Sipilä pyysi oikeuskanslerilta selvitystä esteellisyydestään

Julkaistu:

Juha Sipilän mukaan hänen esikunnastaan on oltu yhteydessä oikeuskansleriin lauantaina.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on itse pyytänyt oikeuskanslerilta selvitystä mahdollisesta esteellisyydestään tai jääviydestään Terrafamen pääomittamisessa. Sipilä kertoo STT:lle, että hänen esikunnastaan on oltu oikeuskansleriin yhteydessä lauantaiaamuna.

Kansan Uutiset ja Yle uutisoivat loppuviikosta, että Juha Sipilän (kesk) sukulaisten omistama konepajayritys Katera Steel sai noin puolen miljoonan arvoisen tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta.

Kajaanilaisen konepajayritys Katera Steelin pääomistajina on Sipilän serkkuja ja enoja. Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö Fortel Invest puolestaan omistaa viisi prosenttia Katera Steel -yhtiöstä.

Sipilän sukulaisten yhteys valtio-omisteiseen Terrafameen on herättänyt julkisuudessa keskustelua siitä, oliko Sipilä esteellinen osallistuessaan Terrafamen rahoitusta koskevaan päätöksentekoon. Muutama viikko sitten Sipilän johtaman hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa Terrafamelle sata miljoonaa euroa lisää valtion rahaa.

Hallintolain 28. pykälässä virkamiehen esteellisyyden perusteiksi mainitaan muun muassa se, jos virkamies tai tämän läheinen on käsitellyssä asiassa asianosainen, tai jos käsitellyn asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä virkamiehelle tai tämän läheiselle. Virkamiehen läheinen on määritelty laissa mm. virkamiehen puolisoksi, lapseksi, lapsenlapseksi, sisarukseksi, vanhemmaksi, isovanhemmaksi, vanhempien sisarukseksi, virkamiehen sisarusten lapsiksi tai virkamiehelle muuten erityisen läheiseksi henkilöksi.

Sipilä sanoo, ettei hän tiennyt tilauksesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt