Puolustusvoimat mukana 84:ssä kansainvälisessä harjoituksessa ensi vuonna – osa Naton järjestämiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusvoimat mukana 84:ssä kansainvälisessä harjoituksessa ensi vuonna – osa Naton järjestämiä

Puolustusvoimien vuoden 2017 kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan suunnitelma sisältää 84 kansainvälistä koulutustapahtumaa ja harjoitusta Suomessa ja ulkomailla.

Maavoimien vaikuttamisharjoitus pidettiin Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä 24. marraskuuta 2016.

25.11.2016 16:53

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) hyväksyi Puolustusvoimien vuoden 2017 kansainvälisten harjoitusten vuosisuunnitelman perjantaina 25. marraskuuta. Puolustusvoimat osallistuu harjoituksiin muun muassa Yhdysvalloissa, Virossa, Ruotsissa, Albaniassa ja Saksassa.

Puolustusvoimat tekee vuosittain esityksen kansainvälisistä harjoituksista ja koulutustapahtumista puolustusministeriölle. Vuosisuunnitelma käsitellään tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Suunnitelmasta informoidaan lisäksi eduskunnan puolustus- ja ulkoasiain valiokuntia. Vuosittaisen suunnitelman hyväksyy puolustusministeri.

– Puolustusvoimien vuoden 2017 kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan suunnitelma sisältää 84 kansainvälistä koulutustapahtumaa ja harjoitusta Suomessa ja ulkomailla. Tapahtumien määrä vastaa vuoden 2016 tasoa. Osallistuminen kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön on Suomen puolustuskyvyn ja yhteistoimintakyvyn ylläpitämistä ja kehittämistä sekä puolustuskyvyn osoittamista, puolustusministeriön erityisasiantuntija Mika Varvikko kertoo.

Varvikko painottaa puolustuskyvyn kehittämistä.

– Osallistuminen on tärkeä osa Suomen puolustuskyvyn kehittämistä, joka tukee myös Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan. Yksittäisten harjoitusten osallistujamaita emme voi vielä kertoa, sillä osa maista ei sitä halua ja osassa suunnittelu on vielä kesken. Kaikista puolustusvoimien kansainvälisistä harjoituksista tiedotetaan ennakkoon puolustusvoimien www-sivuilla, Varvikko korostaa.

Kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan kustannukset vuonna 2017 ovat noin 5,032 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 ne olivat noin 5,8 miljoonaa euroa. Kustannukset katetaan puolustusvoimien toimintamenoista.

Jos et näe upotettua listaa harjoituksista ja koulutuksista, voit katsoa sen täältä.

Osa harjoituksista Naton järjestämiä

Puolustusministeriön sivuilta selviää, että osa Naton järjestämistä harjoituksista sisältää artikla 5 -elementin ja Naton toiminnan painopisteen muutoksen vuoksi on todennäköistä, että yhteisen puolustuksen ulottuvuus Naton harjoitustoiminnassa korostuu jatkossa.

Vaikka tämä artikla 5 -puolustusvelvoite koskee ainoastaan Naton jäsenmaita, Nato voi kutsua artikla 5 -elementit sisältäviin harjoituksiinsa myös Naton ulkopuolisia maita.

Ministeriö korostaa, että Suomi on osallistunut ja osallistuu tällaisiin Naton harjoituksiin aina kumppanimaan roolissa ja omista lähtökohdistaan valtiojohdon linjausten mukaisesti. Saavutetun edistyneen kumppanuusaseman myötä Suomi ja Ruotsi pääsevät osallistumaan harjoitusten suunnitteluun jo alkuvaiheessa. Tämä mahdollistaa vaikuttamisen siten, että harjoitukset palvelisivat parhaalla mahdollisella tavalla Suomen puolustuskyvyn kehittämistä.

”Kansainvälinen osallistuminen harkitaan aina tapauskohtaisesti”

Suomen osallistuminen kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön harkitaan aina tapauskohtaisesti. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan painopisteet samalla kun käsittelevät seuraavan vuoden harjoitustoimintaan osallistumista. Tämän perusteella puolustusministeri hyväksyy puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelman ja informoi eduskuntaa.

TP-UTVA linjasi 18.11.

TP-UTVA linjasi 18.11.2016 Suomen osallistumisesta kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön vuonna 2017. Tämän perusteella puolustusministeri päätti 25.11.2016 puolustusvoimien kansainvälisen koulutus- ja harjoitussuunnitelman hyväksymisestä vuodelle 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?