Ylen yksinäisyysillassa kaksi nuorta miestä kertoi, miten saivat ystäviä: ”Mä olin niihin aikoihin vielä vähän kömpelö tyyppi...”

Ylen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yksinäisyydestä kärsivät eniten 15–24-vuotiaat.

Vladimir Heiskanen kertoi A2-illassa, kuinka pääsi eroon yksinäisyydestä.

24.11.2016 11:56

Ylen A2-illan teemana oli keskiviikkona yksinäisyys, josta ohjelman esittelytekstin mukaan kärsiin noin puoli miljoonaa suomalaista.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kaikkein eniten yksinäisyydestä kärsivät 15–24-vuotiaat. Tähän ikähaarukkaan osuivat sekä opiskelija Vladimir Heiskanen että Jere Ristamäki.

Helsingin yliopistolla opiskeleva Heiskanen on kärsinyt yksinäisyydestä. Hänen kohdallaan merkittävä tekijä tilanteen syntymiselle oli lukion loppuminen.

– Kun minulla loppui lukio, eli kun olin 18 vuotta, siinähän tapahtui sellainen elämänmuutos, että tosi monet tutut alkoi muuttaa uusille opiskelupaikkakunnille.

Heiskanen jäi vielä itse muutamaksi vuodeksi kotikuntaansa.

– Kaverit alkoi yht’äkkiä kaikota. Kun ollaan koko peruskoulu- ja lukioaika viisi kertaa viikossa koulussa, niin se itsessään tarjoaa paljon sosiaalista ympäristöä. Sitten kun tämä loppuu, niin se vastuu omista ihmissuhteista siirtyy itselle, eli sitten pitää alkaa monien sopimaan enemmän tapaamisia kavereiden kanssa.

Juuri tämä muodostui Heiskaselle ongelmaksi.

– Mä olin niihin aikoihin vielä vähän kömpelö tyyppi, sosiaalisesti vähän outo ja monien mielestä ärsyttävä, niin... Siinä vaiheessa olisi ollut tosi hyvä, jos se koulu ois ollut vielä tukena siinä.

HEISKANEN kertoo kotona ”masenneltuaan” päätyneensä netistä löytämälleen ihmissuhdetaitokurssille, jolla opeteltiin esimerkiksi kättelemään ja harjoiteltiin keskustelutaitoa. Hän kertoo havainneensa, miten paljon omaan olemukseen voi vaikuttaa. Hänen sosiaaliset taitonsa paranivat kurssin myötä ja nyt hän päivittää osaamistaan oma-aloitteisesti.

– Siellä kurssilla tavallaan opetellaan ihan perustaitoja, että miten ollaan mukava tyyppi.

Juontaja Markus Liimatainen kysyi Heiskaselta, miten olla mukava tyyppi.

– Monet ihmiset kaipaa sellaista kaveria, jonka kanssa voi jutella vaikka ihmissuhteista tai tunteista. Tai sitten se, että opettelee hymyilemään, se on tosi positiivinen signaali.

– En ehkä ollut hyvää jutteluseuraa. Se, että mä en ollut avoin, mä en antanut kenellekään ihmiselle hirveästi tarttumapintaa, sellaiselle läheiselle tutustumiselle.

Heiskasen mukaan hänen ihmissuhteensa ovat nyt parempia kuin hän ikinä olisi uskonut.

JERE RISTAMÄKI on esiintynyt aiemminkin Ilta-Sanomien sivuilla. IS kertoi syyskuun loppupuolella Ristamäen Facebook-päivityksestä, jolla hän haki kavereita katsomaan Tampereen Ilveksen jääkiekko-otteluita. Ristamäki kertoi päivityksessä myös ADHD:staan ja autismistaan, jotka ovat hänen kirjoittamansa mukaan vaikeuttaneet ystävien saantia.

– Minä en odottanut, että siitä tulisi mitään. Minä vaan ilmaisin, että olisi tosi kiva päästä katsomaan muutamia pelejä kaudessa, ja että ei ole kauheasti ystäviä, kun on nuo sairaudet haittaavat sosiaalista toimintaa, Ristamäki kertoi yksinäisyysillassa.

Juontaja Annika Damström uteli Ristamäeltä, eikö tuollaiseen avautumiseen vaadita kamalasti rohkeutta.

– Ei siinä paljoa uskallusta tarvita. Kun uskaltaa avata suunsa, niin on ihmisiä, jotka sen myös huomaa, Ristamäki pohtii.

– Mä kannustan muitakin nuoria hakemaan ystäviä.

Ristamäen ilmoitus todella poiki kaverin jääkiekkomatsiin, yllättävänkin kaukaa.

– Jari Kähkönen Oulusta otti yhteyttä ja kysyi, että haluaisinko minä lähteä hänen kanssaan katsomaan Ilves–Kärpät-peliä.

Ristamäki vastasi myöntävästi, totta kai.

– Me mentiin kattoon peli ja pidettiin hauska ilta, ja sitten kun se meidän yhteinen aika päättyi, me vedettiin semmoinen kunnon karhuhalaus. Ja tästä näin sitten Ouluun kolmas päivä sinne katsomaan peliä, Ristamäki päätti kertomuksensa muiden osanottajien aplodeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?