Kotimaa

Suomelle karvas äänestystappio EU:ssa – uhkana kallis kännykkälasku tulevaisuudessa

Julkaistu:

Teleoperaattorit
Verkkovierailumaksujen poistuminen EU:ssa voi koitua lopulta suomalaisen kännykän käyttäjän tappioksi. Enemmistö EU-maista kannattaa mallia, joka voi tehdä Suomessa yleisistä rajattoman datan liittymistä kestämättömiä.
Roaming-maksuista on tarkoitus päästä EU:ssa kokonaan eroon ensi kesänä. Tavoitteena on, että sen jälkeen kännykkää voisi käyttää toisessa EU-maassa vieraillessa kuten kotimaassa.

Suomalaisoperaattorien on vaikea sopeutua tilanteeseen, sillä suomalaiset ovat kännykän käyttäjinä omaa luokkaansa. Suomessa on tarjolla paljon rajattomia datapaketteja, ja mobiilidatan käyttö ylittää moninkertaisesti EU:n keskiarvon.

Elisan ja DNA:n mukaan roaming-maksujen poisto lisää paineita nostaa hintoja kotimaassa, koska suomalaisyritysten on maksettava asiakkaidensa verkkovierailuista ulkomaisille operaattoreille kovaa hintaa.

– Ne mallit, jotka nyt ovat pöydällä, tulevat johtamaan siihen, että kotimaassa hinnat joko kohoavat merkittävästi tai rajoittamattoman datan liittymät katoavat Suomen markkinoilta, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Henri Korpi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan ehdoista, joilla roaming-maksujen poisto toteutetaan. Lähiviikkoina ja kuukausina pitäisi päästä sopuun operaattorien välisestä tukkuhinnoittelusta, joka määrittää, minkä verran operaattorit joutuvat maksamaan toisilleen asiakkaansa vierailusta ulkomaan verkossa. Samalla neuvotellaan siitä, voitaisiinko roaming-maksut sallia vielä tietyissä poikkeustilanteissa.

Tukkuhinnat eivät yksin ratkaise

EU-komissio ja valtaosa jäsenmaista kannattaa tukkuhinnoitteluun kattohintoja, joita suomalaisoperaattorit pitävät kestämättöminä. Suomi jäi alakynteen, kun asiasta äänestettiin EU-maiden kesken.

EU-parlamentti ajaa matalampia tukkuhintoja. Parlamentin teollisuusvaliokunta hyväksyi tiistaina raportin, jossa hintakatto datan käytölle olisi alkuun neljä euroa gigatavulta ja laskisi asteittain yhteen euroon.

– Olen ottanut pohjamalliksi, että eurooppalaisten pitää saada mahdollisimman paljon dataa halvalla, sanoo euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd), joka vastaa parlamentissa asetuksen valmistelusta.

Kumpula-Natri uskoo, että suomalaisoperaattorit pärjäisivät hyvin parlamentin esittämillä hinnoilla.

Elisa ja DNA korostavat, että kyse ei ole vain tukkuhinnoista, vaan samaan aikaan pitäisi sopia myös datan "kohtuullisesta käytöstä" ulkomailla.

– Jollakin tavalla sitä pitäisi rajoittaa, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Elisan Korven mielestä kohtuullinen datan käyttö pitäisi määritellä EU:n keskiarvon mukaan. Se tarkoittaisi, että suomalaiset eivät voisi käyttää kännykkäänsä toisessa EU-maassa vieraillessaan kuten kotimaassa: dataa saisi käyttää ilman lisämaksua monin verroin vähemmän kuin Suomessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt