Heimo

Kotimaa

Ylityöllistetyt työntekijät pelkäävät lastensuojelussa: ”Eerika olisi voinut tapahtua kenelle tahansa sosiaalityöntekijälle”

Julkaistu:

Lastensuojelu
Mikä on muuttunut 8-vuotiaan Eerikan murhan kuoleman jälkeen? – Lastensuojelun kriisiä ei ole yritettykään vakavissaan ratkaista, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.
Team Ahma on päivystänyt viikon. Sinä aikana Espoon keskuksen alueelta on tullut 31 lastensuojeluilmoitusta. Yli puolet ilmoituksista koskee uusia lapsia, joista viranomaiset eivät ole aiemmin tienneet mitään.

– Yleensä ilmoituksia tulee viikossa 30–40 ja me olemme vain yksi neljästä lastensuojelutoimistosta Espoossa. Viikon aikana on nähty koko lastensuojelun kirjo. Ilmoituksia on tullut perheväkivallasta, päihtyneistä vanhemmista, mielenterveysongelmista, näpistelevistä lapsista. Tänä syksynä on tullut paljon ilmoituksia itsetuhoisista vanhemmista ja lapsista. Jotkut ovat yrittäneetkin itsemurhaa, se on surullista, johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila huokaa.

Koko Espoon alueelta on tehty 5 000 lastensuojeluilmoitusta syyskuun loppuun mennessä. Niistä 1 117 koskee Espoon keskusta. Lastensuojeluasiakkaita on tänä vuonna ollut Espoossa 2 700. Kiireellisiä sijoituksia on tehty Espoon keskuksen alueella 29 ja huostaanottoja 11. Koko Espoossa on kiireellisesti sijoitettu syyskuun loppuun mennessä 150 lasta ja huostaan otettu 38 lasta.

– Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden päivä on kiireinen. Joillakin työntekijöillämme on asiakkaina alle 40 lasta, joillakin pitkään työskennelleillä menee sen yli, Riina Mattila kertoo.LASTENSUOJELUN tilasta keskusteltiin voimakkaasti helsinkiläisen 8-vuotiaan Eerikan äärimmäisen julman kohtalon jälkeen. Tyttö oli ollut lastensuojelun asiakas vauvasta asti. Eerikan murhasivat hänen oma isänsä ja äitipuolensa äitienpäivänä toukokuussa 2012. Isä ja äitipuoli tuomittiin murhasta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Kaksi sosiaalityöntekijää tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 2015.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime aikoina suomalaisia on järkyttänyt 26-vuotiaan Marlenen tapaus. Marlene joutui isänsä hyväksikäyttämäksi lapsena Oulussa. Tytölle tehtiin useita raskauden keskeytyksiä ja hän synnytti isälleen lapsen 17-vuotiaana. Oulun käräjäoikeus tuomitsi isän kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Perheestä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia. Oulun sosiaalijohtaja on käynnistänyt tapauksesta sisäisen tarkastuksen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja poliisikin selvittelevät viranomaisten toimia Marlenen asiassa.

Mitä Eerikasta opittiin? Ovatko turvaverkot nyt niin tiukat, ettei yksikään lapsi solahda enää niiden läpi?

– Eerika olisi voinut tapahtua kenelle tahansa sosiaalityöntekijälle ja sitähän me yhä jatkuvasti pelkäämme. Vastuu lasten hyvinvoinnista painaa hartioita. Voinko olla töistä lähtiessäni edes jollakin tavalla varma, ettei viikonlopun aikana joku minun asiakkaistani kuole? Voimme pyytää vanhempien verikokeet, päihdearviot, huumeseulat, mutta kaikkeen ei ole mittareita. Emme voi olla kenenkään kotona vahtimassa koko ajan, ettei mitään pahaa tapahtuisi, helsinkiläinen sosiaalityöntekijä sanoo.

Keskisessä Suomessa työskentelevä sosiaalityöntekijä jakaa saman syvän huolen.

– Ei näillä resursseilla yksinkertaisesti pysty muodostamaan luottamuksellista suhdetta lapseen. Koko ajan mietin, että seuraava Eerika-otsikko voisi koska vaan olla omasta asiakasperheestä, nainen sanoo.

Vantaalaisen sosiaalityöntekijän mukaan työ on aika aikuislähtöistä.

– Lapset hukkuvat sinne. Ei lapsi uskalla puhua sosiaalityöntekijälle, jos lapsi ei tunne työntekijää eikä lapsi opi tuntemaan työntekijää, jos ne koko ajan vaihtuvat, eivätkä työntekijät opi tuntemaan lasta. Juuri se lapsi meidän pitäisi kohdata, kiireettömästi, ettei uusia eerikoita tule, vantaalainen sosiaalityöntekijä sanoo.


AMMATTIJÄRJESTÖ Talentian puheenjohtajan Tero Ristimäen mukaan lastensuojelussa on yhä kolme isoa ongelmaa. Työmäärä on ihan liian iso, sosiaalityöntekijöitä on vaikea saada lastensuojeluun ja kuntien välillä ja jopa saman kunnan sisälläkin on suuria eroja asiakasmäärissä.

– Suosituksemme on, että yhdellä sosiaalityöntekijällä olisi korkeintaan 30 lasta. Valviran selvityksessä 50 prosentilla kunnista työntekijällä oli yli 40 lasta, 21 prosentilla kunnista työntekijällä oli lapsia kaksinkertainen määrä suositukseen nähden eli yli 60 lasta ja sitten oli muutamia kuntia, missä mentiin yli sadan.

– Kummallisinta on, että tämä kaikki on ollut tiedossa, mutta mitään ratkaisevaa parannusta ei ole saatu aikaiseksi. Lastensuojelun kriisiä ei ole yritettykään vakavissaan ratkaista, Ristimäki sanoo.

Talentia ei näe oikeutusta sellaiselle henkilöstöpolitiikalle, jonka seurauksena aiheutetaan kärsimystä jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa eläville lapsille, jotka eivät pysty itseään tai oikeuksiaan puolustamaan”, Ristimäki kirjoitti huhtikuussa.

Keskisessä Suomessa työskentelevällä sosiaalityöntekijällä on 70 asiakasta.

– Arki on todella kaoottista, liukuhihnatyötä. Ylityötunteja voi olla sata. Olen uupunut. Ihan fyysisiä oireitakin on. Päivääkään en ole ollut töistä pois. Jos olet poissa, olet kuukauden päästä isomman kasan alla. Tätä työtä on vaikea siirtää jonkun toisen hoidettavaksi, koska sillä toisellakin on suuri määrä asiakkaita, nainen kertoo.


VANTAAN lastensuojelun Tikkurilan avopalveluiden työntekijät turvautuivat äärimmäisen poikkeukselliseen keinoon. He kantelivat omasta tilanteestaan Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisille maaliskuussa.

Kantelun mukaan suurista asiakasmääristä johtuen mahdollisuudet tavata lasta eivät ole riittäviä, sosiaalityöntekijät vaihtuvat usein eikä neljäsosalla lastensuojelun piirissä olevilla lapsilla ole ollenkaan omaa vastuusosiaalityöntekijää. Työntekijät ovat huolissaan sosiaalityöntekijöiden työssä jaksamisesta ja oikeusturvasta, mutta ennen kaikkea lastensuojelun piirissä olevista lapsista. Kantelun mukaan työpareilla voi olla pahimmillaan yli sata lasta.

Hälytyskellojen pitäisi Ristimäen mukaan vilkkua ”tulipunaisina”, jos työntekijät joutuvat kantelemaan valvontaviranomaisille työnantajastaan. Vantaan kaupungin perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsblom vastasi Helsingin Sanomissa lokakuussa esitettyyn kritiikkiin ja kertoi, että Vantaa on pysynyt lakisääteisissä määräajoissa, mitä tulee lastensuojeluun pääsyyn ja että vakinaisen tai sijaisen pätevyyden täyttäviä sosiaalityöntekijöitä on 89 prosenttia.

– Tilanne on kaoottinen. Aika riittää kaikkein vakavimpien ja turvattomimpien lasten kanssa työskentelyyn, mihinkään ennalta ehkäisevään työhön ei aika riitä. Kyse on vakavista mielenterveysongelmista ja päihdeongelmista kärsivistä ja perheväkivaltaa kokeneista lapsista. Nuoret voivat olla vakavasti käytöshäiriöisiä ja koulunkäyntiä laiminlyöviä. Pahin pelkoni on, että joku lapsi voi kuolla. Suurimman hinnan tästä lastensuojelun resurssien riittämättömyydestä maksavat lapset, vantaalainen sosiaalityöntekijä kertoo.ETELÄ-SUOMEN aluehallintovirasto antaa ratkaisun Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kanteluun vielä tänä vuonna. Kannanottoa odotellaan myös eduskunnan apulaisoikeusasimieheltä Maija Sakslinilta, joka teki tarkastuksen Vantaan lastensuojeluun helmikuussa ja on saanut Vantaan kaupungilta selvityksen vierailulla nousseista huolenaiheista.

– Tarkastuksessa tuli esiin huolia pätevän henkilökunnan riittävyydestä, pätevyydestä ja jaksamisesta. Liian vähän henkilökuntaa merkitsee sitä, ettei lapsia ja heidän perheitään ehditä tavata riittävästi, asiakassuunnitelmat ja kirjaukset viipyvät, huostaanotettujen lasten vanhemmille ei tehdä lain mukaisia asiakassuunnitelmia.

– Näitä asioita seuraamme koko maassa. Lisäksi niin Vantaalla kuin muuallakin Suomessa on usein riittämättömästi saatavilla psykiatrista hoitoa lapsille ja nuorille. Huostaanotettujen lasten psykiatrisen hoidon aloittamisessa on viiveitä. Yksi huolenaihe koskee koko maata. Erityisen haastaville nuorille ei ole riittävästi tarjota sopivia sijoituspaikkoja, nuori saattaa joutua muuttamaan lukuisia kertoja hyvin lyhyen ajan sisällä, mikä ei ole lapsen edun mukaista, Sakslin kertoo.


ESPOON keskuksen lastensuojeluun luotiin uusi päivystysmalli, Team Ahma, jotta yksikään lastensuojeluilmoitus ei jäisi huomaamatta. Tiimiin kuuluu kolme lastensuojelun sosiaalityöntekijää ja yksi sosiaaliohjaaja. Päivystystiimi käsittelee kaikki viikon aikana tulleet ilmoitukset ja pyrkii tapaamaan perheen seitsemän päivän sisällä. Jos on akuutti hätä, tiimi voi lähteä vaikka heti kotikäynnille.

– Aiemmin yksi sosiaalityöntekijä katsoi lastensuojeluilmoitukset läpi eikä siihen yhden työntekijän aika mitenkään riittänyt. Ilmoituksia tulee niin paljon. Tämän uuden päivystyssysteemin avulla varmistamme sen, ettei yksikään lastensuojeluilmoitus jää huomioimatta ja perheen tilanne pystytään arvioimaan nopeammin. Pyrimme myös tapaamaan jokaisen lapsen seitsemän päivän sisällä, johtava sosiaalityöntekijä Natalja Ugbah kertoo.

Uudessa tiimimallissa työntekijät saavat tukea toisistaan.

– Olemme innostuneita ja motivoituneita. Tämä nopeuttaa perheen tilanteen arvioimista ja avun saamista. Päätöksiä pohditaan yhdessä, sosiaalityöntekijä Virpi Heinola kertoo.


OSA LASTENSUOJELUN sosiaalityöntekijöistä joutuu kokemaan työssä uhkailua.

– Tappouhkauksia tulee. Itse olen joutunut muuttamaan kerran, kun asiakas löysi ovelleni. Perheelliselle uhkailu aiheuttaa isompaa paniikkia, kun joudut pelkäämän puolisosi ja omien lastesi puolesta. Minullakin on paljon asiakkaina vankilataustaisten vanhempien lapsia, helsinkiläinen sosiaalityöntekijä kertoo.

Sosiaalityöntekijöiden mukaan lastensuojelun valoisista puolista puhutaan liian vähän, niistä perheistä, jotka itse pyytävät apua ja saavat sitä. Monen perheen tilanne myös kohenee tukitoimilla.

– Minä pääsen purkamaan pitkän huostaanoton ja kotiuttamaan lapsen, yksi Espoon keskuksen sosiaalityöntekijöistä iloitsee.

– Meidän tehtävämme on tehdä itsemme tarpeettomaksi, Virpi Heinola summaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelosolut tulee kauppoihin maaliskuussa: Katso listasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

  2. 2

   Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

  3. 3

   Panimoalalle iskee vielä tölkkipula: ”Tästä tulee aluksi kaaos” – Laitilassa 3 syytä juhlaan

  4. 4

   Taivaalta putosi joutsenia Helsingissä – eläinlääkäri Swan: ”Ei kannata hötkyillä”

  5. 5

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  6. 6

   Roni, 28, vaihtoi kalliit shampoot palasaippuaan – ”kitaristin liimaletti” hävisi ja tilalla on puhdas ja tuuhea tukka

  7. 7

   Yksi nyrkkisääntö sopii kaikkiin tuotteisiin – heitä nämä ruuat pakastimestasi heti pois

  8. 8

   Nyt se on varmaa: nelosolut tulee kauppoihin – ”Tästä asiasta ei käydä salissa enää äänestystä”

  9. 9

   Nuori nainen käveli puistotiellä, kun 15-vuotias poika lähestyi takaa ja puukotti kaulaan: ”Joku koski selkääni...”

  10. 10

   SVT: Epäilty ampuminen ruotsinlaiva Viking Gracella – yksi kuljetettiin ambulanssihelikopterilla hoitoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rehtori varoitti oppilaiden vanhempia Tampereella – järkyttävää videomateriaalia leviää nuorten keskuudessa

  2. 2

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  3. 3

   Poptähti heitettiin ulos lentokentän oleskelutilasta kenkävalinnan vuoksi: jalassa suomalaistenkin suosikkijalkineet – ”Ei mitään järkeä”

  4. 4

   Schumacherin tytär piti koskettavan voittopuheen – oliko kiitoksissa vihje F1-mestarin tilanteesta?

  5. 5

   91-vuotiasta leskirouvaa uhkaa joulun alla häätö ja kodittomuus: ”Ei minulla ole paikkaa, mihin menen”

  6. 6

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  7. 7

   Video poliisivankilan tapahtumista: Poliisi vei keskisormea näyttäneen putkaan ja aiheutti vakavan vamman

  8. 8

   Espoolainen joulupukki kertoo hintansa – hämmästelee Porvoon pukin taksaa: ”Kuulostaa jo ihan mielettömältä”

  9. 9

   Haluatko miljonääriksi? -ohjelman kuvaukset keskeytyivät dramaattisesti: Kilpailijan äiti kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan

  10. 10

   Ruotsin prinsessa Désiréen aviomies ei jättänyt penniäkään tyttärilleen – poika peri yli 56 miljoonan euron omaisuuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  6. 6

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  7. 7

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  8. 8

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  9. 9

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  10. 10

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelosolut tulee kauppoihin maaliskuussa: Katso listasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

  2. 2

   Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

  3. 3

   Panimoalalle iskee vielä tölkkipula: ”Tästä tulee aluksi kaaos” – Laitilassa 3 syytä juhlaan

  4. 4

   Taivaalta putosi joutsenia Helsingissä – eläinlääkäri Swan: ”Ei kannata hötkyillä”

  5. 5

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rehtori varoitti oppilaiden vanhempia Tampereella – järkyttävää videomateriaalia leviää nuorten keskuudessa

  2. 2

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  3. 3

   Poptähti heitettiin ulos lentokentän oleskelutilasta kenkävalinnan vuoksi: jalassa suomalaistenkin suosikkijalkineet – ”Ei mitään järkeä”

  4. 4

   Schumacherin tytär piti koskettavan voittopuheen – oliko kiitoksissa vihje F1-mestarin tilanteesta?

  5. 5

   91-vuotiasta leskirouvaa uhkaa joulun alla häätö ja kodittomuus: ”Ei minulla ole paikkaa, mihin menen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  6. Näytä lisää