Näin Ylen päällikkö puolustaa Sipilä-uutisoinnin jäihin laittamista - ”Suhteettoman suuri painoarvo”

Ylestä uhkasi tulla osapuoli Terrafame-kohussa, kirjoittaa Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan uutisointia Terrafamen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisten liiketoimista hoidetaan tavallisten uutiskriteerien mukaisesti.

30.11.2016 11:44

Pääministeri Juha Sipilä ei vaientanut Yleä, kirjoittaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen Ylen nettisivuilla.

Ylen johto päätti Jääskeläisen mukaan laittaa pääministeri Sipilää ja kaivosyhtiö Terrafamea koskevan uutisoinnin jäihin maanantaina. Ylen johto pohti asiaa kriittisesti päälliköiden palaverissa.

– Oli pohdittu, ja pohdinta oli mielestäni perusteltua, annoimmeko sellaisen vaikutelman, että joku olisi toiminut asiassa vilpillisesti, vaikka meillä ei sellaista tietoa ole.

Yle oli julkaissut perjantaina kaikissa välineissä uutisen, jonka mukaan pääministerin sukulaisten omistama yhtiö oli saanut tilauksen Terrafamelta. Yle käsitteli aihetta laajasti kaikissa kanavissaan.

Jääskeläinen kertoo, että pääministeri tuohtui uutisesta ja lähetti sähköpostia vihamielisestä kansalaispalautteesta niin hänelle kuin jutun kirjoittaneelle toimittajalle. Pääministerin mielestä juttu antoi mielikuvan, että joko hän tai hänen sukulaisensa ovat toimineet vilpillisesti.

– Kyllä, hän ilmeisen suuttuneena ilmoitti, että hänen luottamuksena Yleen on täysi nolla. Tosin hän katsoi myös, että hänen vaikutelmansa mukaan tunne on molemminpuolinen.

Jääskeläinen kirjoittaa, ettei Yle kuitenkaan lopettanut asian käsittelyä eikä Sipilä vaientanut Yleä.

Terrafame oli Ylen uutisissa koko viikonlopun ajan. Vielä maanantaiaamuna asian virallinen tutkinta oli Ylellä näyttävästi esillä ja taas pääuutisena.

– Maanantain aamukokouksissa ja suunnittelulistoilta kävi ilmi, että aikomuksenamme oli tehdä eri puolilla toimitusta lukuisia juttuja, haastatteluja ja keskusteluja aiheesta. Tässä vaiheessa linjasin, että asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin.

– Viikonlopun aikana ei ollut tullut ilmi mitään, joka olisi viitannut siihen, että Katera Steel olisi saanut kaupan muutoin kuin voittamalla normaalin tarjouskilpailun.

Jääskeläinen sanoo, että asia oli ollut Ylellä neljän päivän ajan käytännössä pääuutinen. Ylestä oli uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa, jota tuli käsitellä normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti.

– Linjasin, että käsittelemme asian kehittymistä normaalisti uutisena, mutta emme spekuloi aiheella enempää keskusteluohjelmassa ja jäämme odottamaan oikeusasiamiehen päätöstä siitä, oliko pääministeri jäävi asiassa. Laillisuusvalvojalle oli syytä antaa työrauha ratkaista asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?