Kotimaa

IS seuraa: Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti Guggenheimista – taidemuseohanke hylättiin

Julkaistu: , Päivitetty:

Politiikka
Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee Guggenheim Helsinki -taidemuseon toteuttamista. Itse asiaan päästään noin 18.45. IS seuraa kokouksen käänteitä.
Tämän artikkelin alkuun päivittyvät tuoreimmat tiedot kaupunginvaltuuston Guggenheim-kokouksesta.

00.06: Valtuusto äänestää valtuutettu Rydmanin ehdotuksesta hylätä Guggenheim. Valtuusto hyväksyy Rydmanin ehdotuksen äänin 52-32. Valtuusto päättää kokouksensa ja näin ollen Guggenheimia ei tule Helsinkiin.

00.05: Männistön ehdotus hylätään, kaupunginvaltuusto priorisoi kaupunginhallituksen esityksen.

00.03: Keskustelu on päättynyt. Valtuutetut siirtyvät äänestämään. Ensin äänestetään Lasse Männistön vastaehdotuksesta.

00.02: Meneillään on viimeinen varattu puheenvuoro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

00.00: Valtuutettu Otto Lehtipuu (vihr) huomautti Hurstille, että on väärin asettaa vastakkain investointi ja vähäosaisiin käytettävät rahat. Hursti kiisti vastakkainasettelun.

23.57: Valtuutettu René Hursti ihmetteli, että Guggenheimin suuntaan ollaan ”tuuppaamassa fyrkkaa ihan hyvällä omatunnolla”. Hursti kertoi ehdottaneensa viimeisessä budjetin käsittelyssä rahaa muun muassa eriarvoistumisen ehkäisemiseksi, lastensuojeluun, hätämajoitukseen ja ruokajakoon. Hurstin mukaan kukaan ei äänestänyt hänen vastaehdotustaan edes käsittelyyn.

”En voi muuta kuin yhtyä valtuutettu Rydmanin ja monen muidenkin hyviin puheenvuoroihin tämän hylkäyksen puolesta”, Hursti summasi.

23.54: Valtuutettu Pertti Villo (ps) mietti, mistä kriittinen keskustelu Guggenheimista johtuu. Lisäksi hän puhui asunnottomien tilanteesta.

”Tässä salissa on moni ihmetellyt, että onhan investointeja tehty ennenkin. Aivan selvästi tässä paistaa läpi, että salissa ei hirveän monella tunnu olevan tietoa ajasta jossa eletään. Ei tästä kauaa ole, 17.10. oli asunnottomien yö, jossa kyllä käytiin vakuuttelemassa, että asiat saadaan kuntoon. Minä en voi selkä suorassa mennä sanomaan, että kannatan Guggenheimia mutta en tätä”, Villo puhui.

23.51: Valtuutettujen varaamia puheenvuoroja on nyt jäljellä viisi. Tämän lisäksi valtuutetut pitävät mahdollisesti vastapuheenvuoroja.

23.46: Valtuutettu Marcus Rantala (rkp) totesi puheenvuorossaan, että Suomi on jälleen tilanteessa, jossa vanhan rinnalle täytyisi luoda uutta, eikä tätä voi tehdä yksin.

”Tästä syystä pidän hyvänä, että Helsinkiin tulisi uusi taidemuseo. En tiedä, tulevatko kaikki mahdollisuudet toteutumaan. Pitäisi kysyä, onko meillä mahdollisuutta jättää mahdollisuudet toteutumatta. En usko, että on”, Rantala sanoi.

23.38: Valtuutettu Leo Stranius (vihr) huomautti, ettei Guggenheim juurikaan hetkauta Messukeskuksessa käynnissä olevan Slush-tapahtuman kävijöitä, muuten siellä olisi jo kerätty hankkeelle yksityinen rahoitus.

”Guggenheim on vähän sellainen pölyttyneiden pankkiirifossiilien haave. Se olisi ollut kiinnostava hanke 1990-luvulla”, Stranius sanoi.

23.33: Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) kertoi äänestävänsä hanketta vastaan, koska ei pidä hankkeen tai vastaesityksen ehtoja tarpeeksi hyvinä.

”Sen kävijäennusteet ovat yliopmistisia. Moni on vedonnut konseptin kansainvälisyyteen, mutta on todettava, että Guggenheimin brändi on väljähtynyt ja sen maine kärsinyt kolhuja”, Alanko-Kahiluoto sanoi.

