Enni, Eine

Kotimaa

Lentokenttien toiminnassa häiriöitä – taustalla erikoinen työriita, joka kärjistyi yhdestä pinssistä

Julkaistu:

Ilta-Sanomien haltuunsa saama IAU:n viestittely kertoo tulenarasta tilanteesta Airpron ja Ilmailualan unionin välillä.
Kiista työntekijän oikeudesta kantaa ammattiliiton pinssiä työasussa kärjisti ainutlaatuisella tavalla pitkään kyteneen työriidan, joka häiritsee tänään iltapäivällä lentokenttien toimintaa.

Kolme Ilmailualan unionin (IAU) ammattiosastoa pitää tänään vartin mielenilmauksen. Työnseisaus alkaa kello 14.40, eikä sen aikana tehdä turvatarkastus- eikä maapalvelutehtäviä.

– Työtaistelun vaikutukset jäänevät pieniksi, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto arvioi.

IAU:n ammattiosastot ovat ilmoittaneet järjestävänsä mielenilmauksen vastatyötaistelutoimena työnantajan pitkään jatkuneelle työntekijöiden ammatillista järjestäytymisvapautta loukkaavalle toiminnalle Airprossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palvelualojen työnantajien Paltan ja maapalveluyhtiö Airpron mukaan väitteet ovat perusteettomia. Palta on vaatinut ammattiosastoja perumaan lakon ja IAU:ta puuttumaan tilanteeseen. Palta ja Airpo pitävät lakkoa laittomana, koska työehtosopimukset ovat voimassa.

Osapuolten välillä on ollut keväästä asti kiistaa työehtosopimuksesta ja sen tulkinnasta. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Airpon ja IAUn välejä tulehduttaa myös se, että IAUlla on ollut koko syksyn käynnissä aggressiivinen jäsenhankinta Airprossa, jonka työntekijät ovat perinteisesti olleet JHL:n tai Pardian jäseniä.

Kiivasta lakkolietsontaa

IAU:n jäsenet ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan vauhdittaneet jäsenkampanjaansa työasuun laitetuilla rintapinsseillä. Turvatarkastajien esimies puuttui asiaan alkuviikosta muistuttamalla kaikkia työntekijöitä työasuohjeesta sähköpostiviestillä.

"Liitteenä on kaikille tutustuttavaksi työasuohjeemme. Viime aikoina työasuissa on alkanut näkyä erilaisia rintaneuloja ja pinssejä. Muistutankin kaikkia työasuohjeen kohdasta, jossa viitataan korujen käyttöön: Korujen käyttö työasun kanssa on rajoitettu puvun asiallisen luonteen säilyttämiseksi. Hyvin suuret tai mielipidettä ilmaisevat korut eivät kuulu työasuun." Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa viestissä todetaan.

Tähän sähköpostiviestiin IAU:n vuoroesimiehenä toimiva alueluottamusmies Ville Kuusela reagoi voimakkaasti Airpron IAU-jäsenten suljetussa Facebook-ryhmässä. Ilta-Sanomien haltuunsa saama Kuuselan viestittely alkaa seuraavasti:

”Olen pitänyt pientä neuvonpitoa tänään (tiistaina) ja tullut seuraavaan päätökseen: Tehdään kollektiivinen päätös. Mikäli meiltä tullaan kieltämään IAU-pinssin pitäminen, vaikka se virallisen työasuohjeen mukaan on sallittu, niin äänestämme tämän postauksen yhteydessä seuraavasti,” viesti Kuuselan viesti alkaa.


Jäsenet äänestävät vastatoimen eli lakon puolesta, minkä jälkeen Kuusela antaa kirjallisen ohjeen, kuinka IAU:laisten tulee menetellä.

”Jokainen jäsen kiinnittää pinssin paitansa rintamukseen, ei takkiin tai muualle. Jos vuoroesimies tulee huomauttamaan, niin jokainen antaa seuraavan selityksen: ’Tämä oli ainoa puhdas paitani, ja kun kokeilin huvikseni kotona pinssiä juuri ennen töihin lähtöä, en saanut enää pinssiä irti. Pahoittelen tapahtunutta, voimmeko hakea minulle uuden paidan?’ Jos vieressä on muita IAUlaisia, niin heittäytykää tilanteeseen mukaan ja sanokaa, että ’onpa ihmeellistä, minullekin kävi niin! Saisinko minäkin uuden paidan?’ Tietysti vedoten haluunne säilyttää fyysinen koskemattomuutenne, ette anna vemmin (ay-slangia, tarkoittaa mm. turvamiesten esimiestä) yrittää sitä pinssiä irroittaa teidän paidastanne. Jos vemmillä on aikaa viedä teidät vaatevarastolle, niin te tietysti haluatte paidan vaihtaa pukuhuoneessa., ettekä vaatevarastolla. Ja jotta paita ja työvaatteet tulee huolitellusti puettua siellä pukuhuoneessa, niin mikään mahdoton kiire ei ole. Onhan työnantajan etu, että asukokonaisuus ei repsota.”


