Sipilän hallituksen budjetti vuotaa – vuoden 2016 nettovelka paisunut jo miljardin alkuperäisestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilän hallituksen budjetti vuotaa – vuoden 2016 nettovelka paisunut jo miljardin alkuperäisestä

Hallituksen eduskunnalle torstaina antama esitys vuoden 2016 kolmanneksi lisätalousarvioksi merkitsee Suomen valtion merkittävää lisävelkaantumista.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä.

17.11.2016 15:35

Syynä on se, että budjetin tulopuoli yskii 210 miljoonaa euroa, ja samaan aikaan menot kasvavat 106 miljoonaa euroa. Niinpä hallitus esittää, että lisänettolainan tarve on 317 miljoonaa euroa. Kolmas lisäbudjetti tulee eduskunnan käsittelyyn torstaina.

Vuoden kolmas lisäbudjetti merkitsee sitä, että valtion nettolainan tarve nousee tänä vuonna 5,96 miljardiin euroon. Valtionvelan määrän hallitus arvioi nousevan vuoden loppuun mennessä 105,8 miljardiin euroon, mikä on noin 50 prosenttia bruttokansantuotteesta. Budjetin loppusumma on nyt 55 miljardia euroa.

Juha Sipilän (kesk) perusporvarihallituksella on ollut suuria vaikeuksia hillitä valtion velkaantumista. Kun hallitus antoi vuoden 2016 talousarvioesityksenä syyskuussa 2015, se arvioi nettolainan määräksi 5 miljardia euroa. Hallituksen täydentävän esityksen (19.11.2015) sekä kuluvan vuoden helmikuussa, toukokuussa ja nyt marraskuussa tekemien lisäbudjetin myötä, velanotto on paisunut peräti miljardi euroa alkuperäisestä.

Lisämenoja on aiheuttanut erityisesti Suomeen 2015 tullut poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijoiden määrä.

Kolmannen lisäbudjetin perusteluissa todetaan, että vastaanottotoiminnan piirissä olevien turvapaikanhakijoiden määrä on vuoden lopussa aiemmin ennakoitua suurempi, mikä merkitsee 110 miljoonan euron lisämenoa. Toisaalta kotouttamiskorvausten määrärahojen tarve ovat alentunut 30 miljoonaa euroa aiemmin arvioidusta.

Kaikkiaan hallitus arvioi maahanmuuton kustannusten olevan valtiolle yhteensä 820 miljoonaa euroa 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?