Keskon ammattiosasto valmistautuu poliittiseen lakkoon Sipilän Yle-kiistan vuoksi – ”Yleisradio tarvitsee kansalaisten joukkovoiman tuekseen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskon ammattiosasto valmistautuu poliittiseen lakkoon Sipilän Yle-kiistan vuoksi – ”Yleisradio tarvitsee kansalaisten joukkovoiman tuekseen”

”Ilmoitamme lisää, jos tarve vaatii.”

Varastomies töissä Keskon logistiikkakeskuksessa. Kuvituskuva.­

30.11.2016 12:29

Palvelualojen ammattiliittoon PAM:iin kuuluvan keskolaisten ammattiosaston johtokunta päätti keskiviikkoaamuna asettua pääministeri Juha Sipilän ja Yleisradion työntekijöiden välille syntyneessä luottamuspulassa kaiken käytettävissä olevan joukkovoimansa Yleisradion työntekijöiden taakse.

Luottamuspula syntyi Terrafamen ja Sipilän sukulaisten ympärille.

Ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen kertoo kymmenjäsenisen johtokunnan päättäneen ”yksimielisesti ja demokraattisesti” ryhtyä valmistautumaan poliittiseen lakkoon.

Ammattiosasto haluaa ”antaa tukensa Yleisradion työntekijöille ja puolustaa sananvapautta sekä lehdistön ja tiedotusvälineistön vapautta”.

– Lakkovalmius on yllättävänkin hyvä, puheenjohtaja Järvinen sanoo.

Mikä olisi poliittisen lakon laajuus, koskisiko se yksittäisiä K-kauppoja vai K-supermarketeja vai peräti K-citymarketeja?

– Ammattiosastoomme kuuluu Kesko-konsernin varastotyöntekijöitä ja logistiikan työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

Voitte pysäyttää kuljetukset?

– Varasto voidaan pysäyttää.

Sitten sieltä ei enää lähde ruokaa kauppoihin?

– Kyllä.

Koko Suomessa?

– Ammattiosasto toimii pääkaupunkiseudulla, koska varastoja ei ole muualla.

Eli sieltä jaetaan ruoka valtakunnallisesti ympäri Suomea aina pääministerin kotikontuja ja lähintä K-kauppaa myöten?

– Sekin on mahdollista, jos tällaiseen joudutaan menemään.

Mikä on seuraava porras valmistautumisessa?

– Katsomme, miten valtiovalta reagoi. Eihän tätä voi hyväksyä, että uhataan toimittajien vapautta tehdä juttuja. Silloin ollaan kohta sellaisessa valtiossa, jossa kukaan ei saa tehdä juttuja mistään.

– Poliittinen lakko on perustuslailla turvattu laillinen mielenilmaisu. Emme vastusta työnantajaa tai työehtoja.

Miten pitkää lakkoa suunnittelette?

– Sitä ei ole päätetty.

Mutta mahdollista on, että voitte pysäyttää kuljetukset kaikkiin Suomen K-kauppoihin, K-supermarketeihin ja K-citymarketeihin?

– Kyllä.

K-citymarket on Keskon hypermarketketju, jonka ensimmäinen myymälä avattiin Lahden Paavolaan vuonna 1971. K-citymarketeja on tällä hetkellä noin 80 kappaletta noin 58 eri paikkakunnalla.

Mikä on tunnelma?

– Tunnelma on sinällään positiivinen, mutta pitää nyt katsoa, miten asia kehittyy. Ilmoitamme lisää, jos tarve vaatii.

Ammattiosasto katsoo tiedotteessaan, että Yleisradion työntekijöiden voi olla vaikea puolustaa omaa riippumattomuuttaan, ”ja näin ollen he tarvitseva kansalaisten joukkovoiman tuekseen”.

Ammattiosasto arvioi ay-liikkeen olevan sananvapauden ja perusoikeuksien puolustamisessa ”aivan ensisijaisessa roolissa”, kun taas Yleisradio on ”haastavassa asemassa, sillä vallassa olevat poliitikot voivat uhata sitä rahoituksen leikkaamisella”.

Ammattiosasto näkee ”demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion” kulmakiviksi sanan- ja lehdistövapauden.

Edelleen ammattiosaston mielestä pääministeri Sipilän voimakkaiden reaktioiden pitäisi olla syy julkaista lisää jääviysteemaan liittyviä uutisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?