Kuuselan FB-viestittely jäsenille jatkuu keskiviikkoaamuna, päivä ennen suunniteltua lakkoa. Tässä vaiheessa, on kerrottu ammattiosastojen tehneen ennakkoilmoitukset mielenilmauksista järjestäytymisvapauden puolesta.

”NO NIIN! Tässä on nyt se paikka, mitä ollaan odotettu! Nyt hiljennetään kenttä kaiken kokemamme järjestäytymisvapautta vastustaneen toiminnan kuittaamiseksi. Työntekijöille ei enää vittuilla! Annetaan niille se luu kurkkuun, mitä ovat keränneet (kerjänneeet?). Pysäytetään kenttä ja syypää löytyy työnantajasta, joka on meidän päättäväisyyttä halveksinut. Tämä on ensimmäinen teko, jolla se kunnioitus otetaan. Sitä ei anella, vaan se vaaditaan ja otetaan.”


Kuuselan viimeinen Ilta-Sanomien haltuunsa saama viesti on seuraavanlainen:

”Soittakaa, jos joku vemmi yrittää estellä tai uhkailla, koska mä liikun tuolloin lähistöllä ja olen aika innokas antamaan verbaaliset tupenrapinat, jos yksikin esimies yrittää teitä estää. Laittakaa vaikka kaikki herätyskellot soimaan silloin klo 14.40. Jätetään turva kellojen soidessa. Voivat sitten miettiä, että kenelle kellot soivat.”

Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula sanoo, että ay-pinssin pitäminen työvaatteissa on yksiselitteisesti vastoin yhtiön sääntöjä.

– Meillä on ollut jo pitkään selkeä ohjeistus työvaatetuksen osalta. Se kieltää kaikki ylimääräiset merkit ja isot korut. Kyse ei ole mistään yksittäisestä kiellosta. Se koskee kaikki merkkejä tasapuolisesti ottamatta kantaa, mitä niissä sanotaan.

Hattula ei muutenkaan ymmärrä lakon perusteita.

– Emme ole saaneet pyynnöistä huolimatta perusteluja väitetyistä epäkohdista. On pyydetty tarkentamaan, mistä on kyse, jotta korjaavia toimia voitaisiin tehdä. Niitä ei ole saatu.

Hattulan mukaan Airpro on kohdellut IAUta samalla tavalla kuin muitakin ammattiliittoja.

– Emme millään tavalla rajoita järjestäytymisvapautta. Työehtosopimuksessa on mukana neljä ei työntekijäjärjestöä. Esimerkiksi kun järjestämme tilaisuuksia uusille työntekijäille, olemme antaneet kaikille työntekijäjärjestöille mahdollisuuden esittäytyä, ja sitä kautta luoneet pohjaa heidän toiminnalleen.

Hattula ei halua arvioida sitä, onko työriidassa kyse lopulta järjestöpoliittisista asioista.

– Heillä (IAUlla) voi olla oma näkemys asiaan.

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoo suoraan, että Airpro syrjii IAUta.

– Sellainen on tunnelma, että työnantaja pyrkii puuttumaan järjestäytymisvapauteen, Haapasaari kommentoi Ilta-Sanomille keskiviikkona. Se on jatkunut pitkään ja on toistuvaa.

Onko se nyt sitten tämä pinssiasia?

– Ei, ei, ei. Se on pienempi asia tässä. Sen jälkeen kun meidän pinssejä alkoi näkyä, se kiellettiin. On siinä paljon raskaampaa asiaa.

Minkä tyyppistä?

– Jos jotain paikkoja on ollut haussa ja työnantajalle on käynyt selväksi, että hakija on IAUn jäsen, niin on ilmoitettu, ettei hän olekaan se, mitä on haettu. Se näkyy myös henkilökohtaisissa palkanlisissä.

– On myös kaikenlaista pelottelua, eli sanotaan, että jos liityt IAUhun ja tulee yyteet, niin olet ensimmäisenä irtisanottavien joukossa.

Haapasaari perustelee myös IAUlaisten kokemaa syrjintää materiaalilla, jonka Ilta-Sanomat sai nähtäväkseen. Airpro ja RTG:n (Airpron tytäryhtiö) toimitusjohtaja Gun Näse toteaa eräässä viikkotiedotteessa, että RTG:laisten ”halukkuus liittyä Pardiaan ilahduttaa enemmän kuin paljon!”


Gun Näse jätti yhtiön 2011.

