Jarmo, 67, menetti hurjan rahasumman ja 215 neliön kotinsa taistelussa urheilujätti Adidasta vastaan – ”Tämä on ollut absurdia”

Julkaistu:

Espoolainen Jarmo Viljanen joutui piinaavaan riitaan kansainvälisen jättiyrityksen kanssa.
Espoolaisella yrittäjällä Jarmo Viljasella oli viime vuosikymmenellä kovasti kasvava kenkäbisnes, joka työllisti yli kymmenen työntekijää ja menestyi hyvin.

– Ehkä liian hyvin näin jälkikäteen ajatellen. Liikevaihtoa oli 2,4 miljoonaa euroa, 67-vuotias Viljanen kertoi Ilta-Sanomille.

Viljasen yrityksen maahantuomat kengät kävivät hyvin kaupaksi. Sitten kansainvälisen urheiluvälinejätti Adidaksen asiamies kiinnitti asiaan huomion.

Adidas haastoi miehen firman oikeuteen, koska katsoi sen tuoman neljällä raidalla koristetun kengän muistuttavan omaa kolmen raidan brändiään.

Ensin mentiin käräjäoikeuteen. Heinäkuussa 2010 tuli päätös, joka oli Adidakselle voitollinen. Käräjäoikeus määräsi Viljasen yrityksen maksamaan korvauksia 270 000 euroa. 3 500 kenkäparia piti hävittää.

Viljanen hävisi myös hovioikeudessa.

– On ollut monta vaihetta, ja on haettu purkupäätöstäkin pariin kertaan korkeimmalta oikeudelta.


Vuonna 2014 Viljasen Donna Moderna Oy -yritys meni konkurssiin.

Pitkä oikeustaistelu kansainvälisen jättiyrityksen kanssa ei ole ollut halpaa.

– Kaikkiaan mennään jossain 1,5 ja kahden miljoonan euron välillä. Kaikki on mennyt, Viljanen summaa koko prosessista kertyneitä menetyksiään.

Alta meni Espoon Tontunmäessä sijaitseva oma 215 neliön koti, jonka Viljanen oli ostanut musiikkilegenda Junnu Vainiolta 1980-luvulla. Viljasen mukaan talo realisoitiin selkeään alihintaan. Nyt hän asuu Espoossa vuokralla.

– Pankki hakee minulta nyt 400 000 euroa. Korkoa on seitsemän prosenttia, ja se kasvaa koko ajan näin miinuskorkoaikanakin.

Koettelemus on ollut kova koko Viljasen perheelle.

– Voit kuvitella, kuinka raskasta se on ollut. Onneksi avioliitto on säilynyt ja minulla on ollut hyvää tukea. Alalla on ollut tähän selkeä näkemys, ja kollegoilta olen saanut tukea.

Viljasen perhe on jatkanut kenkäbisnestä.

– Olen eläkeläinen. En ole yrityksen palveluksessa, vaan tämä on pelkkä harrastus. Yritetään tässä pysyä hengissä ja olla sen verran pinnalla, ettei tarvitse mennä luukulle. Ei ole vielä tarvinnut, mutta voi olla, että kohta tarvitsee.

Viljanen ihmettelee, miksi oikeus näki asian, kuten näki.

– Yleensä ihmiset osaavat hyvin laskea kolmen ja neljän. Tämä on ollut niin absurdia alusta lähtien.


Oikeuskäsittely on nyt Viljasen mukaan ohi Suomessa, mutta Viljanen aikoo viedä vielä asian EU-tuomioistuimeen.

Viljasen tapauksesta kertoi aiemmin lauantaina MTV.

Adidaksen Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Filip Göransson kertoi Ilta-Sanomille 2014, että Adidas suojeli sen ”ikonista” kolmen raidan tavaramerkkiä.

– Sen vuoksi Adidas ei voi hyväksyä hämmentävän samanlaisten merkkien luvatonta käyttöä. Tässä tapauksessa Adidas jätti vastalauseen Donna Moderna Oy:n kenkien neljästä raidasta. Oikeus asettui Adidaksen kannalle siinä, että se (neljä raitaa) rikkoi selvästi Adidaksen kolmeraitaista tuotemerkkiä, Göransson sanoo Ilta-Sanomille lähettämässään sähköpostiviestissä.

Vastauksena kysymykseen, miten neljä raitaa voi sekoitua kolmeen, Göransson toisti näkemyksensä, jonka mukaan Adidas ei hyväksy ”hämmentävän samanlaisten” merkkien luvatonta käyttöä.

Asuinpaikka korjattu artikkelissa Tontunmäeksi.