Jäämereltä purkautuva sääilmiö voi muuttaa lähes koko Euroopan sään – havainnollistava video näyttää ilmamassojen liikkeen

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Sää
Alkuviikko on hyvin lämmin ja jopa 10 astetta voi mennä rikki etelässä. Sunnuntaina pohjoisesta virtaa koko maahan pakkassäätä, jonka purevuutta lisää navakka pohjoistuuli.
Alkuviikolla Etelä- ja Keski-Suomessa vallitsee poikkeuksellisen lämmin sää. Etelä- ja lounaisrannikolla voi mennä rikki kahdeksan tai jopa kymmenen astetta. Ilma on myös Pohjois-Suomessa vuodenaikaan nähden varsin lauhaa.

– Hyvin lämpimiä päiviä on tulossa. Vähäisiä vesisateita on liikkeellä, mutta reippaammat sateet menivät aamun aikana pääkaupunkiseudun yli ja ovat menossa vauhdilla kohti maan keskiosia. Alkuviikon isoimmat sateet ovat menneet osaltaan ohi, kertoo Forecan meteorologi Kristian Roine.

Torstaina luoteesta virtaa viileämpää ilmaa Suomeen, minkä jälkeen lämpötilat laskevat nollan alapuolelle Jyväskylän pohjoispuolella. Perjantain vastaisena yönä sää painuu pakkasen puolelle myös etelässä. Perjantaina Länsi-Suomeen saapuu pilvisyyttä lisäävä säärintama, joka nostaa lämpötilan etelä- ja lounaisrannikolla suojan puolelle. Itä-Suomessa lämpötila on sen sijaan perjantaina nollan alapuolella.

– Lauantaina Suomeen on tulossa aika voimakkaan näköinen matalapaine, joka tuo lunta maan itä- ja pohjoisosaan. Lauantain matalapaineen jälkeen Jäämereltä alkaa virrata tosi kylmää ilmamassaa, Roine kertoo.

Loppuviikolla Jäämereltä saapuu kylmänpurku

Sunnuntain ja maanantain vaihteessa lämpötilat alkavat tuntua talvisemmilta. Pakkasen purevuutta lisää navakka pohjoistuuli. Lapissa pakkanen on kireää ja lämpötilat liikkuvat 10–15 pakkasasteen välillä.

Ilmatieteen laitos twiittasi maanantain vastaisena yönä videon, joka näyttää, miten ilmamassat liikkuvat Euroopan päällä viikon aikana.

Voit katsoa Ilmatieteen laitoksen twiittaaman videon ylhäältä.

Videon loppuvaiheilla näkyy, miten pohjoisesta lähtevä kylmänpurkaus levittää kylmää ilmamassaa suureen osaan Eurooppaa. Twiitissä kerrotaan, että ”Ilmamassojen liikkeet 850hPa tasolla näyttävät että #lauha #sää päättyy voimakkaan matalan tuomaan #kylmänpurku'un!”

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta kertoo, että video näyttää ilmamassojen liikkeen noin 1,5 kilometrin korkeudessa. Videon alku kuvaa tilannetta eilen sunnuntaina ja loppu ensi viikon keskiviikkona.

– Ennusteen loppupää on aina vähän arvailua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kylmä ilmamassa ei jää päälle pidemmäksi aikaa, mutta se varmistuu lähiaikoina.

Pohjoiset merialueet ovat poikkeuksellisesti tähän aikaan vuodesta edelleen sulana. Se vaikuttaa siihen, että kylmänpurku ei ole aivan niin voimakas kuin se voisi olla, Valta ennustaa.

– Jos tulee alkutalvesta kylmänpurku, se pääsee sulan Jäämeren yllä lämpenemään. Se ei ole niin kylmää kuin jos samanlainen ilmamassa tulisi idästä, jolloin se ei kulkisi avointen merialueiden yli.

Kylmänpurkauksia tulee tavallisesti monta kertaa talven aikana, meteorologi kertoo.

– Jos kylmänpurkaus jää hyvin lyhyeksi ja heti sen jälkeen virtaus kääntyy länteen, ilmamassa ei ehdi kylmentyä maan pinnalla niin, että tulisi kovaa pakkasta. Voi olla vähän aikaa nollan alapuolella ja sitten se taas lauhtuu. Tässä saattaa olla samanlainen tilanne viikonloppuna, että etelässä käydään pakkasen puolella ja sitten joku aamu taas lauhtuu.

Forecan tuoreen sääennusteen alkuviikolle voi katsoa alla olevasta videosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt