Yle julkaisi Sipilän sähköposteja – ”Tasoissa ollaan”

rac

Julkaistu:

Yle on julkaissut pääministeri Juha Sipilän toimittaja Salla Vuorikoskelle lähettämiä sähköpostiviestejä.
Sipilä lähetti Vuorikoskelle perjantaina useita sähköposteja, jonka lisäksi hän välitti toimittajalla kansalaisten pääministerille lähettämiä kriittisiä sähköposteja.

Pääministerin syy viestittelylle oli tuohtumus siitä, ettei hän päässyt omasta mielestään kommentoimaan ajoissa Ylen julkaisemaa, Terrafamen kaivoksen Sipilän sukulaisten omistamalle Katera Steelille antamaa urakkaa käsittelevää uutista.

Yllä olevalla videolla Sipilä kertoo sähköpostijupakasta tiedotustilaisuudessa.

Yle teki keskiviikkoiltana päätöksen julkaista viestinvaihdon sisältöä, koska asia on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Yle julkaisi uutisensa perjantaina kello 14.05 ja oli pyytänyt Sipilältä kommenttia noin tuntia ja 40 minuuttia aiemmin.

Pääministeri Sipilä vastasi sähköpostilla kello 15.09. Vastaanottajana tässä viestissä ja kaikissa seuraavissa viesteissä oli Vuorikosken lisäksi Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ylen mukaan Sipilä toi vastauksessaan ilmi harminsa siihen, ettei päässyt esittämään omaa näkemystään asiasta ennen julkaisua.

 

Se, että reagoin blogissani aika tunteellisesti, johtuu siitä, että perheeni on viime aikoina kokenut kovia.

Toimittaja Vuorikoski vastasi, että haastattelupyyntö on yhä voimassa. Tähän Sipilä vastasi vahingon jo tapahtuneen.

– Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä, Sipilä kirjoitti Ylen mukaan.

Seuraavaksi Sipilä välitti Ylelle kansalaisilta saamaansa sähköpostia, joista osa oli alatyylistä, osa asiallisempaa, mutta yhtä kaikki kriittistä. Viestejä oli useita.

– Nyt jumalauta oli kyllä semmonen teko sinä sairaiden, eläkeläisten ja pienituloisten tappaja, että on kyllä nyt syytä käydä siellä korvien välissä pieni keskustelu, sen mötikän, jota myös aivoiksi sanotaan, että nautitko enää Kansan luottamusta, eräs palautteenantaja kirjoitti Ylen mukaan.

Viimeisen, itse kirjoittamansa viestin Sipilä lähetti noin kello yhdeltätoista. Siinä hän perusteli, miksi välitti kansalaisten viestejä.

– Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan, Sipilä kirjoitti viimeisessä viestissään.

Keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sipilä kertoi toimineensa tunnekuohun vallassa.

Sukulaisten ja perheenjäsenten tuominen uutisiin meni ihon alle, ja hän reagoi tunteella niin blogissaan kuin sähköposteissaankin.

Sipilä painotti, ettei mielestään saanut antaa omaa kommenttiaan oikeaan aikaan, mutta ei kritisoi Yleä muilta osin.

– Se, että reagoin blogissani aika tunteellisesti, johtuu siitä, että perheeni on viime aikoina kokenut kovia. Myönnän, että se on herkkä paikka, kun perhe joutuu osalliseksi tähän asemani takia, pääministeri sanoi.

Ilta-Sanomat tavoitti keskiviikkona viestit saaneen Ylen toimittajan Salla Vuorikosken.

Vuorikoski kertoo IS:lle, että ei halua moittia Sipilän tunnereaktiota ja kertoo tottuneensa työssään voimakkaaseen kritiikkiin. Hänestä oli lähinnä erikoista, että pääministeri lähetti ja välitti suuren määrän kansalaisten hänelle lähettämiä viestejä.

Vuorikoski kertoo myös halunneensa itsekin, että viestit julkistetaan. Hän kertoo esittäneensä näkemyksensä myös Ylen toimituksen johdolle, joka asiasta päättää.

– Minun mielestäni yleisön etu olisi se, että minun kirjoittamani ja Sipilän kirjoittamat viestit julkaistaisiin. Julkaisemiseen on voimakas paine, jotta tiedotusvälineet ja yleisö voi arvioida pääministerin ja vaikka minunkin toimintaa.