23.31: Jäljellä on kymmenen varattua puheenvuoroa. Näiden lisäksi valtuutetut esittävät mahdollisesti vastapuheenvuoroja ja repliikkejä.

23.29: Valtuutettu Laura Kolbe (kesk) aloitti puheenvuoronsa lukemalla Guggenheim-rakennuksen arkkitehtien tervehdyksen. Hän huomautti, että jos silloisilta helsinkiläisiltä olisi kysytty, ei arkkitehti Carl Ludvig Engeliä olisi Helsingissä nähty, eikä hänen venäläistä arkkitehtuuriaan katsottu hyvällä. Engel on suunnitellut monia merkittäviä helsinkiläisiä rakennuksia.

”On ikuisuuskysymys, miten me arvotamme arkkitehtuurin. Näen itse, että Helsinki on alusta, joka on kulloinkin mahdollistanut erilaisille intressiryhmille toiminnan ja vaikuttamisen. Onko meillä varaa vetää matto pois alta ihmisiltä, jotka ovat panostaneet tähän”, Kolbe huomautti.

23.25: Valtuutettu Sari Mäkimattila (KD) huomautti, että hanke on saanut liian suuret mittasuhteet. Hänen mukaansa Guggenheimilta odotetaan liikaa, eikä se vastaa mihinkään olemassaolevaan ongelmaan.

”Tästä on tullut viihdettä, joka vääristää kuvaa kaupungin poliittisesta päätöksenteosta. Taide on hyväksi kaikille, se on otettava vakavasti. Meillä ei ole huutavaa puutetta taiteen tarjonnasta”, Mäkimattila sanoi.

23.22 Valtuutettu Ilkka Taipale (sdp) vakuutti, ettei Guggenheimiin laitettu raha ole pois asunnottomilta tai pienituloisilta. Hän moitti myös poissa olevia puoluetovereitaan.

”Olen yhä heidän puolellaan samalla kun tuen Guggenheimia. Kun se tulee Tallinnaan, katsotaan paljonko sinne on menossa suomalaisia”, Taipale jyrähti.

23.16: Valtuutettu Zahra Abdulla (vas) kertoi rakastavansa kaikkea kulttuuria ja toivottavansa sellaisen tervetulleeksi. Häntä kuitenkin askarruttaa, miten kaupungin kassa kestää monet samanaikaiset investoinnit, muun muassa keskuskirjaston, länsimetron ja Kruunusillan. Hän huomautti, että rahaa voitaisiin käyttää esimerkiksi homekoulujen korjaukseen.

23.13: Valtuutettu Arja Karhuvaara (kok) sanoi puheenvuorossaan, että tilastot kertovat luksusmatkailuun käytettävän rahamäärän kasvusta. Hän arvioi, että Guggenheimin kävijämääräennusteet eivät ole tuulesta temmattuja.

”Se on jotain muuta kuin pop up -tapahtumat. Näyttää siltä, ettei tässä salissa tätä ymmärretä.”

23.08: Valtuutettu Harry Bogomoloff (kok) kertoi, ettei Bilbao ole kaupunkina samaa luokkaa kuin Helsinki, sillä se ei ole pääkaupunki. Hän arvioi, että asialla on merkitystä.

”Jos Guggenheim ei toteudu, emme saa tietää mitä olisi tapahtunut. Se on varmaa, että elämä jatkuu: ratikat kulkee, koulut, sairaalat ovat auki ja pelastuslaitos tulee paikalle jos hätä on”, hän sanoi.

23.03: Valtuutettu Risto Rautava (kok) huomautti Helsingin museoiden johtajien tukevan Guggenheimin tulemista kaupunkiin.

22.58: Valtuutettu Mari Rantanen (ps) otti voimakkaasti kantaa Guggenheimin museon kävijämäärälaskelmiin. Hän huomautti, että Guggenheimiin pitäisi laskelmien mukaan myydä pääsylippu joka 30 sekunti joka päivä, myös jouluna.

”Se kertoo jo kaiken tämän hankkeen älyttömyydestä. Sitä voi pitää aliarvioivana niin valtuutettujen kuin helsinkiläistenkin laskutaitojen osalta. Sopimuspaperi olisi sovelias lähinnä vessapaperiksi ison hädän yllättäessä”, hän sanoi.

