Suomalaistutkimus paljastaa, missä iässä lapsi kannattaa panna hoitoon – mullistaa pinttyneen käsityksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkimus paljastaa, missä iässä lapsi kannattaa panna hoitoon – mullistaa pinttyneen käsityksen

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset kannustavat vanhempia viemään lapsensa päivähoitoon aiempaa varhaisemmassa iässä.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten elämää seurattiin 22-vuotiaaksi saakka. He hyötyivät päivähoidosta perhetaustasta riippumatta. Yleensä on ajateltu, että varhainen päivähoito hyödyttää erityisesti matalasti koulutettujen perheiden lapsia, sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille.

17.11.2016 19:14

Alle 3-vuotiaina päivähoitoon menneet lapset kouluttautuvat pidemmälle kuin kauemmin kotihoidossa olleet lapset. He jatkavat todennäköisemmin peruskoulun jälkeen toisen asteen opintoihin eli ammattikouluun tai lukioon. He myös pääsevät todennäköisemmin korkeakoulutukseen.

Tämä käy ilmi Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa seurattiin vuosina 1989 ja 1990 syntyneiden lasten koulutietä 22-vuotiaaksi saakka.

Tutkimuksesta kertoi aiemmin Aamulehti.

YKSI tutkimuksen tekijöistä, sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille, että tutkimustuloksille on kaksi mahdollista selitystä.

Varhaisessa vaiheessa annettu henkinen pääoma kasautuu ja auttaa myöhemmissä vaiheissa. Toinen taas koskee päivähoidon suojelevaa vaikutusta.

– Lapsella on jo varhaisessa vaiheessa joku kodin ulkopuolinen kontakti aikuiseen. Siinä missä kaikki kiva tapahtuu perheissä, siellä tapahtuu myös ikäviä asioita. Usein ajatellaan, että ikävät asiat koskevat vain huono-osaisia perheitä, mutta tosiasiassa niitä tapahtuu kaikille. Nämä asiat voivat olla melkein mitä tahansa avioerosta masennukseen ja muihin sairastumisiin, Erola sanoo.

Erolan tutkimuksen mukaan Suomi eroaa muista maista siinä, että tutkitut lapset hyötyivät päivähoidosta perhetaustasta riippumatta. Yleensä on ajateltu, että varhainen päivähoito hyödyttää erityisesti matalasti koulutettujen perheiden lapsia.

Sosiologian professori Jani Erola.

Jos suhteutetaan muihin Pohjoismaihin, suomessa käytetään vähän päivähoitopalveluja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan noin kaksi kolmasosaa päivähoitoon oikeutetuista on hoidossa. Muissa Pohjoismaissa luku on 90 prosenttia.

– Tiedetään, että taloudelliset tekijät vaikuttavat päivähoidon valintaan. Kotihoidon tuki vaikuttaa siihen, että lapset ovat enemmän kotona, matalat päivähoitomaksut taas siihen, että lapset ovat päivähoidossa, Erola sanoo.

Professori suosittelee hyödyntämään tutkimustuloksia päivähoitopolitiikassa.

– Ehdottomasti. Huomattavaa kuitenkin on, että meillä on laadukas päivähoito. Järjestelmä ei kestäisi sitä, että päivähoitoon tulisi yhtäkkiä kolmasosan verran lisää asiakkaita.

TALOUDELLISTEN kannustimien lisäksi päivähoidon suosioon vaikuttaa pinttynyt käsitys, jonka mukaan lasta ei kannata laittaa päivähoitoon liian varhaisessa vaiheessa. Erolan mukaan Suomessa vallitsee ajattelu, jonka mukaan vanhempi on lapselleen paras kasvattaja. Tutkimuskirjallisuus ei tue väitettä.

– Voi olla, että erittäin varhain aloitetusta päivähoidosta on haittoja. Tutkimuksen perusteella hyödyt kuitenkin ylittävät haitat nopeasti, Erola sanoo.

Milloin päivähoito sitten on kannattavinta aloittaa?

Erolan tutkimuksen mukaan kahden vuoden iässä.

– Jos oikein haluaa optimoida, niin kaksi vuotta on paras ikä. Erot yhden ja kahden vuoden välillä ovat kuitenkin aika pieniä, eivätkä tilastollisesti merkittäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?