Kansanedustaja ärähtää: Veronmaksajien tuet pois Viking Linelta

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä arvostelee rajuin sanakääntein varustamoyhtiö Viking Linen päätöstä tilata varustamon uusin alus Kiinasta.

Olavi Ala-Nissilä paheksuu Viking Linen päätöstä tilata uusi laiva Kiinasta.

24.11.2016 7:32

Olavi Ala-Nissilä muistuttaa, että ahvenanmaalaisvarustamo on saanut suomalaisilta veronmaksajilta satojen miljoonien elinkeino- ja yritystuet vuosien varrella. Ala-Nissilä sanoo lisäksi, että varustamon saamat tuet ovat olleet kiistanalaisia, koska ne aiheuttavat kilpailuvääristymää ravintola-alalla. Moni eteläsuomalainen ravintola-alan toimija katsoo, että avokätisesti tuetut laivayhtiöt vievät niiden asiakkaita.

Tukien vastapainoksi Viking Lineltä on Ala-Nissilän mukaan oikeus odottaa investointeja Suomeen ja Suomessa. Hän olisi valmis perimään tukia yhtiöltä takaisin, ellei se muuta aikeitaan laivatilauksen osalta.

– Vähintä mitä tulisi tehdä on, että jos rakennusmaa ei muutu, selvittää mahdollisuudet tulevien elinkeino- ja yritystukien ehtona velvoittaa Viking Line vähintään 60 prosentin kotimaisuusasteeseen alihankkijoiden käyttämisessä laivan rakentamisessa.

– Vetoan vahvasti Viking Linen johtoon sen puolesta, että yhtiö harkitsee vielä perusteellisesti uudelleen, mistä se laivan tilaa, Ala-Nissilä sanoo torstaiaamuna julkistamassaan tiedotteessa.

Havainnekuva uudesta laivasta.

Lisäksi Ala-Nissilä vaatii Viking Lineltä perusteellista selvitystä julkisuuteen siitä, miksi se on tilaamassa uuden risteilylauttansa kiinalaiselta telakalta sen sijaan, että laiva rakennettaisiin Suomessa.

– Turun telakan tilauskirja on hyvä, mutta aina yksi laiva mahtuu lisää. Alus voitaisiin rakentaa esimerkiksi myös Raumalla, jolloin tämä lähes kahdensadan miljoonan euron investointi työllistäisi kotimaassa. Pidän käsittämättöminä Viking Linen johdon eilen esittämiä lausuntoja, joiden mukaan Suomi ei ollut edes vaihtoehto, Ala-Nissilä sanoo tiedotteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?