Väärien tunnustusten taustalla rehvastelua ja mielenterveysongelmia – ”Sarjamurhaaja” Thomas Quick väitti surmanneensa Tampereella 1996 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Väärien tunnustusten taustalla rehvastelua ja mielenterveysongelmia – ”Sarjamurhaaja” Thomas Quick väitti surmanneensa Tampereella 1996

Väärän tunnustuksen tekeminen on harvinaista, muttei poikkeuksellista. Vuonna 1996 KRP selvitti, oliko Ruotsin kuuluisin sarjamurhaaja Thomas Quick iskenyt Tampereella.

30.11.2016 10:33

Ensin hän oli kahdeksanvuotias. Sitten neljätoista. Poika, jonka Sture Bergwall (s. 1950) (alias Thomas Quick) kertoi surmanneensa Tampereen Pyynikillä.

Kun Bergwall tunnusti, elettiin kesää 1996. Surmatyön hän sanoi tehneensä 17 vuotta aiemmin, vuonna 1979.

Vuonna 1996 Bergwall oli Ruotsin julmin rikollinen – sarjamurhaaja, joka oli 14-vuotiaasta saakka raiskannut, puukottanut, pilkkonut, polttanut ja piilottanut pitkälti toistakymmentä lasta ja aikuista, ehkä enemmänkin. Niin hän väitti.

Sture Bergwall alias Thomas Quick.­

Kun tunnustus tamperelaispojan surmasta kiiri Suomeen, Tampereen poliisi oli ihmeissään. Henkirikoksia ei ollut pimeänä montaakaan ja ainoa, joka edes etäisesti muistutti tunnustusta, oli vuodelta 1992. Tuolloin roska-auton kuljettaja löysi autonsa jätetilasta vain muutaman päivän ikäisen poikavauvan ruumiin. Ruumis oli päätynyt sinne alueen roskiksista, mutta mistä niistä, siihen ei saatu koskaan varmuutta.

Vauvan tapaus on yhä ratkaisematta, mutta Bergwallin tunnustuksen osattiin sanoa heti olevan valetta.

– Luulisi olevan poliisin tiedossa, jos sellainen surma olisi tehty, sanoi rikoskomisario Martti Salo Ilta-Sanomille vuonna 1996.

Kertomus muuttui

Kuten Bergwallilla oli tapana, kuultuaan todistuksensa heikkoudet hän muutti kertomustaan.

Poika ei ollutkaan kahdeksan, vaan neljäntoista. Eikä paikka ollut välttämättä Tampere, vaan ”jossain päin Suomea” hän sulloi pojan autonsa takakonttiin ja tappoi myöhemmin Ruotsin Falunissa Tukholman luoteispuolella.

Sture Bergwallin tunnustamia henkirikoksia selviteltiin paitsi Ruotsissa, myös Suomessa ja Norjassa. Tunnustukset todettiin järjestään vääriksi.­

Sittenkään vastaavaa katoamista ei löytynyt, vaikka KRP kävi läpi kaikki Suomessa kadonneet 8–20-vuotiaat. Tunnustus oli niin hutera, ettei sen selvittämiseksi aloitettu esitutkintaa.

Ruotsin tunnetuimman ”sarjamurhaajan” tunnustukset veritöistä – Tampereen juttu mukaan lukien – todettiin myöhemmin varmuudella perättömiksi. Bergwall vapautui 2013 viimeisistä murhatuomioista, joita väärät tunnustukset olivat hänelle tuoneet.

Ammattitunnustajat

Bergwallin tarina on lähihistorian tunnetuin kertomus vääristä tunnustuksista. Vaikka ”ammattitunnustajia” riittää pienemmissä rikoksissa, henkirikoksissa väärät tunnustukset ovat harvinaisia, mutta eivät poikkeuksellisia.

Yleensä käy niin, että mitä enemmän rikostapaus saa julkisuutta, sitä useampi haluaa tulla osaksi sitä. Tunnustaa itsensä osaksi historiaa.

