Jörn Donner latasi HBL:ssa suorat sanat museohankkeesta – Guggenheim on suuri puhallus

Julkaistu:

Kulttuuri
Kirjailija Jörn Donner muistuttaa Hufvudstadsbladetissa, että Guggenheimin museohanke on epäonnistunut useassa eri maassa ympäri maailmaa.
Kirjailija, kulttuurivaikuttaja ja ex-kansanedustaja Jörn Donner on julkaissut Hufvudstadsbladetissa kirjoituksen, jossa hän ottaa kantaa Helsingin Guggenheim-keskusteluun. Helsingin kaupunginhallitus äänesti aiemmin tällä viikolla Guggenheimin taidemuseon rakentamisen puolesta. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 30. marraskuuta.

Museon rakennuttaminen on jakanut vahvasti mielipiteitä koko keskustelun ajan. Esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini (ps) on tehnyt useasti julkisuudessa selväksi, ettei valtio rahoita museohanketta tällä hallituskaudella.

Nyt kortensa keskusteluun kantoi myös Donner, jonka aihetta käsittelevä kirjoitus julkaistiin torstaina.

– Suureen puhallukseen historiaan kirjoitetaan uutta kappaletta: Guggenheim Helsingissä, Donner kirjoittaa.

Donner tuo kirjoituksessaan esille, kuinka Economist-lehden mukaan Bilbaon museon kopiointi kostautui Guadalajarassa Meksikossa, Rio de Janeirossa Brasiliassa, Salzburgissa Itävallassa ja Liettuan Vilnassa.

Guggenheimin nimen alla toimineita museoita on suljettu myös New Yorkissa, Las Vegasissa ja Berliinissä.

Myös hankkeen rahoitussuunnitelmille sataa kirjailijalta kritiikkiä. Donner kirjoittaa, kuinka Helsingin kaupunki antaa ilmaiseksi ainakin 100 miljoonan euron arvoisen tontin ja maksaa vielä 80 miljoonaa euroa muita kustannuksia saadakseen museon rakennettua.

– Samaan aikaan hyödyn kerää täysin riskittömästi Guggenheimin säätiö New Yorkissa. Rahat vain kilisevät kassaan, hän kirjoittaa.

Hän myös pohtii, mahtoiko keväinen aurinko hämätä rkp:n ja kokoomuksen edustajia asiasta päätettäessä.

Donner päättää kirjoituksen sanoihin ”häpeällistä ja masentavaa”.

IS ei tavoittanut Jörn Donneria kommentoimaan kirjoitusta torstai-iltana.

Juttua korjattu 24.11.2016 kello 22.21: Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin, Helsingin kaupunginvaltuusto ei äänestänyt Guggenheim-museon puolesta, vaan kaupunginhallitus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt