Kovaa peliä demareissa – kentän kuplinta pudottikin Lindtmanin ja varmisti Rinteen jatkokauden

Julkaistu:

Politiikka
Kun ainoa todellinen haastaja ei lähde puheenjohtajakisaan, yhä todennäköisempää on Antti Rinteen valinta ilman vastaehdokasta, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) on kokeneena järjestöjyränä hoitanut itselleen loistavat asemat ennen puoluekokousta.

Rinteen ainoa todellinen haastaja, ryhmäjohtaja Antti Lindtman (sd), kaatoi oman kuppinsa ja ilmoitti viikonvaihteen Iltalehdessä että ei kiitos.

– Tuki on lämmittänyt, mutta olen päätynyt siihen, että en lähde tavoittelemaan puheenjohtajuutta, Lindtman sanoi Iltalehdessä.

Sdp:n puheenjohtajakisa on lässähtämässä kalkkiviivoilla. Kun Lindtman perui omat aikeensa haastaa Rinne, puheenjohtajakisa taisi jo ratketa omiin poteroihinsa ennen virallisen taiston alkamista Rinteen voitoksi.

Sdp:n kenttäväki on ollut osin tyytymätön Rinteeseen ja kenttä on toivonut puheenjohtajakisaa helmikuun puoluekokouksessa Lahdessa. Rinteen kriitikot ovat toivoneet Lindtmania haastajaksi.

Sanoo Lindtman mitä sanoo, mutta Lindtman ei lähtenyt häviämään Rinteelle.

Sdp:ssä tiedetään nimeltä jokainen puoluekokousedustaja. Lindtman on todennäköisesti osannut laskea, että Rinteellä on jo takanaan 500 puoluekokousedustajan enemmistön tuki.

On viime viikkojen värikkäiden demarioperaatioiden takana sitten kuka tahansa, Lindtmanille on demarien valtapelissä jäänyt käteen se kuuluisa Musta Pekka.

Lindtman on puolueen varapuheenjohtaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, jolla vähitellen olisi ollut pyrkyä ja työntöä puheenjohtajaksi. Lindtman oli se perintöprinssi, jolla oli valtit pudottaa puheenjohtaja Rinne, mutta kalkkiviivoilla Lindtmanin pakka hajosi.

Lindtman oli puolitoista vuotta kiikuttanut puhemiehille eduskunnan kyselytunteja varten suosituslistoja demaripuhujista. Ei ollut sattumaa, että Lindtmanin listat sattuivat paljastumaan vasta nyt, kuukausi sitten, keskellä demarikuplintaa ja puheenjohtajakisan alkupaukun valmisteluja.

Lindtmanin listat aiheuttivat kuohunnan, joka yhdisti vihdoin Rinteen kannattajat ja repivän puheenjohtajakisan haavoja nuolleen niin sanotun urpislaisten leirin. Konnaksi tuli Lindtman, tai pikemminkin sijaiskärsijäksi.

Urpislaisten suurin mörkö ei ole Jutta Urpilaisen (sd) pudottanut Rinne, vaan poliittisen pelin mestari Eero Heinäluoma (sd). Lindtman on Heinäluoman suojatti ja oppipoika. Eduskuntaryhmässä on nähty, että Heinäluoma pyörittää ryhmää Lindtmanin kautta. Tähän ydinporukkaan ovat kuuluneet Heinäluoman ja Lindtmanin lisäksi kansanedustajat Pia Viitanen (sd) ja Maarit Feldt-Ranta (sd).


Lindtmanin ja Heinäluoman akseli sai uudelleen nenäänsä tällä viikolla.

Tuskin koskaan mikään puolue on kesken vuotta halunnut vaihtaa valiokuntavastaavaa. Sdp päätti kuitenkin vaihtaa Viitasen pois valtiovarainvaliokunnan vetäjän paikalta ja tilalle tuli Rinteen uskottu, varapuheenjohtaja Krista Kiuru (sd).

Lähde siinä nyt kisaamaan Rinnettä vastaan, kun Rinteellä on omat tukijansa ja Urpilaisen leirikin on kääntänyt peukalonsa alas!

Rinne on ohjaillut taitavasti puoluekokouslaivaa. Rinne puhalsi loppukesällä puheenjohtajapelin poikki muutamaksi kuukaudeksi ja poteroissaan olleet haastajat joutuivat odottelemaan viime viikonlopun puoluevaltuustoa.

Puoluevaltuustossa Rinne piti takeltelevan puheen ja ilmoitti lopuksi yhdellä lauseella hakevansa jatkokautta puheenjohtajana.

Puhe ja ilmoitus eivät saaneet valtavia suosionosoituksia tai riemunkiljahduksia, mutta Rinne on sementoinut asemaansa erinomaisesti.

Kuka sitä lähtisi nyt taas sössimään puolueen asioita repivällä puheenjohtajakisalla?

Tarjolla haastajalle lienee varma häviö.

Syksyn demarikuplinnan ja puheenjohtajakisan pysäyttämisen aikana puolueväki on valinnut 500 puoluekokousedustajaa. Valistunut demareiden järjestöväki on tainnut jo laskea, että Rinne on mitä ilmeisemmin varmistanut voittonsa.

Kaikki kunnia ehdokkuuttaan harkitseville Tytti Tuppuraiselle, Tuula Haataiselle tai Timo Harakalle, mutta yksikään heistä ei taitaisi millään tavalla puheenjohtajakisassa horjuttaa Rinteen asemaa.

Sdp toivoi ja rakenteli puheenjohtajakisaa, mutta yhä todennäköisempää alkaa olla Rinteen uudelleenvalinta ilman vastaehdokasta.

Kuka olisi uskonut?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt