Nyt puhuu Juha Sipilän serkku: ”Kolmisen vuotta sitten näimme toisiamme viimeksi”

Julkaistu:

Pääministerin esteellisyyskohun keskiöön joutuneen Katera Steelin toimitusjohtaja Ismo Jauhiainen sanoo, että Juha Sipilä ilmoitti politiikkaan mukaan lähtiessään, ettei voi olla yhtiön toiminnassa enää mitenkään mukana.
Teräsyhtiö Katera Steelin toimitusjohtaja Ismo Jauhiainen sanoo, ettei hän ole ollut yhteyksissä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa kolmeen vuoteen. Jauhiaisen mukaan yhteydenpito loppui käytännössä sen jälkeen, kun Juha Sipilä päätti lähteä mukaan politiikkaan.

– Juhalla on ollut sittemmin vähän erilaiset kiireet. Ei hänelle ole edes kehdannut ryhtyä soittelemaan ja kyselemään kuulumisia, Katera Steelin toimitusjohtaja ja Sipilän serkku Ismo Jauhiainen sanoo.

Jauhiaisen mukaan hän on nähnyt Sipilän viimeksi Suomen Yrittäjien juhlassa.

– Siitä on kolmisen vuotta. Hän oli juhlassa pääpuhujana. Sen tilaisuuden jälkeen vaihdoimme muutaman sanan. Siinäpä se on sitten ollutkin.

Politiikkaan lähtö muutti kaiken

Sipilä oli osallisena Katera Steelin omistusjärjestelyissä yhtiön viimeisen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä syksyllä 2011. Sipilä kertoi itsekin asiasta blogissaan perjantaina. Pääministeri kertoi tuolloin menneensä yritykseen mukaan Fortel Invest Oy:n kautta helpottaakseen sukupolvenvaihdosta.

– Juha oli siinä mukana ja olisi varmasti ollut jatkossakin. Sitten kun hän lähti politiikkaan, sanoutui hän irti kaikesta (liiketoiminnasta). Hän ilmoitti silloin meillekin, että ei voi enää jeesta missään yritykseen liittyvässä, Jauhiainen sanoo.

Sipilä kertoi luopuneensa välillisestä viiden prosentin omistuksestaan Katera Steelissä vuonna 2013. Hän siirsi sijoitusyhtiön tuolloin lapsilleen. Jauhiaisen mukaan Sipilän lapset eivät ole aktiivisesti mukana yhtiön toiminnassa.

– He eivät ole mukana hallituksessa tai missään operatiivisessa toiminnassa.

Jauhiaisen tukena Katera Steelin pyörittämisessä toimii Sipilän eno Markku Jauhiainen. Hän oli yhtiön toimitusjohtajana edelliseen sukupolvenvaihdokseen asti.

Kohu syntyi perjantaina

Kohu Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä nousi, kun Kansan Uutiset kertoi Sipilällä olevan yhteyksiä Katera Steeliin, joka on saanut valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen kuljetinjärjestelmästä.

Katera Steel osallistui syksyllä kaivoksen kuljetinjärjestelmän tarjouskilpailuun, jonka järjestämisen hoiti kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyritys Pöyry.

Hallituksen talouspoliittinen valiokunta myönsi Terrafamelle muutama viikko sitten 100 miljoonan euron lisärahoituksen. Sipilän mukaan hän ei ollut päätöstä tehtäessä tietoinen sukulaistensa Terrafamelta saamasta tilauksesta. Kohua laannutaakseen Sipilä pyysi viikonloppuna oikeuskansleria selvittämään mahdollista esteellisyyttään tai jääviyttään Terrafamen pääomittamisessa.

”Syyttä suotta jouduttu suden suuhun”

Katera Steel julkaisi viikonloppuna tiedotteen, jossa se sanoi pitävänsä julkisia vihjailuja Sipilän roolista tarjouskilpailun voittamisessa täysin perättöminä. Jauhaisen mukaan Sipilällä ei ole ollut mitään tietoa siitä, että Katera Steel osallistui tarjouskilpailuun Terrafamen kuljetinjärjestelmästä.

– No ei todellakaan. Juhalla on vähän muitakin asioita mietittävänä. Koska emme ole olleet missään yhteydessä, mistä hän olisi sellaista voinut tietää.

Jauhiaisen mukaan hän ei ole ollut Sipilän kanssa yhteyksissä myöskään sen jälkeen, kun kohina alkoi perjantaina. Hän ei ole tietoinen, onko joku muu suvusta ollut yhteyksissä pääministerin kanssa.

– Itse olen ottanut sen kannan, että koska tämä meni tällaiseksi riepotteluksi ja syyttä suotta on jouduttu suden suuhun, on parempi yrittää vain tehdä omia hommia ja olla kommentoimatta sen enempää.

Henkilöstö kysellyt asiasta

Jauhiainen katsoi jo tiedotteessa, että väitteet ylenkatsovat ja loukkaavat sekä yrityksen henkilöstöä että asiakkaita. Jauhiaisen mukaan asiakkailta ei ole tullut palautetta, mutta kuohunta Sipilän mahdollisen esteellisyyden ympärillä on puhuttanut yhtiön työntekijöitä.

– Kyllä he paljon kyselevät. Asia tietenkin kiinnostaa heitäkin, varsinkin kun he ovat erehtyneet lukemaan sosiaalisen median kommentteja, jotka ovat aika ilkeitä.

Jauhiaisen isä ja Sipilän äiti ovat pääministerin isoisän Esa Jauhiaisen lapsia. Katera Steel syntyi sukupolvenvaihdosten seurauksena Esa Jauhiaisen vuonna 1961 perustaman Hitsaus ja levytakomo Ky -metalliverstaan pohjalta.

Isoisän yritystä seurasi kaksi sukupolvenvaihdosta

Ismo Jauhiaisen mukaan hänen isoisänsä perustama yritys vaihtoi nimeä ensimmäisen kerran vuonna 1978.

– Ukki jäi eläkkeelle 1978, jolloin tapahtui ensimmäinen sukupolvenvaihdos. Toinen sukupolvenvaihdos tapahtui 2011.

Juha Sipilä kiisti perjantai-iltana blogissaan, että Katera Steel olisi hänen isoisänsä perustama yritys. Näin oli tuolloin kerrottu Ylen tarjouskilpailua käsitelleessä jutussa.

Katera Steelin nettisivuilla kerrotaan, että Esa Jauhiainen perustaman metalliverstaan omia tuotteita olivat mm. metsäoja-aurat ja teräsveneet.

– Myöhemmin toiminta laajeni käsittämään teollisuuden teräsrakenteet. Nykyään Katera Steel Oy toimii koneiden ja laitteiden järjestelmätoimittajana, yhtiön nettisivuilla sanotaan.

Sipilä on halunnut tulkita asiaa pilkuntarkasti ja katsoo, että hänen isoisänsä perustama yritys ja Katera Steel ovat kaksi eri asiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt