Maailmalle kaavailtujen Guggenheimien historia on synkkä: vain harva toteutui ja niistäkin osa suljettu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Maailmalle kaavailtujen Guggenheimien historia on synkkä: vain harva toteutui ja niistäkin osa suljettu

Helsinki ei ole ainoa kaupunki, jossa Guggenheim-museo herättää paljon keskustelua. Maailmalta löytyy useita esimerkkejä, joissa hanke on kaatunut tai museo suljettu.

25.11.2016 22:01 | Päivitetty 26.11.2016 15:09

Suomeen suunniteltu Guggenheim jakaa mielipiteitä vahvasti. Tällä viikolla Helsingin kaupunginhallitus äänesti museon rakentamisen puolesta. Lopullinen päätös asiasta tehdään marraskuun lopussa. Useat poliitikot ovat kuitenkin vastustaneet museon rakentamista alusta alkaen.

Helsinkiin kaavailtu Guggenheim-museo on jakanut mielipiteitä vahvasti.

Ulkoministeri Timo Soini on toistuvasti lausunut julkisuudessa, ettei Guggenheimille tulla antamaan rahaa valtion kassasta tämän hallituskauden aikana.

Helsinkiin kaavaillun Guggenheim museon hinnaksi kertyisi lopulta jopa 80 miljoonaa kaupungin puolesta maksettavaksi. Vierailijoita Helsingin museon on laskelmoitu tuovan jopa 500 000 vuodessa. Eri lähteissä kävijä- ja rahoituslaskelmia on kuitenkin kutsuttu ylioptimistisiksi. Hanke on kuitenkin saanut myös tukea ja kannatusta pääkaupungin museopiireissä.

Guggenheim-säätiön museoita on tällä hetkellä New Yorkissa, Venetsiassa ja Bilbaossa.

Bilbaon museota on kutsuttu menestystarinaksi alusta alkaen.

Kolme museota suljettu avaamisen jälkeen

Viimeisin suljettu museo löytyy Berliinistä. Saksan pääkaupungissa sijaitseva museo avattiin vuonna 1997 ja se sulki ovensa lopullisesti vuonna 2012. Museo sijaitsi samassa rakennuksessa yhteistyökumppaninsa Deutsche Bankin kanssa. Tila oli kokonaisuudessaan pienin kaikista Guggenheimeista.

Virallista syytä museon sulkemiseen ei kuultu julkisuudessa. Deutsche Bankin kerrotaan kuitenkin halunneen ennemmin keskittyä omiin taideprojekteihin sekä näyttelyihin. Pankki omistaa suuren kokoelman taidetta ja töitä.

Berliinin Guggenheim-museo suljettiin lopullisesti vuonna 2012.

Yhdysvalloissa New Yorkissa museon toinen haara, joka sijaitsi Manhattanin SoHon alueella, suljettiin jo vuonna 2001. Museo avasi ovensa vuonna 1992. Museo ei tavoittanut arvioituja kävijämääriä ja remonttien yhteydessä sen tiloja pienennettiin vielä vuonna 1999.

Sulkemisen piti olla alun perin vain väliaikainen ratkaisu, mutta vuonna 2002 ilmoitettiin, ettei museota enää avata.

New Yorkin SoHossa sijainnut Guggenheim kuvattuna vuonna 1995.

Las Vegasissa sijainnut Guggenheim-museo taas sulki ovensa seitsemän aukiolovuoden jälkeen vuonna 2008. Las Vegasin museo sijaitsi kasinohotellin yhteydessä. Se onnistui keräämään aukiolonsa aikana 1,1 miljoonaa kävijää. Museon ongelmista oli huhuiltu jo aiemmin, sillä sen tulevista näyttelyistä ei ollut varmaa tietoa. Säätiön mukaan museon oli alunperinkin tarkoitus olla vain väliaikainen.

Las Vegasin museon sisätiloja vuodelta 2001.

Lopullisen iskun museo sai, kun Guggenheim-säätiön silloinen johtaja Thomas Krens luopui virastaan. Krens oli alunperin ajanut museon laajennushankkeita ympäri maailmaa, myös juuri Las Vegasiin.

Rahoitusongelmat kaataneet useita hankkeista

Brasilian Rio de Janeirossa uskottiin tosissaan Guggenheimin houkutusvoimaan 2000-luvun alussa. Yleinen ilmapiiri museota kohtaan oli myös Riossa hyvin kahtia jakautunut. Useat kansalaiset haastoivat kaupungin, sen pormestarin sekä Guggenheim-säätiön oikeuteen. Lopullinen sinetti projektille tuli kun pormestarin lupaukset rahoituksesta ja tonteista todettiin lainvastaisiksi.

New Yorkin Guggenheim museo on yksi kolmesta avoinna olevasta museosta.

Itävallan Salzburgissa Guggenheimia kaavailtiin jo 90-luvun taitteessa. Museon rakentamiseksi järjestettiin arkkitehtikilpailu ja voittajakin ehdittiin jo valita. Poliittisen ilmapiirin takia projekti kuitenkin pysähtyi ja vuonna 1990 museon kannattavuutta tutkinut ryhmä tuli siihen tulokseen, ettei rakentaminen olisi mahdollista silloisella rahallisella ja poliittisella tuella. Hanke hylättiin.

Berliinin museo toimi samassa rakennuksessa rahoittajansa Deutsche Bankin kanssa.

Meksikon Guadalajaraan suunniteltu museo ei päässyt taustaselvitystä pidemmälle. Projekti lyötiin tulille vuonna 2004, kun yksityiset tahot palkkasivat Guggenheim-säätiön tekemään kannattavuustutkimusta museon rakentamisesta alueelle. Museon arkkitehtikilpailun voittajakin ehdittiin jo valita ja kaupunki oli valmis lahjoittamaan museolle kaavaillun tontin 24 kerroksisen tornin rakentamiseksi. Rakennus olisi maksanut arviolta 170 miljoonaa, ja Guggenheimin lisenssi 20 miljoonaa. Hanke peruttiin lopullisesti vuonna 2009. Guggenheim halusi keskittyä Abu Dhabiin rakennettavaan museoon. Säätiön mukaan Meksikoon ei alunperinkään ollut tarkoitus perustaa museota, jota Guggenheim-säätiö olisi ollut pyörittämässä, vaan säätiö osallistui ainoastaan taustaselvityksiin.

Liettuan pääkaupunki Vilnaan kaavailtiin museota vuodesta 2008 alkaen. Liettuan hallitus lupasi kuitenkin hankkeelle vain osan sen vaatimasta 117 miljoonan euron rahoituksesta. Hanke kaatui kuitenkin korruptioskandaalin myötä. Guggenheim-säätiön edustajan mukaan Vilnaan ei olisi tullut Guggenheim-museota, vaan jo olemassa olevia kokoelmia hyödyntävä erillinen museo.

Vilnaan kaavailtua museota ei ikinä rakennettu.

Suunnittelun asteelle ovat jääneet myös Tokion (Japani), Hong Kongin (Kiina) sekä Urdaibain (Espanja) hankkeet. Urdaibainissa oli Guggenheim-säätiön mukaan kyse Bilbaon museon laajentamisesta, ei erillisestä museosta. Bukarestin (Romania) kohdalla kyse oli siitä, että Romanian edustaja oli kiinnostunut Guggenheimista, mutta säätiö ei niinkään Romaniasta, varsinkaan, kun rahoitusta ei riittänyt.

Lisäksi säätiö teetti Taiwanin Taichingissa kannattavuustutkimuksen, mutta projekti ei edennyt pidemmälle.

Useimmissa tapauksissa oli käyty vasta alustavia keskusteluita säätiön kanssa. Rahoituksen ja yleisen vastustamisen myötä projektit ovat lykkääntyneet tai peruttu, eikä niistä ole kuultu sen koommin.

Uusi museo rakenteilla

Ainoa rakennusvaiheeseen asti edennyt uusi projekti on museo Abu Dhabissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Suunnitelmat museota varten lyötiin lukkoon jo vuonna 2006. Rakennustyöt päästiin aloittamaan vasta vuonna 2011. Museon arvioidaan maksavan noin 200 miljoonaa dollaria.

Museon on tarkoitus avata ovensa ensi vuonna, mutta sen avajaisia varjostaa yli 100 taiteilijan boikotti. Rakennushankkeen aikana on herännyt useita kysymyksiä ihmisoikeuksista työmaalla, eikä näihin ole saatu vastauksia. Siirtotyöläisiä on selvitysten mukaan pidetty epäinhimillisissä työoloissa ja palkkataso rakennustyömaalla on ollut erittäin alhainen.

Päivitys 26.11. klo 14.17: Lisätty Guggenheim-säätiön kantoja eri kohteisiin ja lähdelinkkejä. Korjattu virheellinen tieto siitä, että Liettuan-museohanke olisi siirretty Suomeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?