Kotimaa

Koulusurman valmistelusta syytetyn naisen kuulusteluissa paljastui hyytäviä yksityiskohtia

Julkaistu:

Nainen kävi harjoittelemassa helsinkiläisellä ampumaradalla ja vieraili Jokelan koulusurmaajan Pekka-Eric Auvisen haudalla noin 20 kertaa.
Kouluampumisen valmistelusta epäillyn naisen kuulustelukertomukset ovat hyytävät. Hän kertoo ajatelleensa ensimmäisen kerran joukkosurmaa 27.7.2014. Hän näki silloin ensimmäisen kerran unta joukkomurhan tekemisestä.

Yllä olevalla videolla syyttäjä kertoo koulusurman valmistelusta syytetyn naisen karmivasta juonesta.

Hän kertoo, että hänellä oli pakonomainen tarve tutustua Colombinen, Kauhajoen ja Jokelan kouluammuskeluihin sekä myös Helsingin yliopistoiskun suunnitteluun. Nainen teki eri sosiaalisen median palveluihin joukkosurmaajia ihannoivia profiileja. Hän otatti itsestään kouluammuskelijoille tyypillisiä poseerauskuvia ja loi täysin uuden koulusurmia ihannoivan Instagram-tilin.

Yksi naisen kanssa asunut henkilö muutti pois asunnosta naisen koulusurmaa ihannoivien puheiden takia, koska pelkäsi naisen tappavan hänet.

– Minä olen henkilökohtaisesti siitä aivan varma, että mikäli (syytetty 21-vuotias nainen) saisi aseen käsiinsä, niin (syytetty) menisi tekemään joukkosurman ja tulisi ruumiita, henkilö kertoi poliisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin pakkomielle naiselle oli Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen, jota nainen kertoo kuulusteluissa monisanaisesti rakastavansa. Nainen halusi poliisin esitutkinnan mukaan tappaa ihmisiä ”lahjoina” Auviselle. Hän myös kuvitteli harhaisesti pääsevänsä ”paratiisiin” Auvisen kanssa.

– Kuvailisin, että elämässäni vahvin tuntemukseni on rakkaus Pekka-Eric Auvista kohtaan. En ole elämässäni kokenut mitään niin voimakkaasti kuin sen rakkauden, jota koen häntä kohden.

Naisella oli kotonaan alttari Auviselle, jossa oli Auvisen kehystetty ja kynttilöin ympyröity kuva. Nainen kuljetti myös rintaliiveissään minigrippussia, jossa oli multaa Auvisen haudalta. Bussikortissa oli todistajan mukaan myös Auvisen kuva.

Poliisi kysyi naiselta tämän tavoitteita elämän suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minulla ei ole tavoitteita. Minulla oli tavoite aikoinaan päästä Pekan kanssa yhteen.

Nainen vieraili Jokelassa 7.11.2014, mikä on Jokelan koulusurmien vuosipäivä. Auvisen haudalla nainen kävi noin 20 kertaa, viimeisen kerran kesäkuussa 2015.

– Minä juttelin Pekalle ja lauloin hänelle. Kerroin Pekalle kuulumisia ja saatoin viedä hänelle lahjoja. Usein vein kukan muotoisia kynttilöitä, kukkia ja karkkia. Lisäksi olen tehnyt hänelle veriuhrauksen eli olen viiltänyt itsestäni verta hänen hautansa päälle, nainen kertoi kuulusteluissa.


Syyttäjän mukaan naisen tavoitteena oli surmata kokkolalaisessa koulussa ainakin 40 satunnaisesti valikoituvaa henkilöä.

– Menisin kouluun ja ampuisin niitä ihmisiä, jotka eteen tulisivat täysin sattumalta ja lopulta se päätyisi siihen, että ampuisin itseni. Halusin mennä Matti Saaren ja Pekka-Eric Auvisen jalanjäljissä, nainen kertoi kylmäävästä suunnitelmastaan kuulusteluissa.

Nainen kävi harjoittelemassa ampumista helsinkiläisellä ampumaradalla, koska halusi tietää, miltä ampuminen tuntuu.

– Henkilökunta oli hieman huolissaan, koska näkivät arvet käsissäni. Pääsin kuitenkin ampumaan pistoolilla. Sain ampua 50 kutia, nainen kertoi.

Naisen ampumista ohjasi Helsingin poliisilaitoksella työskentelevä vanhempi konstaapeli, jolla oli tapana käydä radalla vapaa-aikana ampumassa. Hän ei ole radalla koulutusvastuussa, mutta paikan pomo pyysi häntä opastamaan naista.

– Ammunnan loputtua nainen otti muistaakseni taulun mukaansa muistoksi, konstaapeli kertoi.

Nainen kävi keskusteluja 42-vuotiaan avunannosta syytetyn miehen kanssa aseen hankkimisesta ja maksoi miehelle pikavippirahoilla 2630 euroa asehankintoja varten. Keskusteluissa parivaljakko käytti viestiliikennettä salaavaa palvelua.

42-vuotiaan Länsi-Uudellamaalla asuneen miehen mukaan hänen tarkoituksenaan oli vain saada naiselta rahaa eikä hankkia tälle asetta. Mies sanoi käyttäneensä naiselta aseen hankkimiseen tarkoitetut rahat lähinnä amfetamiiniin.

– (Nainen) kuvitteli, että ne seurusteli, vaikka Pekka oli kuollut. Se, mitä (nainen) oli tekemässä, on todella sairasta, 42-vuotias eläkeläismies sanoi.

Poliisi otti naisen ja 24-vuotiaan avunannosta syytetyn miehen kiinni, kun he olivat esitelleet baarin ulkopuolella muovikuula-asetta 4. syyskuuta tänä vuonna. 15. syyskuuta poliisi otti naisen kiinni törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen suunnittelusta.

Kaksi päivää aiemmin 42-vuotias syytetty oli lähettänyt poliisille viestin:

”Ota mahdollisimman pian minuun yhteyttä kouluampumissuunnittelun johdosta.”

Yksi naisen tuntenut oli myös kääntynyt poliisin puoleen ja ilmaissut huolensa naisen puheista.

Yhden todistajan mukaan 21-vuotias syytetty halusi olla ensimmäinen koulusurman tehnyt nainen.

Miten toimit, kun sait kuulla, että poliisi on mahdollisesti perässäsi, poliisi kysyi naiselta.

– Mä vedin subua. Ajattelin, että tämä oli tässä, homma tyssäsi tähän.