Näin veronmaksajat maksavat kansanedustajien harrastuksista – mihin urheilukerho tarvitsi ”alkoholipitoisia virvokkeita”?

Julkaistu:

Eduskunta
Eduskunnan kerhot käyttivät viime vuonna rahaa yli 70 000 euroa. Urheilukerho hankki sääntöjen vastaisesti avustuksilla ”alkoholipitoisia virvokkeita”.

EDUSKUNTA kustantaa monenlaista kerhotoimintaa kansanedustajille ja henkilökunnalleen. Viime vuonna eduskunnan kerhot käyttivät saamiaan avustuksia 74 000 euron verran.

Kerhoja on eduskunnassa kahdenlaisia. Osa tukee kansanedustajien yhteiskuntapoliittisia kannanottoja.

Toiset kerhot taas tukevat kansanedustajien ja eduskunnan kanslian henkilökunnan harrastusten ja työhyvinvoinnin edistämistä. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu muun muassa urheilukerho ja kalakerho.

Urheilukerho käytti ylivoimaisesti suurimmat avustukset, eli 41 500 euroa.NOIN 15 000 euron kustannus syntyi matkasta perinteiseen parlamenttien jalkapalloturnaukseen Suomen, Itävallan, Saksan ja Sveitsin välillä. Viime vuonna turnaus järjestettiin Sveitsin Brunnenissa toukokuussa. Suomen joukkueessa oli 18 henkeä, joista valtaosa oli kansanedustajia. Rahaa meni matka- ja majoituskuluihin.

– Kansainväliseen toimintaan menee aina rahaa, koska meillä on perinteinen turnaus, joka pelataan vuorovuosin kussakin maassa. Asia riippuu siitä, millaiset lennot saadaan ja minkälaisen hotellin isännät määräävät, eduskunnan urheilukerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Uotila (vas) kertoi.

 

Kansainväliseen toimintaan menee aina rahaa.

Perinteiset pohjoismaiden parlamenttihiihdot olivat viime vuonna Norjassa, ja kustannuksia tuli osallistumisesta urheilukerholle reilut 7 000 euroa.UOTILAN mukaan urheilukerho ei maksa enää kaikkia kansainvälisiin kisoihin osallistuvien kuluja, vaan käyttöön on otettu omavastuu.

– Omavastuun suuruus on tapauskohtaista, mutta se on vähintään 50 euroa.

Urheilukerho tukee myös kansanedustajien ja kanslian henkilökunnan urheilua ja liikuntaharrastuksia lukuisissa eri lajeissa. Rahaa myönnettiin viime vuonna muun muassa golfiin, hiihtoon, ratsastukseen, joogaan ja salibandyyn.

– Ideamme on, että eduskunnan väki saataisiin liikkeelle ja kasvattamaan kuntoaan.

Toiseksi suurimman, 14 000 euron avustuksen, kuittasi Tutkas-seura, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset kansanedustajien ja tutkijoiden väliselle yhteydelle ja tiedonvaihdolle.EDUSKUNNAN kanslian mukaan kerhojen rahankäyttö vastasi pääsääntöisesti annettuja ohjeita, mutta ainakin yksi poikkeus löytyi.

– Urheilukerhon avustuksesta oli epähuomiossa maksettu ohjeiden vastaisesti tukkukauppaostosten yhteydessä vieraille tarkoitettuja alkoholipitoisia virvokkeita, kerrotaan eduskunnan kanslian muistiossa.

Hankitut ”virvokkeet” sisälsivät yli 400 eurolla olutta ja siideriä.

Juomat ostettiin urheilukerhon jalkapalloturnaukseen, joka käydään perinteisesti vuosittain eduskunnan urheilukerhon, Viron parlamentin sekä Tallinnan ja Hyvinkään kaupunkien joukkueiden kesken.

– Lasku maksettiin epähuomiossa eduskunnan urheilukerhon avustuksesta. Jatkossa ollaan entistä tarkempia ja esimerkiksi, kun seuraavan vuoden avustuksia käsitellään, asia voidaan ottaa huomioon, kerrotaan eduskunnan hallinto- ja palveluosastolta Ilta-Sanomille.

Karaokekerho sijoitti levyihin

Eduskunnassa toimii myös oma karaokekerho. Karaokekerhon avustus oli viime vuonna 300 euroa, joista kerho käytti 202 euroa hankkimalla karaokelevyjä.

”Karaokekerhon toiminta tukee eduskunnassa työtä tekevien vapaamuotoista yhteistoimintaa ja työhyvinvointia ja tuen antaminen sille on perusteltua”, kerrotaan eduskunnan kanslian muistiossa.

Vuoden 2015 toimintakertomuksen mukaan karaokekerhon hallituksen puheenjohtaja oli kansanedustaja Juho Eerola (ps). Kansanedustajista kerhon hallitukseen kuului myös Aila Paloniemi (kesk).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt