Pakolaiskriisi poikinut tuhansia rikollisia mikrobisneksiä: ihmissalakuljettajille jopa 6 miljardin euron tuotot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pakolaiskriisi poikinut tuhansia rikollisia mikrobisneksiä: ihmissalakuljettajille jopa 6 miljardin euron tuotot

Pikkutekijöiden lisäksi ihmisten salakuljettamisella haluavat tienata nyt myös huumekauppaa tekevät rikollisjärjestöt.

Pakolaiskriisi on saanut aiheuttanut hämärien bisnesten nousun.

17.11.2016 6:33 | Päivitetty 17.11.2016 8:17

Rikolliset tekivät Europolin arvion mukaan pelkästään viime vuonna ihmissalakuljetuksella 3–6 miljardin euron tilin. Pakolaisvirrat Eurooppaan olivat suurimmillaan juuri viime vuoden aikana.

– Näemme, että rikollisjengit siirtyvät vanhasta bisneksestään, kuten huumeiden salakuljetuksesta tai vastaavista aktiviteeteistä ihmisten salakuljettamiseen. Kysyntä sille on suurta ja rikolliset näkevät sen suurena mahdollisuutena, Europolin ihmissalakuljetuksen päällikkö Robert Crepinko sanoi keskiviikkona Helsingissä.

Eurooppaan saapuvien määrä on laskenut tänä vuonna selvästi, mutta ihmissalakuljettajien bisnes pyöriin silti varsin kovilla kierroksilla.

– Näemme merkittävää kehitystä tällä rikollisuuden alalla liittyen niihin eri osa-alueisiin, joille on kysyntää siirtolaisten ollessa liikkeellä, Crepinko sanoi.

Mikrobisnekset kuin alihankintaketjuja

Ihmissalakuljetuksessa eivät jyllää vain isot ja hyvin organisoidut rikollisjärjestöt. Europol on havainnut, että pienet yhden maiden kansalaisista koostuvat toimijat linkittyvät suuriin jopa kymmenen eri maiden kansallisuuksista muodostuneisiin ryhmiin. Ne toimivat käsikädessä ja jokainen tuo pöytään omaa erikoisosaamistaan.

– Näemme tuhansien mikrobisnesten tulevan yhteen löyhästi laillisten bisnesten tapaan.

Logiikka kulkee alihankinnasta tutun kaavan mukaan: kumppaniksi valitaan se jolla on tarjota esimerkiksi halvimmat hinnat ja hyvät majoitusratkaisut.

– Ongelman ratkaisemissa on tärkeää ymmärtää, että olemme tekemisessä sekä muutaman lisäeuron tienata haluavien pienten yrittäjien kanssa että hyvin organisoitujen kansainvälisten rikosjärjestöjen kanssa.

Crepinko osallistui Helsingissä järjestettyyn pohjoismaiseen poliisikonferenssiin. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli melko tyytyväinen Suomen poliisin toimiin ihmissalakuljettajien paljastamisessa.

– Suomen poliisi on tehnyt paljon ihmisten salakuljetukseen liittyvien rakenteiden selvittämiseksi. Olemme onnistuneet joissakin tapauksissa, mutta emme ole sataprosenttisen tyytyväisiä tilanteeseen. Työ jatkuu koko ajan, Kolehmainen sanoi.

Tietoja hankitaan pakolaisten haastatteluilla

Frontexin varajohtaja Berndt Körner kertoi Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston keräävän Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa pakolaisilta tietoja salakuljettajista nimettömien ja vapaaehtoisten haastatteluiden avulla.

– Jos he haluavat, he voivat kertoa nimettöminä puhelinnumeroita, kulkureittejä ja muita yksityiskohtia matkan järjestelyistä. Käytämme niitä oman riskianalyysimme perustana ja vaihdamme tietoja Europolin kanssa, Köner sanoi.

Hänen mukaansa EU:n ja Turkin välillä solmittu sopimus on vähentänyt ihmissalakuljetusta selvästi Euroopassa.

– Itäisellä reitillä Luvut ovat yhä korkealla, mutta jos katsoo yleiskuvaa tältä vuodelta määrät ovat selvästi laskussa. Vastaavasti Välimeren keskiosien reitillä kehitys on ollut päinvastaista.

Uudeksi valtavaksi haasteeksi lainvalvojille on muodostunut Libya, josta ihmiset pyrkivät erityisesti meriteitse Italiaan. Maassa ei ole toimivaa hallintoa, josta viranomaiset voisivat saada partnerin ongelmien ratkaisuun.

– EU:lla on tiettyjä projekteja meneillään, mutta vaikka olen optimisti luonteeltani olemme kaukana siitä, että kumppani löytyy Libyasta, Crepinko sanoo.

Kolehmainen painotti tiedotustilaisuudessa poliitikkojen roolia pakolaiskriisin ja sen lieveilmiöiden ratkaisemisessa.

– Tärkeintä olisi saada Lähi-itää rauha. Lain ja järjestyksen valvonnalla on oma pieni, mutta tärkeä roolinsa, mutta me emme voi tehdä kaikkea, Kolehmainen sanoo.

Päivitys 17.11. klo 8.15: Alussa kirjoitettiin virheellisesti miljoonista miljardien sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?