Sipilä Yle-kohusta: Annoin voimakasta palautetta toimittajalle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa kello 14.10.

30.11.2016 14:22

Sipilä lähetti perjantai-iltana useita sähköpostiviestejä Ylen toimittajalle Salla Vuorikoskelle. Viestejä meni myös vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle. Pääministeri ei ollut tyytyväinen Ylen uutisointiin valtion rahoittaman Terrafamen ja Sipilän sukulaisten osittain omistaman Katera Steelin sopimuksista. Maanantaina Yle muutti linjaansa uutisen jatkamisessa. Asiasta kertoi keskiviikkona Suomen Kuvalehti. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kiistänyt, että Sipilän viestit olisivat vaikuttaneet uutisointiin.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Yle-kohua eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä. Sipilä käveli median eteen suoraan eduskunnan istunnosta kello 14.18.

– Ohoh, teitähän on paljon täällä, Sipilä aloitti.

– Ei pienintäkään aikomusta ole ollut missään määrin rajoittaa lehdistönvapautta tai vaikuttaa siihen, mitä Yle saa esittää tai mitä ei, hän sanoi välittömästi.

Sipilän mukaan hän lähetti sähköpostit, koska ei saanut mielestään reilua mahdollisuutta esittää omaa kommenttiaan uutiseen.

– Annoin voimakasta palautetta toimittajalle, koska Kansan Uutiset oli tehnyt samasta aiheesta jutun aiemmin ja vielä antoi kaksi kertaa mahdollisuuden kommentoida sitä hyvissä ajoin, hän vertaa Ylen ja Kansan Uutisten menettelyä.

– Kun ei anneta mahdollisuutta vastata ja kommentoida, ja puhutaan vakavasta asiasta, lähetin hänelle esimerkkejä kansalaispostista. Esimerkkejä siitä, minkälaiseksi keskustelu taittuu, kun ei ole mahdollisuutta kommentoida, Sipilä sanoi.

– Ehkä jos sähköpostilla lähestytään, niin se ei ole oikea tapa.

Sipilän mukaan häntä kannattaa lähestyä avustajien kautta. Pääministeri kertoi, että sukulaisten ja perheenjäsenten tuominen uutisiin meni ihon alle.

– Uskon Ylen toimintaan ja johtamisjärjestelmään. Kritiikkini on kohdistunut tähän, etten saanut kommentoida asiaa, kun sen aika olisi ollut.

Sipilä vieraili aiemmin aamupäivällä Slush-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Tuolloin toimittajille ei annettu mahdollisuutta kysyä asiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?