22.54: Valtuutettu Pentti Arajärvi (sdp) kertoi kysymyksen olleen hänelle kohtuullisen vaikea, mutta päätyneensä vastustamaan Guggenheimia. Hän näkisi paikalla mieluummin kansallisen kuin kansainvälisen brändin. Investointina hän ei pitäisi Guggenheimia mahdottomana, mutta taidemuseon käyttökustannukset ovat asia erikseen ja Arajärven mukaan laskelmat ovat epäselviä. Arajärvi totesi, että samalle rahalla löytyisi varmasti vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia, joilla Helsinkiä voisi brändätä.

”Helsinki tarvitsee lisää taidetta, Helsinki ansaitsee lisää taidetta. Miksi koskaan ei esitetä havainnekuvaa siitä suunnasta, jossa taustalla olisi Kauppatori”, Arajärvi kysyi.

22.48: Valtuutettu Kaarin Taipale (sdp) totesi, ettei Guggenheimissa ole kysymys taidehankkeesta, vaikka näin annetaan ymmärtää.

”Suosittu argumentti on, että vastustettiinhan Ateneumiakin, mikä on ihan toinen tarina. Toisiksi suosituin argumentti on se, että halutaanko, että siellä on parkkipaikka. Nähdäkseni tämä ei riitä perusteluksi”, valtuutettu sanoi.

22.42: Valtuutettu Laura Finne-Elosen (rkp) mukaan on hienoa, että taide ja arkkitehtuuri herättävät suuria tunteita. Hän huomioi myös, että hankkeen valmistelu on tapahtunut suurelta osin suljettujen ovien takana.

Hän mainitsi myös, että Guggenheim sopisi hyvin johonkin toiseen paikkaan ja sen tulisi edustaa ”todellista wau-arkkitehtuuria”.

”Keskustelu on kuitenkin saanut amerikkalaisen vaalikamppailun piirteitä”, hän tuumasi.

22.38: Valtuutettu Paavo Arhinmäki (vas) aprikoi, että läpi mennessään Männistön yllättävä vastaehdotus vahvistaisi kaupungin hyväksynnän Guggeinheimin reunaehdoille, sen paikalle ja rakennukselle. Männistön ehdotuksessa Helsinki ei takaisi lainaa, vaan tarvittaisiin lisää yksityistä rahaa. Museon arkkitehtuuri ratkaistaisiin kaavoituksessa.

22.30: Valtuutettujen puheenvuoroja on vielä jäljellä hieman yli 20 kappaletta. Lisäksi osaan puheenvuoroista esitetään vastauspuheenvuoroja.

22.28: Valtuutettu Matti Enroth (kok) totesi, että Guggenheim on monelta suhteelta hyvin perusteltu hanke, mutta sitä voidaan vielä tarkastella.

”Se on iso taloryhmä ja vie hohdon meidän arvokkaasta empiretalorivistöstä. Oikea paikka olisi jossain Kansalaistorin laidalla. Vastustan hanketta nykyisessä muodossaan.”

22.21: Valtuutettu Sirkku Ingervon (vas) mukaan Guggenheim-museoon uskotaan kuin joulupukkiin.

”Kuin se toisi loputtomasti lahjoja, kun oikein kovasti toivoo. Kuka uskoo Guggenheimiin ja kuka ei? Itse en usko”, Ingervo sanoi.

22.15: Valtuutettu Mika Raatikainen (ps) ehdottaa Guggenheimin sijaan Helsingin Eteläsatamaan jäänmurtajamuseota.

22.07: Valtuutettu Jukka Relanderin (vihr) mukaan Guggenheimista on tullut joillekin ”rakas vihollinen”.

”Taide herättää intohimoja, mikä on positiivista. Jokaisella helsinkiläisellä on oma mielipide Guggenheim-hankkeesta”, Relander sanoi.

21.56: Valtuutettu Terhi Koulumies (kok) pohti, millä rahoilla Guggenheim-säätiö on palkannut viestintäfirma Milttonin lobbaamaan museohanketta.

”Taisimme itse nämä pari milliä tässä monta vuotta sitten tälle säätiölle antaa mainostarkoitukseen”, Koulumies sanoi.

21.49: Valtuutettu Pekka Saarnio (vas) ihmetteli kaupunginhallituksen jäsenen ja valtuutetun Lasse Männistön (kok) aiemmin kokouksessa esittämää yllättävää uutta ehdotusta Guggenheimin toteuttamiseksi.

