Kommentti: Valtataistelu kiihtyy Sdp:ssä – Eero Heinäluoman imperiumi murtuu

Julkaistu:

Sdp:n eduskuntaryhmä on tehnyt lyhyen ajan sisään kaksi päätöstä, jossa Eero Heinäluoman klikki on kokenut karvaan tappion, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutistuottaja Mika Koskinen.
Sdp:n eduskuntaryhmässä on kuohunut jo pitkään, eikä ryhmän eilinen kokous tehnyt poikkeusta. Ryhmä päätti vaihtaa valtiovarainvaliokunnan vastaavaan Pia Viitasen Krista Kiuruun. Päätös oli yksimielinen. Mutta siitä, että vaihdos päästiin tekemään, ryhmä joutui äänestämään. Lopputulos oli 18-9.

Uutinen saattaa ulospäin vaikuttaa vähäpätöiseltä. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kyseessä on jo toinen kerta lyhyen ajan sisään, kun demareiden vahva mies Eero Heinäluoma ja hänen pyörittämänsä klikki saa hävityn hopeamitalin kouraansa. Edellinen kirjaus tappiosarakkeen tuli kuukausi sitten, kun Heinäluoman porukka sai nenilleen suurta huomiota saaneessa listajupakassa. Heinäluomalle tappio oli ensimmäinen laatuaan ja karvas muistutus kuolevaisuudesta.

Listajupakka henkilöityi ryhmäjohtaja Antti Lindtmaniin. Hän on Heinäluoman oppipoika. Moni Sdp:n eduskuntaryhmän jäsen katsoo Lindtmanin olevan Heinäluoman suorassa käsiohjauksessa. Lindtman kuuluu Heinäluoman klikkiin, samoin kuin Pia Viitanen. Ryhmään kuuluu myös Maarit Feldt-Ranta ja eräänlaisena ulkojäsenenä Mika Kari.

Kyse on siitä, että Sdp:n ryhmässä on kyllästytty heinäluomalaisten pelaamiseen. Kriitikoiden mukaan se alkoi jo vaalikauden alussa. Kesäkuussa 2015 eduskunnan pankkivaltuuston valinnat kuumentivat tunteita ryhmässä, kun puolueen entinen puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei mahtunut arvostettuun pankkivaltuustoon. Urpilainen oli halukas ja hän pidettiin tehtävään enemmän kuin pätevänä. Demarit nimesivät kuitenkin edustajikseen puheenjohtaja Antti Rinteen sekä Pia Viitasen.

Moni ulkopuolinen tulkitsi silloin, että kyse oli Antti Rinteen kostosta. Niin ei kuitenkaan tiettävästi ollut. Moni ryhmän jäsen pitää sitä Heinäluoman operaationa. Kohun jälkeen Rinne puhalsi pelin poikki luovuttamalla paikkansa Urpilaisella.

Suuri kysymys kuuluu, onko Lindtmanin listakohu ja Pia Viitasen syrjäyttäminen osa Sdp:n käynnissä olevaa puheenjohtajakamppailua? Sdp:n eduskuntaryhmä ei Sdp:n puheenjohtajaa valitse. Sen tekee noin 500 puoluekokousedustajaa. Mutta kuten kokoomuksessakin nähtiin, politiikan etulinjassa oleva eduskuntaryhmä ei ole irrallaan puheenjohtajan valinnasta.

Näyttää siltä, että Sdp:n eduskuntaryhmä tekee nyt kaikkensa, jotta Rinteen vakavimpana haastajakandidaattina pidetty Lindtman ei nouse Sdp:n puheenjohtajaksi. Mikä on Rinteen ja hänen tukijoidensa rooli Heinäluoman ja Lindtmanin kyykyttämisessä, on vaikeampi kysymys. Tämä johtuu siitä, että Heinäluoman klikkiä vastaan ovat nousseet Rinteen tukijoiden lisäksi myös monet Urpilaista 2014 puheenjohtajakamppailussa tukeneet eduskuntaryhmän jäsenet. He tukevat mieluummin Rinnettä kuin Heinäluomaa (lue: Antti Lindtman), koska Heinäluoma, Lindtman ja Feldt-Ranta olivat ensimmäisten joukossa vetämässä mattoa puheenjohtaja Urpilaisen alta syksyllä 2013.

Onko tässä nyt käynyt peräti niin, että on syntynyt epäpyhä allianssi, jossa Rinteen tukijat ja Urpilaisen tukijat ovat löytäneet toisensa?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt