Venäjän oppositio suunnitteli Putinin jälkeistä aikaa Helsingissä: Paikalla Mihail Hodorkovski – ”On rakennettava vuorovaikutusta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäjän oppositio suunnitteli Putinin jälkeistä aikaa Helsingissä: Paikalla Mihail Hodorkovski – ”On rakennettava vuorovaikutusta”

Mihail Hodorkovskin perustama Avoin Venäjä -kansanliike kokoontui Helsingissä. Liike valmistautuu Putinin jälkeiseen aikaan. Paikalla oli Hodorkovski itse ja lukuisia muita tunnettuja oppositiohahmoja.

Mihail Hodorkovski puhui Avoin Venäjä -kansanliikkeen tilaisuudessa Helsingissä.

13.11.2016 22:32

Mihail Hodorkovskin perustama Avoin Venäjä -kansanliike valmentaa kansalaisaktiiveja ottamaan vastuuta Venäjän hallinnosta presidentti Vladimir Putinin väistyttyä virastaan.

Liike kokoontui viikonloppuna Helsingissä. Niukkasanaiset suomalaiset järjestysmiehet tarkkailivat lauantaina ja sunnuntaina Messukeskuksen konferenssisiivessä venäjää puhuvia vieraita kirkkaankeltaisine nimilappuineen.

Aulassa vallitsi salamyhkäinen ilmapiiri: opasteita ei ollut ja toimittajien laukkuja tutkittiin. Kyse oli Avoin Venäjä -liikkeen perustamiskokouksesta. Se siirrettiin pikaisella aikataululla Tallinnasta Helsinkiin mahdollisten provokaatioiden välttämiseksi.

Kyse on Venäjän poliittisen opposition kokoontumisesta. Paikalle saapui 75 kansalaisaktiivia Venäjältä. Mukana oli Mihail Hodorkovskin lisäksi lukuisia muita tunnettuja oppositiohahmoja. Venäjän rikkaimmaksi ihmiseksi aikoinaan noussut Hodorkovski ajautui 2000-luvun alussa kiistoihin Putinin kanssa ja istui sen seurauksena 10 vuoden vankilatuomion syytettynä muiden muassa veropetoksesta ja kavalluksesta.

Kansanliike kokoontui Messukeskuksessa Helsingissä.

Nyt Hodorkovski elää kolmatta vuotta maanpaossa ja panostaa johdonmukaisesti voimansa sekä varansa Venäjän kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen. Avoin Venäjä -liikkeen ydintiimi vahvistui viime Duuman vaaleissa, jolloin Avoimen Venäjän tukemat oppositioaktiivit pyrkivät kansanedustajaksi Venäjän parlamenttiin.

Toisin kuin bolshevikkiemigrantit sata vuotta sitten, Avoin Venäjä ei tähtää vallankumoukseen. Liikkeen toiminta-ajatus perustuu sen ohjelman mukaan kahteen näkökantaan. Venäjä katsotaan osaksi Eurooppaa, joten maan on muutosten kautta palattava eurooppalaisten arvojen piiriin. Toinen edellytys on, että Putinin hallitus kaatuu, mikä tapahtuu Mihail Hodorkovskin näkemyksen mukaan aikavälillä 2018-24.

Tätä varten tarkoituksena on valmentaa lukuisia yhteiskunnallisia osaajia, jotka pystyvät ottamaan vastuuta Venäjän luotsaamisesta sekä demokraattisten muutosten alulle panosta osana siirtymävaiheen hallintoa. Vaikuttajayhteisön kasvattaminen on yksi Avoimen Venäjän päätavoitteista.

Avoin Venäjä pyrkii välttämään eurooppalaisten hallintokäytäntöjen mekaanista jäljentämistä, mikä koitui 90-luvun reformien kohtaloksi.

– On rakennettava vuorovaikutusta yhteiskunnan kanssa. Gaidarin (Venäjän ensimmäinen demokraattinen hallitus) hallitus koostui älyköistä, joiden hallinto-osaaminen oli kohtalainen, mutta kommunikointivalmius mitätön. Kanavia olisi ollut riittävästi, mutta kansalaisille ei tullut kerrottua, miksi asiat tehdään juuri näin, eikä kansalaisilla ollut mahdollisuutta antaa palautetta, joten he kokivat itsensä hylätyiksi ja pettyivät, Hodorkovski selittää.

Hänen mukaansa vastaisuudessa on tärkeää, että kansalaisaktiivit pystyvät avaamaan poliittisten muutosten tarkoituksen.

Perustamiskokouksen tarkoitus oli muuttaa Avoimen Venäjän toimintamuotoa kansanliikkeeksi, jota Venäjällä ei lain mukaan tarvitse rekisteröidä. Sen jälkeen liike toimisi valtakunnallisesti avoimena kansalaisverkostona – etenkin sellaisilla alueilla, joissa poliittinen oppositio ja kansalaistoiminta on heikoimmillaan.

Ohjelmansa mukaan Avoin Venäjä tähtää ensisijaisesti yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen ruohojuuritasolla tukeakseen kansalaisten omia aloitteita, muun muassa paikallisia lain puitteissa järjestettyjä mielenilmauksia, kuten rekkakuskien tai maanviljeilijöiden marsseja. Liikkeen on tarkoitus toimia yli puoluerajojen ja hyväksyä jäseniltään suuriakin näkemyseroja.

Esimerkiksi liikkeen neuvostoon vasta valittu moskovalainen ihmisoikeusaktiivi Maria Baronova ei vastusta Krimin liittämistä Venäjään, mikä aiheuttaa muissa jäsenissä närää. Tämän ei kuitenkaan horjuta liikettä, jota sementoi yhteinen tavoite: toimivan demokratian palauttaminen Venäjän maaperälle.

Liikkeen perustaminen, josta kokouksen osallistujat päivän lopussa avoimesti iloitsivat, on kuitenkin vasta alkua. Venäjällä aktiiveja odottaa valtava työsarka: maan kansalaisyhteiskunta on ajettu ahdinkoon ja kenttätyöhön liittyy monenlaisia riskejä – pidätyksiä ja poliittisesti väritettyjä oikeudenkäyntejä pois sulkematta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?