”Mielestäni se oli esitys, joka olisi tarkoittanut asian käsittelemisen keskeyttämistä ja palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Kun näin ei käynyt, ilmeisesti on ainoa mahdollisuus äänestää tämä nurin”, Saarnio sanoi.

21.46: ”Jos esitys kaatuu, se on varmaan joillekin voitto. Mutta kuka siitä hyötyisi? Mielestäni ei kukaan”, valtuutettu Juha Hakola (kok) sanoi.

21.41: Valtuutettu Hannele Luukkaisen (kok) mielestä Helsingin museo jäisi näyttävyydessä pahasti Bilbaon Guggenheimin varjoon.

”Tuli sato taikka kato, lasku on veronmaksajan”, Luukkainen sanoi.

21.35: ”Helsingin kilpailukyky, jota täällä on vaalittu, perustuu siihen, että kaupunki on läpinäkyvä ja tasapuolinen kaikkia tänne haluavia tai täällä jo olevia toimijoita kohtaan. Tämä hanke rikkoisi kaupungin huolella vaalitun logiikan. Valtuusto äänestää tänään siitä, säilyykö logiikka ja tasa-arvo toimijoiden välillä vai pystyykö sen rikkomaan maksetulla, massiivisella vaikuttajaviestinällä”, valtuutettu Pajamäki (sd) sanoi.

21.32: Valtuutettu Osku Pajamäki (sd) sanoi, että ”farssi” estää häntä pitämästä tasapainoisen puheenvuoron.

21.28: ”Olen kuullut hirveän vähän vaihtoehtoja Guggenheimin vastustajilta. Jos tästä keskustelusta poimii yhden vahvan juonen, se on nationalistinen argumentti. Kyllä minäkin olen ylpeä suomalaisuudesta, mutta milloin taide on ollut vain suomalaista”, valtuutettu Mari Holopainen (vihr) sanoi.

21.21: Valtuutettu Arhinmäen (vas) mukaan hankkeesta ei tule hyödyllistä helsinkiläisille veronmaksajille sen vuoksi, että se on hyödyllinen yrityksille.

21.15: ”Valtuutettu Männistön vastaehdotus tuli todella yllättäen puskista viime hetkillä, mutta mielestäni se parantaa tätä ehdotusta”, valtuutettu Tuuli Kousa (vihr) sanoi.

Kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Männistö (kok) esitti aiemmin kokouksessa, että hanke tarvitsisi uudet reunaehdot, jotka rajaisivat julkista rahoitusta ja poistaisivat kaupungin lainatakauksen Guggenheimiin.

21.10: Valtuutettu Arja Karhuvaaran (kok) mielestä Guggenheim olisi hyvä alusta myös matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden opettamiseen koululaisille.

21.01: Valtuutettu Jukka Järvinen (sd) sanoo, että on tullut aika saada asia maaliin.

”Jos verorahoilla rahoitetaan, se on aina jostain muusta pois. Samaan aikaan Helsingissä on tuhansia kodittomia. En osaa oikein valehdella, ettei se ole kadun Arskalta pois, sillä on se pois muusta, jos verorahoja käytetään”, Järvinen sanoi.

20.53: Valtuutettu Leo Straniuksen (vihr) mukaan useat Helsingin museopomot uskovat Guggenheimiin.

”Männistön ehdotus on tervetullut parannus. Pitää olla rohkeutta yrittää. Oli kyseessä yksittäinen valtuutettu tai Guggenheim, se joka ei yritä, ei voi onnistua, Stranius sanoi.

20.42: Valtuutettu Hennariikka Andersson (kok) uskoo, että Guggenheim toisi lisää matkustajia Helsinkiin.

”Olen ollut iloinen kritiikistä, joka on koskenut yksityisen rahoituksen erittäin ohutta osaa. Valtuutettu Männistön vastaehdotus on kuitenkin ehkä sellainen, joka on Guggenheimin yllättävien käänteiden tapaan kannatettava”, Andersson sanoi.

20.36: ”Nyt hanketta on vielä helpompi kannattaa, koska sopimusehdot ja ehdotus ovat kaupungille aikaisempaa paremmat. Tukisäätiön ja kaupungin roolit ovat selkeämmät. Säätiö kantaa vastuun museon toiminnasta”, valtuutettu Tatu Rauhamäki (kok) sanoi.

20.35: Valtuutettu Nuutti Hyttinen (ps) kuvaili suunniteltua Guggenheim-museota ”poskettoman rumaksi” ja hiilikasaksi.

20.26: Suomen kommunistisen puolueen valtuutetun Yrjö Hakasen mielestä rahapula on unohtunut, kun puhutaan Guggenheimista.

”Emme hyväksy miljonäärien ja suurfirmojen museohankkeen tukemista suoraan ja välillisesti yhteensä yli 200 miljoonalla eurolla”, Hakanen sanoi.

20.14: Valtuutettu Jukka Relander (vihr) kertoo, ettei häntä oli koetettu lobata ja kestitä hankkeessa. Hän sanoi valtuutettu Puhakan (vas) vihjanneen, että Guggenheim-hankkeeseen liittyisi korruptiota.

”Halusin todeta nimenomaan, että tämä on kaikki laillista ja suomalaisessa yhteiskunnassa on hyväksyttävää, että meitä lobataan”, Puhakka vastasi.

20.10: Valtuutettu Sirpa Puhakka (vas) kertoi arvioineensa hanketta ”avoimin mielin”, mutta sanoi vastustavansa hanketta sen heikolla pohjalla olevan rahoituksen vuoksi.

”Itselleni olisi tärkeää, että hanke kustannettaisiin täysin yksityisin varoin”, Puhakka sanoi.

Puhakan mukaan Guggenheim-hanke on ”lobbauksen mestari”.

20.06: Valtuutettu Tomi Sevander (sd) ehdotti, että valtuutettu Männistön (kok) ”poliittisesta teatterista” tehdään vientituote.

20.05: ”Joudumme palaamaan lähtöruutuun ja miettimään, mitä haluamme tontille kaupungintalon eteen”, Jalovaara (sd) sanoi.

20.02: Valtuutettu Ville Jalovaara (sd) sanoi, että ”kokous on mennyt farssin ja pelleilyn suuntaan” Männistön yllätysehdotuksen vuoksi.

19.52: Valtuutettu Anna Vuorjoen (vas) mukaan kulttuuritoimeen on kohdistettu Helsingissä tiukkaa leikkauslinjaa.

”Guggenheim-hankkeessa siirrettäisiin meidän yhteistä omaisuutta säätiön hallintaan pois demokraattisen päätäntävallan piiristä ja ulkoistettaisiin osa meidän taidepolitiikkaa ulkomaalaisille miljardööreille”, Vuorjoki sanoi.

19.40: ”Minulla on käsitys, että valtuuston päätöksenteko edellyttää esittelijää ja esittelijän vastuuta. Kuka kantaa nyt vastuun Männistön esityksestä, sillä valtuustolle asiat esittelee kaupunginhallitus virkamiesvalmistelusta? Vaadin tämän nyt kaupungin juristeille. Tässä täytyy kantaa esittelijän vastuu”, kaupunginvaltuutettu Osku Pajamäki (sd) sanoi kovaan ääneen.

19.38: Valtuutetut antavat rankkaa kritiikkiä vastaesityksen tehneelle Männistölle.

19.35: Kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Männistö (kok) sanoi jälleen, että hanke tarvitsisi uudet reunaehdot, jotka rajaisivat julkista rahoitusta ja poistaisivat kaupungin lainatakauksen Guggenheimiin.

19.20: Männistön kanta siitä, ettei kaupungin pitäisi antaa lainatakausta on herättänyt kokouksessa ihmetystä. ”Pidän erikoisena, että valtuustonkokouksessa kaupunginhallituksen jäsen, joka olisi voinut tehdä palautusesityksen, tuo sen valtuustovaiheeseen”, Arhinmäki sanoi.

19.13: Kaupunginvaltuutettu Männistön mielestä kaupungin ei pitäisi antaa lainatakausta hankkeelle.

19.10: ”Mua on ahdistanut tämä keskustelu”, kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö (kok) sanoi.

Männistön mukaan keskustelu Guggenheimista on mennyt huutoväittelyksi, jossa on sivuutettu faktat.

19.03: ”Guggenheimilla on vähän tekemistä taiteen sisällön kanssa. Pikemminkin se kertoo puhujan tarpeesta määritellä itsensä tiettyyn yhteiskunnalliseen luokkaan ja erottautua oletetusta rahvaasta”, kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas) sanoi.

19.01: Kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalon (vas) mukaan on vaikea ymmärtää, miksi Guggenheim-hanke on saanut niin suuren mediahuomion.