Otetaan esimerkiksi Olof Palme. Jos kaikki tunnustukset pitäisivät paikkansa, olisi Palmen murhaajia moninkertaisesti enemmän kuin silminnäkijöitä – tähän mennessä yli 130 on tunnustanut ruotsalaispoliitikon murhan.

Euroviisujen ajankohta paljasti

Suomessa ei ole nähty aivan yhtä pökerryttävää tunnustusten sumaa, mutta aina silloin tällöin joku syytön kertoo olevansa murhaaja, vaihtelevin motiivein.

Rikoskomisario Mikko Porvali kertoo, että vuonna 1980 kuolleen Maire Vepsäläisen surman tunnusti toisistaan tietämättä kaksi miestä. Molemmat tunnustukset selvitettiin vääriksi.­

Rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisista kertoo, että eräässä jutussa Euroviisujen ajankohta osoitti tunnustuksen vääräksi.

Kyseessä on tapaus, jossa nuori nainen löydettiin 20. huhtikuuta 1980 räntäiseltä sisäpihalta Jyväskylän keskustasta kuristettuna. Oli Euroviisujen jälkeinen aamu.

Kaksi miestä tunnusti henkirikoksen toisistaan tietämättä. Molemmat pitivät tunnustuksiaan aitoina, sillä molemmat surmasivat itsensä pian tunnustusten jälkeen.

Poliisi tutki molempia tapauksia. On mahdollista, että toinen tunnustajista tapasi 19-vuotiaan naisen surmailtana, joten epäillyn ja uhrin liikkeitä alettiin selvittää tunti tunnilta ja minuutti minuutilta.

Kävi ilmi, että siinä vaiheessa kun Euroviisujen voittajaksi julistettiin Irlanti (Johnny Logan, What’s Another Year, 143 pistettä), nuori nainen oli vielä hengissä.

Surman tunnustanut sen sijaan nukkui silloin jo humalaansa pois. Hän oli kenties kohdannut naisen aiemmin illalla, mutta todistajat vannoivat kantaneensa tukkihumalaisen miehen asuntoonsa siinä vaiheessa, kun itävaltalainen Blue Danube lauloi televisiossa Du Bist Musik Sinä olet musiikki.

Ja se oli viisujen ensimmäinen kappale. Mies ei voinut olla syyllinen.

– Krapuloissaan ja muistinsa menettäneenä mies sitten päätteli surmanneensa tytön, vaikka näin ei mitä todennäköisimmin ollut tapahtunut, Porvali kertoo.

Toinen nuoren naisen tappajaksi ilmoittautunut oli mielenterveysongelmainen mies, joka tunnusti kyseisen teon itsemurhakirjeessään. Suurella todennäköisyydellä sekin oli väärä tunnustus, sillä hänellä ei tiedetty olevan mitään todellista yhteyttä uhriin.

Täten 19-vuotiaan Maire Vepsäläisen tappajan henkilöllisyys on yhä selvittämättä.

Rehvastelua ja mielenterveysongelmia

Syyt sille, miksi syytön tunnustaa rikoksen, ovat monenkirjavat. Bergwall kertoi ruotsalaistoimittaja Hannes Råstamin kirjassa Kuinka tehtiin sarjamurhaaja halunneensa miellyttää terapeutteja.

Bergwallin mukaan terapeutit kiinnostuivat hänestä vasta sitten, kun hän alkoi satuilla verisistä murhista ja seksuaalirikoksista. Bergwall itse on käsitellyt tapaustaan vastikään Ruotsissa julkaistussa kirjassa Bara jag vet vem jag är (Vain minä tiedän kuka olen).

Porvalin mukaan muita yleisiä syitä väärille tunnustuksille ovat rehvastelu, rikollisen maineen kasvattaminen ja mielenterveysongelmat.

– Sitten on tietysti sellaisia juttuja, joissa joku yrittää ottaa syyt tahallaan päälleen jonkun toisen sijasta. Tällaista ilmenee toisinaan rikollisjärjestöissä. Lisäksi on kulttuureja, joissa joku perheen tai suvun jäsen pyrkii tutkinnan aikana ottamaan kontolleen esimerkiksi perheen isän tai vanhemman veljen tekoja säästääkseen heitä tuomioilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?