahoituksesta olisi tässä taustalla?

– Se, että sinä sitä kysyt, on jo Ylen kannalta helvetin huono asia. Fakta on, että on uhkailtu, painostettu, sensuroitu, hyllytetty ja tiedetään, että kyseisen talon rahat ovat poliitikkojen peukalon alla. Siitä syntyy vaikutelma, että laitos, joka saa rahoituksensa poliittista kanavaa pitkin, säätää poliittista journalismia.

– Jo tämä epäilys, on tosi hurja asia ja se on omiaan nakertamaan luottamusta, joka on journalismin kaikista tärkein kulmakivi. Sen rakentaminen kestää helvetin kauan ja sen voi menettää tosi nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?