18.50: Kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäen (vas) mukaan Guggenheim-hanketta ei ole perusteltu taiteen ja sisällön, vaan elinkeinon näkökulmasta. Arhinmäen mukaan hankkeen voittaja olisi ”New Yorkissa toimiva Guggenheim-säätiö”.

18.42: ”Yksityistä rahaa on hankkeessa oleellisesti vähemmän kuin julkisuudessa on pyritty esittämään. Yksityiseen rahoitukseen on laskettu valtio-omisteisten yhtiöiden tukea ja tukisäätiön lainaa. Toisaalta sopimuksen ehdoksi on asetettu, että museo pääsee valtion tuen piiriin, joka on arvioitu 1,3 miljoonaksi euroksi vuosittain”, kaupunginvaltuutettu Wille Rydman sanoi (kok).

Sopimuksen mukaan kaupunki antaisi hankkeeseen liittyvälle 35 miljoonan euron lainalle takauksen.

18.39: Guggenheim merkitsisi merkittäviä taloudellisia vastuita helsinkiläisille veronmaksajille, sanoi kaupunginvaltuutettu Wille Rydman (kok).

18.30: ”Nyt esiteltävä Guggenheim Helsinki -museon perustamisehdotus on hyvin toisenlainen kuin vuoden 2015 ehdotus. Helsingin kaupungille vastuu on olennaisesti rajatumpi kuin aiemmassa ehdotuksessa. Helsinki on vastuussa vain museorakennuksesta, mutta ei taloudellisessa tai toiminnallisessa vastuussa museon toiminnasta”, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi.

18.29: Guggenheimia alettiin käsitellä valtuustossa. Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen avasi keskustelun.

18.03: Alustavan aikataulun mukaan Guggenheimia aletaan käsitellä noin kello 18.45.

18.01: Suora lähetys kaupunginvaltuustosta on alkanut.

Kaupunginhallitus puoltaa hanketta

Guggenheim-hanke on sijoitettu esityslistalla järjestyksessä kahdeksanneksi käsiteltäväksi asiaksi. Tätä ennen käsitellään mm. Helsingin kaupungin talousarvio vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2017–2019. Lisäksi asialistalla ennen Guggenheimia käsitellään matalalattiaraitiovaunujen korvaamista toisilla. Odotettavissa ei ole, että nämä kaksi aiemmin käsiteltävää asiaa venyisivät pitkäksi, mutta äänestyksiin menee oma aikansa.

Poliittista vääntöä taidemuseosta pääsee seuraamaan, kun katsot suoraa lähetystä arviolta noin kello 18.45.

Kaupunginhallitus päätti viime viikolla äänin 8–7 esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyisi Guggenheim Helsinki -taidemuseota koskevan sopimuksen. Kaupunginhallituksessa päätös repi etenkin vihreiden rivejä. Puolueen Hannu Oskala ja Sanna Vesikansa äänestivät museon puolesta – Otso Kivekäs vastusti. Kokoomuksen, keskustan ja rkp:n jäsenet kannattivat hanketta. Hallituksessa olevat Sdp:n, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten jäsenet vastustivat.

Museorakennuksen omistusta varten perustettaisiin Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiön omistama erillisyhtiö sekä erillisyhtiön omistama kiinteistöosakeyhtiö.

Valtuuston käsittelyyn tulevan sopimuksen mukaan Helsingin kaupunki osallistuisi museon rakentamiseen 80 miljoonalla eurolla. Yksityinen investointi rakentamiseen olisi 15 miljoonaa euroa ja lisenssimaksuun 18,4 miljoonaa euroa. Ne järjestäisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Lisäksi kaupunki antaisi hankkeeseen liittyvälle 35 miljoonan euron lainalle takauksen. Sopimuksen mukaan Helsinki maksaisi museorakennuksen ylläpitokustannukset 0,9 miljoonaa euroa vuodessa. Siihen kuuluvat muun muassa lämmitys, sähkö, vesi ja kiinteistönhuolto.

Helsingin kaupunki kertoi tiedotteessa, että ylläpitokustannukset ovat osa Guggenheim Helsingin vuosittaista 6,5 miljoonan euron laskennallista tilakustannusta, jonka kaupunki normaalisti perisi kiinteistön käyttäjältä vuokrana kattaakseen investointinsa takaisinmaksun, pääomakustannukset, tontinvuokran ja kiinteistön ylläpidon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt