Tiukat turvatoimet oikeudessa: turvapaikanhakijoita syytetään 52-vuotiaan taposta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tiukat turvatoimet oikeudessa: turvapaikanhakijoita syytetään 52-vuotiaan taposta

Oikeudenkäynti Kajaanin Otanmäessä viime syyskuussa tapahtuneen henkirikoksen tiimoilta käynnistyi Kainuun käräjäoikeudessa tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Otanmäen henkirikoksen oikeuskäsittely alkoi.

22.11.2016 9:59

Käräjäoikeudessa oli varauduttu mahdollisiin häiriöihin, sillä tuoreeltaan henkirikos aiheutti runsasta kuohuntaa paikallisen väestön keskuudessa.

Syytteen mukaan kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa tappoi raakaa väkivaltaa käyttäen paikallisen 52-vuotiaan miehen syksyisenä yönä Otanmäen taajamassa. Miehet tunnustivat lyöneensä ja potkineensa uhria ja ryöstäneensä tämän, mutta kiistivät tapposyytteet. Ruumiinavauksen mukaan uhria oli myös puukotettu.

Syytetyistä vanhempi myönsi syyttäjän esittämän toissijaisen syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta miehistä nuorempi kiisti myös tämän. Nuorempi mies ei ollut käyttänyt oman käsityksensä mukaan uhria kohtaan sellaista väkivaltaa, että olisi aiheuttanut uhrin kuoleman. Hän ei ollut myöskään hyväksynyt rikoskumppaninsa uhria kohtaan käyttämää väkivaltaa.

Rikoksen uhri myös ryöstettiin, mutta hänen tekijät eivät onnistuneet nostamaan rahaa niillä pankkiautomaatista. Syytetyistä nuoremman mukaan päätekijä oli luullut hänen osaavan käyttää pankkiautomaattia, mutta tämä ei tilanteessa onnistunut. Vuonna 1988 ja 1997 syntyneet turvapaikanhakijat otettiin kiinni heti tekoa seuranneena päivänä.

Miesten epäillään syyllistyneen yön aikana myös toiseen ryöstöön. Tuosta tilanteesta uhri selvisi hengissä.

Raaka veriteko poiki runsaasti vaatimuksia SPR:n ylläpitämän vastaanottokeskuksen sulkemisesta. Sittemmin Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa keskuksen ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?