Sdp:ssä tulee vielä johtajakisa: Lindtmania pyydettiin puoluelehden kolumnissa pj-ehdokkaaksi

Julkaistu:

Politiikka
Puheenjohtaja Rinne kertoo lauantaina jatkoaikeistaan, Lindtmanille

ensimmäinen julkitukija, demarinaiset pohtivat omaa ehdokastaan.

SDP:N puheenjohtajakisan alkupaukku on sytyttämistä vaille valmis. Puheenjohtaja Antti Rinne kertoo omista jatkohaluistaan ensi lauantaina puoluevaltuustossa.

Rinne halusi rauhoittaa kuluneen syksyn puheenjohtajakisalta. Kulisseissa on kuitenkin kuohunut, ja askelmerkkejä haeskellaan.

Puoluevaltuuston jäsen ja puoluekokousedustaja Eemeli Peltonen, 22, avasi julkisesti pelin Demokraatin kolumnissaan. Peltonen toivoi puheenjohtajakisaa ja uudeksi puheenjohtajaksi Antti Lindtmania (sd).

Rinteen haastajat ovat vielä piilossa omissa poteroissaan.

– Paljon tulee tapahtumaan sen jälkeen, kun Rinne on ratkaisunsa kertonut. Seuraavat 2,5 kuukautta tullaan käymään sitäkin reilummin keskustelua puheenjohtajasta.

– Ollaan odottelevissa tunnelmissa. Puoluevaltuutetuista 60 prosenttia haluaa puheenjohtajakisan. Minusta se on vahva signaali, että puheenjohtajakisa tulee, Peltonen sanoi IS:lle.

 

Puoluevaltuutetuista 60 prosenttia haluaa puheenjohtajakisan. Minusta se on vahva signaali, että puheenjohtajakisa tulee.

Ylen viime viikon kyselyssä 57 prosenttia puoluevaltuutetuista toivoi Rinteen jatkavan puheenjohtajana, 32 prosenttia halusi puolueelle uuden vetäjän.


PELTOSEN mukaan olennaisin kysymys on se, että Sdp:n puoluekokous valitsee myös puolueen pääministeri­ehdokkaan.

– Sdp:n on oltava eduskuntavaaleissa 2019 Suomen suurin puolue. Istuva puheenjohtaja ei minun silmissäni ole uskottava pääministeriehdokas ja siksi kisa tarvitaan.

– Puheenjohtajan pitää pystyä keräämään kannatusta myös liikkuvista äänestäjistä ja puhuttelemaan laajempaa joukkoa kuin puolueen omia kannattajia. Uskottava pääministeri­ehdokas pystyy myös viestimään puolueen tavoitteet ja vision tehokkaasti median edessä ja vaalikentillä, Peltonen perusteli.

Lindtmania on pidetty Rinteen varteenotettavimpana haastajana. Hänen odotetaan kertovan omista aikeistaan ensi viikolla. Omista suunnitelmistaan Lindtmanilla on ympäripyöreä vakiovastaus.

– Seuraava uutinen, joka tästä saadaan, on lauantaina, kun Rinne ilmoittaa omista aikeistaan, Lindtman sanoi IS:lle.

Koska tulee Lindtmanin uutinen?

– Viittaan edelliseen vastaukseen, Lindtman vastasi.


LINDTMANIN lisäksi kisaan maanitellaan kolmatta ehdokasta, mukaan halutaan naisehdokas.

Kansanedustaja Tytti Tuppuraista ja kansanedustaja Susanna Huovista on pyydetty mukaan puheenjohtajakisaan. IS:n tietojen mukaan Tuppurainen ja Huovinen kommentoivat asetelmia ja aikeitaan Rinteen ilmoituksen jälkeen.

Kolme vuotta sitten Sdp:n puheenjohtajakisan edellä oli samankaltaisia heikkoja signaaleja. Silloin Sdp:n nouseva kyky Sanna Marin esitti julkisesti ensimmäisenä, että puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle on saatava vastaehdokas ja hymistelyn on loputtava.

Sdp:n puoluekokous

Sdp:n puoluekokous on helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahdessa.

Puheenjohtajan valitsee 500 puoluekokousedustajaa, jotka on valittu piireittäin jäsenäänestyksellä.

Sdp:n puheenjohtajan kausi on kolme vuotta, joten valittu puheenjohtaja on puolueen pääministeriehdokas keväällä 2019.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt