Suomelle karvas äänestystappio EU:ssa – uhkana kallis kännykkälasku tulevaisuudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomelle karvas äänestystappio EU:ssa – uhkana kallis kännykkälasku tulevaisuudessa

Verkkovierailumaksujen poistuminen EU:ssa voi koitua lopulta suomalaisen kännykän käyttäjän tappioksi. Enemmistö EU-maista kannattaa mallia, joka voi tehdä Suomessa yleisistä rajattoman datan liittymistä kestämättömiä.

EU-komissio ja valtaosa jäsenmaista kannattaa tukkuhinnoitteluun kattohintoja, joita suomalaisoperaattorit pitävät kestämättöminä.

29.11.2016 20:05

Roaming-maksuista on tarkoitus päästä EU:ssa kokonaan eroon ensi kesänä. Tavoitteena on, että sen jälkeen kännykkää voisi käyttää toisessa EU-maassa vieraillessa kuten kotimaassa.

Suomalaisoperaattorien on vaikea sopeutua tilanteeseen, sillä suomalaiset ovat kännykän käyttäjinä omaa luokkaansa. Suomessa on tarjolla paljon rajattomia datapaketteja, ja mobiilidatan käyttö ylittää moninkertaisesti EU:n keskiarvon.

Elisan ja DNA:n mukaan roaming-maksujen poisto lisää paineita nostaa hintoja kotimaassa, koska suomalaisyritysten on maksettava asiakkaidensa verkkovierailuista ulkomaisille operaattoreille kovaa hintaa.

– Ne mallit, jotka nyt ovat pöydällä, tulevat johtamaan siihen, että kotimaassa hinnat joko kohoavat merkittävästi tai rajoittamattoman datan liittymät katoavat Suomen markkinoilta, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Henri Korpi.

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan ehdoista, joilla roaming-maksujen poisto toteutetaan. Lähiviikkoina ja kuukausina pitäisi päästä sopuun operaattorien välisestä tukkuhinnoittelusta, joka määrittää, minkä verran operaattorit joutuvat maksamaan toisilleen asiakkaansa vierailusta ulkomaan verkossa. Samalla neuvotellaan siitä, voitaisiinko roaming-maksut sallia vielä tietyissä poikkeustilanteissa.

Tukkuhinnat eivät yksin ratkaise

EU-komissio ja valtaosa jäsenmaista kannattaa tukkuhinnoitteluun kattohintoja, joita suomalaisoperaattorit pitävät kestämättöminä. Suomi jäi alakynteen, kun asiasta äänestettiin EU-maiden kesken.

EU-parlamentti ajaa matalampia tukkuhintoja. Parlamentin teollisuusvaliokunta hyväksyi tiistaina raportin, jossa hintakatto datan käytölle olisi alkuun neljä euroa gigatavulta ja laskisi asteittain yhteen euroon.

– Olen ottanut pohjamalliksi, että eurooppalaisten pitää saada mahdollisimman paljon dataa halvalla, sanoo euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd), joka vastaa parlamentissa asetuksen valmistelusta.

Kumpula-Natri uskoo, että suomalaisoperaattorit pärjäisivät hyvin parlamentin esittämillä hinnoilla.

Elisa ja DNA korostavat, että kyse ei ole vain tukkuhinnoista, vaan samaan aikaan pitäisi sopia myös datan "kohtuullisesta käytöstä" ulkomailla.

– Jollakin tavalla sitä pitäisi rajoittaa, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Elisan Korven mielestä kohtuullinen datan käyttö pitäisi määritellä EU:n keskiarvon mukaan. Se tarkoittaisi, että suomalaiset eivät voisi käyttää kännykkäänsä toisessa EU-maassa vieraillessaan kuten kotimaassa: dataa saisi käyttää ilman lisämaksua monin verroin vähemmän kuin Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?