Julkisoikeuden professori Juha Sipilän mahdollisesta jääviydestä: Lasten 5 prosentin omistusosuus ratkaisevaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Julkisoikeuden professori Juha Sipilän mahdollisesta jääviydestä: Lasten 5 prosentin omistusosuus ratkaisevaa

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen pitää jälkikäteistä jääviysselvitystä harvinaisena.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi pyytäneensä jääviytensä selvittämistä nyt jälkikäteen.­

29.11.2016 5:31

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk) mahdollista jääviyttä liittyen Terraframen pääomittamiseen harvinaisena tapauksena. Pohjolaisen mukaan vastaavia tapauksia löytyy kyllä historiasta, mutta yleisesti jääviysselvitykset on tehty ennen asioista päättämistä.

– Mieluummin se on harvinaista kyllä. On ollut muutamia tapauksia, joissa näin on myös tehty, mutta ne liittyvät täysin eri aihepiireihin, eivätkä ole täten verrannollisia, Pohjolainen kertoo Ilta-Sanomille.

Kohu nousi, kun valtio myönsi aiemmin 100 miljoonan euron lisärahoituksen Terraframelle, joka oli tilannut Sipilän sukulaisten omistamalta Katera Steeliltä puolen miljoonan euron arvoisen kuljetinjärjestelmän. Katera Steelin omistajiin lukeutuu pääministeri Sipilän serkkuja sekä enoja. Myös Sipilän lapset omistavat yhtiöstä sijoitusyhtiön kautta viisi prosenttia. Pääministeri Sipilä on itse kieltänyt tienneensä tilauksesta rahoituspäätöstä tehdessä.

Emeritusprofessori Pohjolaisen mukaan yleisenä lähtökohtana esteellisyyskysymyksessä voidaan pitää sitä, että rahoituspäätöksiä tehdessä virkamiesten tulisi selvittää tarkasti kaikki mahdolliset kytkökset etukäteen. Professorin mukaan on kuitenkin hyvä, että mahdollinen jääviys tai esteellisyys tuotiin esille edes jälkikäteen.

– Tietysti kun tehdään päätöksiä rahoituksesta, niin jo etukäteen pitäisi selvittää kaikki mahdolliset kytkökset osapuolten välillä. Jos ne (selvitykset) ovat kuitenkin unohtuneet, niin parempihan se on tietysti jälkikäteen kuin ei ollenkaan, Pohjolainen naurahtaa.

– Lähtökohtana tulee kuitenkin pitää sitä, että selvitykset tehdään ennen päätöksiä.

Emeritusprofessori ei osaa ottaa kantaa siihen, millaisen päätöksen laillisuusvalvoja asiasta tekee. Hän pitää päällimmäisenä kysymyksenä Sipilän lasten omistajuutta yhtiössä. Hallintolain perusteella serkkujen omistajuudesta ei hänen mukaansa synny ongelmaa.

– Lähtökohtaisesti serkkujen omistukset eivät kuitenkaan ole ongelma tässä asiassa. Hallintolain 28. pykälän mukaan esteellisyys muodostuu lähiomaisten kautta, joihin taas pääministerin lapset kuuluvat. Pääkysymys asiassa on siis se, onko lasten viiden prosentin omistus sijoitusyhtiön kautta se tekijä, joka aiheuttaa Sipilälle esteellisyyden.

Professori ei itse halua ottaa kantaa siihen, oliko Sipilä esteellinen asiasta päätettäessä.

– En pysty enkä halua arvioida aihetta, sillä en ole asiakirjoihin niin tarkasti perehtynyt. Mielestäni kuitenkin pääkysymys tässä rakentuu nimenomaan lasten omistusten kautta. Selvityksessä pitää arvioida se, kuinka suuri tekijä lasten omistus sijoitusyhtiön kautta on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?