Jaana sai potkut – tulot romahtivat, peritty kesämökki estää jopa toimeentulotuen saamisen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jaana sai potkut – tulot romahtivat, peritty kesämökki estää jopa toimeentulotuen saamisen

Viisikymppinen Jaana huomasi kauhukseen, että kaikki pahan päivän varalle tehdyt varasuunnitelmat pettivät.

11.11.2016 8:48

Vuonna 2012 Jaana työskenteli vielä suuressa kotimaisessa yrityksessä ja tienasi noin 50 000 euroa vuodessa. Kun hänet irtisanottiin tuotantotaloudellisista syistä, tulot romahtivat hiljalleen ansiosidonnaisen kautta työmarkkinatuelle eli noin viidennekseen aiemmasta.

– Myönnän, että aiemmin en tiennyt millaista on köyhän tai pitkäaikaistyöttömän elämä nykypäivän Suomessa. Nyt siitä on omakohtaista kokemusta. Näin sitä voi niin sanottu normaali ja suhteellisen hyvin toimeentuleva ihminen pudota sieltä hyvinvoinnin tornista alas, Jaana toteaa.

Irtisanomisen jälkeen Jaana päätti vaihtaa alaa ja haki hoitoalalle sekä silloisessa kotikaupungissaan Helsingissä että Itä-Suomessa, josta hän on kotoisin.

– Pidin itsestään selvänä, että pääsen kouluun ja sitten töihin. Niin ei kuitenkaan käynyt.

 Asumiskulujen jälkeen minulle jää noin 300 euroa. Siitä minun pitäisi maksaa kaikki muut menot kuten ruuat ja auton kulut.

Seuraavaksi Jaana haki opiskelemaan luonto-ohjaajaksi, kun hän oli vielä irtisanomisajalla edellisessä työpaikassaan. Kun Jaana oli virallisesti työtön, TE-toimisto ei hänen mukaansa puoltanut opiskelupäätöstä.

TE-toimiston kautta Jaana päätyi täydennyskoulutukseen, joka kesti vuoden työharjoitteluineen. Sitäkään kautta hän ei työllistynyt harjoittelupaikkaansa.

– Moni työllistyy sitä kautta, mutta minulle ei käynyt niin. Itse asiassa siinä firmassa sanottiin, että heidän ei tarvitse palkata ketään: kun yksi harjoittelija lähtee niin toinen tulee. Tällä tavalla ilmaisia harjoittelijoita käytetään, Jaana paheksuu.

Varasuunnitelmat pettivät yksi kerrallaan

Jaana huomasi olevansa tilanteessa, jossa kaikki hänen työttömyyden varalle tekemänsä suunnitelmat pettivät yksi kerrallaan.

– Sitten ei ollut muuta kuin tämä jatkuva työnhaku. Olen työttömyysaikanani hakenut 200–300 työpaikkaa. Hakijoita on hurjan paljon, enkä aina pääse edes haastatteluun. Firmat palkkaavat usein nuorempia, Jaana kertoo.

– Lisäksi minulle on tullut tuki- ja liikuntaelinongelmia, enkä pystyisikään ottamaan vastaan esimerkiksi fyysisesti kuormittavia hommia.

 Pyrin hoitamaan ruokakulut ja laskut niin, että en koskisi säästötililleni, vaikka olisi kuinka vaikeaa.

Viimeiset puolitoista vuotta Jaana on ollut työmarkkinatuella, josta jää käteen noin 600 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa asumistukea 328 euroa kuukaudessa.

Tästä summasta hän maksaa 570 euron vuokran sekä vesi- ja sähkölaskut, jotka ovat yhteensä noin 40 euroa.

– Asumiskulujen jälkeen minulle jää noin 300 euroa. Siitä minun pitäisi maksaa kaikki muut menot kuten ruuat ja auton kulut.

Kesämökistä tulikin taakka

Jaana kertoo, että hän ei saa toimeentulotukea kahdesta syystä: hänellä on parempiosaisen elämän ajalta vielä muutama tonni säästöjä ja lisäksi hän omistaa perintönä saamansa kesämökin, jonka arvo on noin 50 000 euroa.

Hänen tulee käyttää säästöt ja myydä mökki ennen kuin hän voi saada toimeentulotukea.

Tänä kurimusaikanaan Jaana on ollut hyvin kiitollinen siitä, että hänellä ei ole lapsia eikä velkaa. Ja siitä, että hän onnistui hyvinä vuosinaan pistämään rahaa säästöön niin, että hammaslääkärikulut, uudet silmälasit tai auton korjaaminen eivät romuta koko taloutta.

– Pyrin hoitamaan ruokakulut ja laskut niin, että en koskisi säästötililleni, vaikka olisi kuinka vaikeaa.

Säästöt ovat mahdollistaneet myös mökin pitämisen. Mökistä on myös kuluja, mutta Jaanan rahatilanteen vuoksi niistä ovat huolehtineet hänen vanhempansa.

– Saan lisäksi vähän avustusta vanhemmiltani.

Vihdoin uusi työpaikka

Nyt Jaana kuitenkin onnistui saamaan osa-aikaisen ja määräaikaisen toimistotyön. Hänen mukaansa palkka on pieni, mutta kuitenkin hieman parempi kuin työmarkkinatuki. Hän aloitti työnsä tällä viikolla.

– Saan työstä noin 1 000 euroa kuukaudessa bruttona. Sen päälle minun pitäisi saada soviteltua työttömyyspäivärahaa ja jonkin verran asumistukea. Saa nähdä miten käy.

Työ parantaa Jaanan tilannetta hieman. Työpaikka sijaitsee 25 kilometrin päässä Jaanan kotoa, joten hän tarvitsee edelleen autoaan.

– Aiemmin olen tarvinnut autoani iäkkäiden vanhempieni kuskaamiseen.

 Varmasti tällä systeemillä on hyväksikäyttäjiäkin, mutta kaikki työttömät eivät varmastikaan ole sellaisia.

Jaana sanoo, että hän haluaa kertoa tarinansa, koska on köyhyyden lisäksi turhautunut pitkäaikaistyöttömiin kohdistuvaan arvosteluun, syyttelyyn ja ylenkatsomiseen.

– Monet pitävät pitkäaikaistyöttömiä laiskoina ja ajattelevat, että työttömyys on itse aiheutettua. Itse olen tehnyt kaiken minkä voin tästä tilanteesta päästäkseni, mutta vasta nyt sain ensimmäisen työpaikkani.

”Tässä järjestelmässä on jo perustavanlaatuista vikaa”

Osapäivätyön aiheuttaman päiväraharumban ja eri virastojen kanssa asioituaan Jaana sanoo ymmärtävänsä hyvin sen, miksi moni kokee, että osa-aikatyön vastaanottaminen vain vaikeuttaa asioita.

– Pienimmät palkat ovat niin pieniä, että monen ansiosidonnaisella päivärahalla olevan ei edes kannata lähteä töihin, hän sanoo.

Jaanan mukaan työttömyys tai se, että töihin ei ole järkeä mennä, ei ole aina ihmisestä itsestään kiinni.

– Tässä järjestelmässä on jo perustavanlaatuista vikaa. Perustulo pelastaisi jo paljon. Varmasti tällä systeemillä on hyväksikäyttäjiäkin, mutta kaikki työttömät eivät varmastikaan ole sellaisia.

– Kun hakkaat päätä seinään vuodesta toiseen köyhyyden ja työttömyyden suhteen, se alkaa turhauttaa kunnolla. Väliinputoajia on paljon.

Jaanan toiveissa on, että hän saisi jatkaa osa-aikatyössään määräaikaisuuden jälkeenkin. Jos se ei onnistu, perintömökin pakkomyynti on edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?