Ylen päätoimittajaa tentattiin A-studiossa Sipilä-kohusta – ”Saanko minä nyt potkut?”

Yleisradion päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin siitä, vaaransiko Ylen toiminta suomalaisen sananvapauden.

Yleisradion päätoimittaja Atte Jääskeläinen ja toimittaja Susanne Päivärinta.

30.11.2016 22:15

Toimittaja Susanne Päivärinta tenttasi Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaa, päätoimittaja Atte Jääskeläistä Ylen riippumattomuudesta A-studiossa keskiviikkoiltana.

Ylen riippumattomuus kyseenalaistettiin tällä viikolla, koska Suomen Kuvalehti kertoi Ylen panneen jäihin pääministeri Juha Sipilän ja Terrafamen kaivosyhtiöltä urakan saaneen, Sipilän sukulaisten omistaman Katera Steelin välisestä suhteesta kertovien juttujen tekemisen.

Jääskeläinen kiisti edelleen, että Ylen riippumattomuus olisi vaarantunut. Hän vakuutti, että kaikista suunnista tuleva painostus täytyy torjua.

– Journalismin tekeminen vaikutusyritysten keskellä on aivan normaali osa tätä ammattia, Jääskeläinen totesi.

– Minulla piti olla pääministeri vieraana tässä ohjelmassa. Sain puhelun, jossa kerrottiin sinun keskustelleen pääministerin kanssa ja minua ohjeistettiin olemaan kertomatta pääministerin perumisesta Ylen sisällä, Ylen ulkopuolella ja sosiaalisessa mediassa. En tietenkään voinut suostua tällaiseen. Nyt kysyn, miksi minua ohjeistettiin näin, Päivärinta puolestaan kysyi.

Päätoimittaja Jääskeläinen ei vastannut kysymykseen suoraan, vaan kertoi Sipilän olleen tunnekuohussa.

– Keskustelun rauhoituttua hän tuli tulokseen, ettei peru kaikkia esiintymisiään, muttei halua tulla tänä iltana A-studioon, koska asia on auki. Jokaisella on oikeus valita, tuleeko lähetykseen vai ei, Jääskeläinen totesi.

– Kysyin, miksi minua ohjeistettiin olemaan kertomatta, Päivärinta jatkoi.

– Lähdimme siitä, ettei ole mitään erityistä syytä korostaa poisjäämistä. Hän (Sipilä) oli näyttävästi ilmoittanut, ettei halua kommentoida asiaa. Se oli osa samaa jatkumoa, Jääskeläinen vastasi.

Päätoimittaja Jääskeläinen kertoi, että tulevat jutut Sipilästä, Terrafamesta ja Katera Steelistä laitettiin jäihin siksi, että asia oli paisumassa painoarvoaan suuremmaksi. Yhdeksi syyksi hän on sanonut, että oikeusasiamies tutkii asiaa.

Jääskeläisen mukaan asiaa oli käsitelty jo neljän päivän ajan, jonka lisäksi lähes jokaisessa Ylen ohjelmassa suunniteltiin asian käsittelyä vielä maanantaina.

– Asian käsittelyn volyymi oli paisumassa liian suureksi. Ylessä seurataan asiaa jatkossakin uutisellisesti, mutta ei spekulatiivisesti.

Päivärinta huomautti, että journalististen syiden lisäksi hänelle kerrottiin, ettei toimitukselle voitu kertoa kaikkia syitä, miksi jutut laitettiin jäihin.

– Minulla ei ole tiedossa mitään muita syitä. Maanantaina olimme tilanteessa, jossa asia oli eskaloitumassa, Jääskeläinen sanoi.

Toimittaja Päivärinta kysyi myös, miksei Yle julkaissut juttua pääministerin lähettämistä sähköposteista. Nyttemmin osa on julkaistu.

Palautetta ei yleensä julkaista, eikä se ole julkaistavaksi tarkoitettu, Jääskeläinen perusteli. Hän kertoi myös ymmärtävänsä, että jotkut ovat tulkinneet viestit painostukseksi.

– Olennaista on, onko pääministerillä mahdollista painostaa Yleisradiota ja onko Ylellä paineita suostua. Hallitus tai pääministeri ei ole se taho, joka Yleisradion tulevaisuudesta päättää, Jääskeläinen sanoi.

Jääskeläinen huomautti, että Ylen määrärahat on turvattu useiksi tuleviksi vuosiksi.

– Voitko sinä jatkaa päätoimittajana ilman, että epäilys uutisten ja ajankohtaisohjelmien puolueettomuudesta ei jatkossa vaivaa ihmisten mieliä ja leimaa meidän työtämme, Päivärinta kysyi.

Jääskeläinen vastasi uskovansa, että lopulta kohu vain vahvistaa uskoa Ylen puolueettomuuteen.

Lopuksi Päivärinta kevensi tunnelmaa kysymällä Jääskeläiseltä, saako hänkin nyt kirjallisen varoituksen tai jopa potkut.

– En voi taata sitä etukäteen, katsotaan myöhemmin sitten, hymyilevä päätoimittaja lohkaisi.

Juttua on korjattu 1.12.2016 kello 11.35: Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin, Juha Sipilän mahdollista esteellisyyttä ei tutki oikeuskansleri, vaan oikeusasiamies. Atte Jääskeläinen ei ottanut asiaa esille ohjelmassa, vaan Susanne Päivärinta kertoi Jääskeläisen aiemmin maininneen oikeusasiamiehen esteellisyystutkinnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?