Haapasaari pahoittelee myös sitä, että Finavian (jonka tytäyhtriö Airpro on) henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen kiertää lentoasemia levittäen materiaalia, joka keskittyy IAUn mustamaalaamiseen. Materiaalissa kerrotaan esimerkiksi, miten lakkoherkkä liitto IAU on.

Haapasaari viittaa myös Finavia-konsernin päätöksen, että IAU:n jäsenten jäsenmaksuista ei enää tehdä työnantajaperintää. Perusteet ontuvat ja päätös perutaan myöhemmin.

Ilta-Sanomat sai nähdäkseen myös Airpron henkilöstöjohtajan Kaisa Kauppisen sähköpostin, jossa kehotetaan järjestämään JHL:lle hyvät onnistumisen edellytykset jäsenhankintaan sekä kehotetaan muuttamaan IAU:laisten työnkuvia taktisesti, jotta IAU ei voisi vaatia heihin noudatettavaksi yleissitovaa sopimusta.

On myös Kauppisen sähköposti, jossa päälliköitä pyydetään tukemaan JHL:n jäsenhankintakampanjaa sekä kiinnittämään sähköpostin mukana oleva JHL:n esite ilmoitustauluille.

Maapalveluyhtiö Airpro on valtion omistaman lentokenttäoperaattori Finavian täysin omistama tytäryhtiö.

Edit 24.11. kello 10.30: korjattu Airpron toimitusjohtajan sukunimi ja lisättu Kuuselan toiseen viestiin asiayhteys niin, viesti tullut sen jälkeen, kun on kerrottu ammattiosastojen tehneen ennakkoilmoitukset mielenilmauksista järjestäytymisvapauden puolesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  2. 2

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  3. 3

   Sami ällistyi saatuaan vakuutusyhtiöltä korvauksen emätinsairauden hoidosta: ”Olihan tämä aika iso uutinen”

  4. 4

   Kolme kuukautta lentokentällä asunut 8-henkinen perhe pääsi vihdoin lähtemään

  5. 5

   Kikka, jolla Vivi elvytti rohtuneet huulensa, kun mikään huulirasva ei enää auttanut – aikaa meni kaksi sekuntia

  6. 6

   Päätös pitkälle riidalle: Kari Väänänen erosi Rovaniemen Teatterin johtajan tehtävistä

  7. 7

   Tosi tv-tähti laihtui vankilassa yli 45 kiloa: karu arki telkien takana – ”Ei syö ja välttelee muita vankeja”

  8. 8

   Mies anasti matkustajia täynnä olleen bussin keskellä päivää Itäkeskuksessa – lähti ajamaan bussin omaa reittiä

  9. 9

   IS-raati ruoti illan vaalitentin: ”Hurmaavan huimaa charmia, kunhan ei muuta naapuriin”

  10. 10

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  2. 2

   Erityisen intiimi ja harvinainen sairaus koettelee Mikaa, 40: Vaikeuttaa seksielämää ja aiheuttaa häpeää

  3. 3

   Bill Gatesin 21-vuotias tytär elää hillitöntä luksuselämää – isä ei jätä tyttärelleen miljardiperintöä: ”En aio haudata lapsiani rahaan”

  4. 4

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  5. 5

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  6. 6

   Seurakunta remontoi Teemu Laajasalon tulevaa virka-asuntoa 100 000 eurolla

  7. 7

   Alaskan rannikolla erittäin voimakas maanjäristys: ”Vaarallinen tsunami on mahdollinen tai jo tapahtumassa”

  8. 8

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  9. 9

   Nokkela autoilija voi säästää yhden katsastuskerran – uusi laki voimaan pian

  10. 10

   Miksi Jesse Puljujärvi pitää kieltään suunsa ulkopuolella pelatessaan? Suomalaisen selitys aiheutti naurunremakan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. 6

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  7. 7

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  8. 8

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  9. 9

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  10. 10

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  2. 2

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  3. 3

   Sami ällistyi saatuaan vakuutusyhtiöltä korvauksen emätinsairauden hoidosta: ”Olihan tämä aika iso uutinen”

  4. 4

   Kolme kuukautta lentokentällä asunut 8-henkinen perhe pääsi vihdoin lähtemään

  5. 5

   Kikka, jolla Vivi elvytti rohtuneet huulensa, kun mikään huulirasva ei enää auttanut – aikaa meni kaksi sekuntia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  2. 2

   Erityisen intiimi ja harvinainen sairaus koettelee Mikaa, 40: Vaikeuttaa seksielämää ja aiheuttaa häpeää

  3. 3

   Bill Gatesin 21-vuotias tytär elää hillitöntä luksuselämää – isä ei jätä tyttärelleen miljardiperintöä: ”En aio haudata lapsiani rahaan”

  4. 4

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  5. 5

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. Näytä lisää