Röyhkeä pillerikauppa valtasi Helsingin keskustan – Poliisi: ”Ihan selkeä buumi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Röyhkeä pillerikauppa valtasi Helsingin keskustan – Poliisi: ”Ihan selkeä buumi”

Julkaistu: 15.11.2016 13:43

Helsingin ydinkeskustassa käynnistyi kesällä vilkas epilepsiapillereiden myyntibuumi.

HELSINGIN poliisia on kesästä saakka työllistänyt ilmiö, jossa Rivotril-nimistä lääkettä on myyty laittomasti näkyvillä paikoilla keskellä Helsingin ydinkeskustaa.

Helsingin Uutiset uutisoi asiasta ensimmäisenä maanantaina.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Jortikka Helsingin poliisista vahvistaa Ilta-Sanomille, että kyseisten pillereiden myynti on pyörinyt Helsingissä vilkkaana kesästä lähtien. Poliisi kiinnitti huomiota lukuisiin tapauksiin, joissa pillereitä kaupattiin röyhkeästi keskellä kaupunkia.

– Se alkoi alkukesästä, kun saimme havainnon, että pääasiassa Romanian romanit myyvät näitä tuossa ydinkeskustassa, eli Rautatieaseman tuntumassa ja Kaisaniemen puistossa. Sieltä alkoi tulla niitä juttuja meille sitten tutkintaan, se oli ihan selkeä buumi.

– Aloimme kohdentaa valvontaa ydinkeskustaan ja havaitsimme, että tämä on järjestelmällistä myyntiä, että siellä on ylämiehiä, jotka välittävät tavaraa alemmalle portaalle myytäväksi, Jortikka kertoo.

JORTIKAN mukaan pillerikaupan asiakaskuntaa ovat etenkin päihdeongelmaiset, pääasiassa nuorehkot mieshenkilöt. Jortikan mukaan pillereillä ei ole yksiselitteistä vaikutustapaa. Ne voivat virkistää, mutta toisaalta poliisi on törmännyt myös aggressiivisiin käyttäjiin.

– Lääkkeellä on hyvin arvaamattomat vaikutukset, sillä reagointitavat ovat niin yksilökohtaisia. On ollut väkivaltaisia käyttäjiä, jotka riehahtelevat tuolla, kun he ovat vetäneet näitä. Kaikkiin huumaaviin lääkkeisiin liittyy aina riski. Varsinkin tuolla katukaupassa, kun et voi koskaan olla täysin varma että mitä saat, Jortikka kuvailee.

SAMALLA lääkeaineella varustettua vastaavaa lääkettä myydään Suomen apteekeissa Rivatril-nimellä ensisijaisesti epilepsian hoitoon. Poliisia vastaan katukaupassa tullut Rivotril sen sijaan on lääkemerkki, jota ei myydä Suomessa.

– Kyllä ne ovat tulleet tänne ulkomailta. Sellaisia viitteitä on, että tuolta Viron, Latvian, Liettuan ja Bulgarian suunnalta ne tänne maahan olisivat tulleet.

JORTIKKA kertoo, että syksyn myötä pillereiden myynti siirtyi ensin ydinkeskustasta Itä-Helsinkiin, jonka jälkeen pilleribuumi alkoi hidastua.

– Kohdennettu valvonta alkoi pikku hiljaa tehota, mutta kun keskusta saatiin rauhoitettua ja juttujen määrä alkoi vähentyä, havaitsimme, että pillerikauppa siirtyi Puotinharjun tuntumaan. Mutta nyt ilmojen viilennettyä näitä juttuja ei ole tullut enää niin paljoa, Jortikka sanoo.

– Voi olla, että jonkun verran tähän on vaikuttanut sekin, että Tampereella jäi jokin aika sitten kiinni tämmöinen Rivotril-rinki. Siellä takavarikoitiin tuhansia tabletteja, ja useita henkilöitä oli vangittuna. Tässä nyt seurataan, mikä vaikutus Tampereen takavarikolla oli Helsinkiin, kun täällä ne tapaukset ovat vähentyneet nyt ihan selvästi, Jortikka lisää.

Jortikan mukaan poliisi on kuulustellut pillerikauppaan liittyen useita henkilöitä, mutta ei ole toistaiseksi saanut kiinni pillereiden maahantuojaporrasta.

HSTV seurasi marraskuussa Helsingin poliisi huumeiden katukaupan valvontaiskua. Katso jutun pääkuvana oleva video.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?