Pertti

Kotimaa

Alfred Kordelinin säätiö pitää Timo Hännikäisen apurahan voimassa

Julkaistu:

Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahojen myöntöpäätöksiä.
Tiedettä, kirjallisuutta, taiteita ja kansanvalistusta tukeva Alfred Kordelinin säätiön hallitus on tänään pitämässään kokouksessaan päättänyt pitää kirjailija, esseisti Timo Hännikäiselle hiljattain myöntämänsä apurahan voimassa. Säätiön hallitus päätti käsitellä Hännikäisen hakemuksen uudestaan ”apurahan hakijasta päätöksen jälkeen esiin nousseiden seikkojen vuoksi”, säätiön tiedotteessa sanotaan.

– Asiantuntijoiden tekemää apurahaesitystä ei muuteta. -- Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahojen myöntöpäätöksiä. Säätiö ei hyväksy kirjailijan muualla esittämiä rasistisia ja naisvihamielisiä lausuntoja, tiedotteessa todetaan.

Säätiö myönsi Hännikäiselle lokakuun lopussa 6 000 euron apurahan kahden esseistisen proosateoksen kirjoittamiseen. Apurahapäätös julkistettiin vasta perjantaina, ja sosiaalinen media vastasi kriittisesti.

Hännikäinen on herättänyt pahennusta rasistisilla ja naisvihamielisillä kirjoituksillaan sekä äärioikeistosympatioillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hännikäinen nousi julkisuuteen vuonna 2009, jolloin hän julkaisi esseekokoelmansa Ilman (Savukeidas). Ilman käsitteli Hännikäisen omaa naisenpuutetta sekä epätoivottua selibaattia, ja piti sisällään myös naisten ja miesten seksuaalisuutta ruotivia yhteiskunnallisia päätelmiä. Teoksen mukaan naiset muun muassa käyttävät seksuaalista viehätysvoimaansa taloudellisten etujen saavuttamiseen.

Natsitervehdyksiä ja kohuposeeraus

Viime vuoden juhannuksena Hännikäinen kirjoitti väkivallan uhreja tukevan Naisten Linjan sekä feministisen kansalaisjärjestön Naisasialiitto Unionin Facebook-sivuille rasistisia ja herjaavia viestejä, muun muassa Sieg Heil -natsitervehdyksen. Hännikäinen kertoi myöhemmin Helsingin Sanomille kirjoittaneensa viestit humalassa. Tapauksen jälkeen Savukeidas-kustantamo päätti lopettaa Hännikäisen kirjojen julkaisun.

Hännikäinen päätoimittaa verkkolehti Sarastusta, joka määrittelee itsensä ”kansalliseksi ja eurooppalaiseksi, traditionalistiseksi ja radikaaliksi verkkolehdeksi”. Julkaisun nettisivuilla kerrotaan, että Sarastus ei ole sidoksissa mihinkään poliittiseen puolueeseen tai järjestöön.

Sarastus oli kuitenkin mukana järjestämässä viime vuonna kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ampuneen Eugen Schaumanin muistotilaisuutta Schaumanin haudalla Porvoossa. Asiasta nousi kohu sen jälkeen, kun perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen poseerasi tilaisuudessa otetussa kuvassa yhdessä uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa. Myös Hännikäinen poseerasi samassa kuvassa Immosen vieressä ja piti tilaisuudessa puheen.

Hännikäinen on puhunut myös esimerkiksi kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön juhlassa.

Viimeksi Hännikäinen oli otsikoissa lokakuun lopulla, kun perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkisti teoksen Epäneutraali sukupuolikirja. Hännikäinen on yksi kirjan kirjoittajista. Teoksen ilmestymisen kynnyksellä Hännikäisen törkeät juhannusviestit nousivat taas esiin, ja perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen tuomitsi Iltalehdelle herjaavan kirjoittelun.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush, 93, joutui sairaalaan

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Hätäkeskustyöntekijä löi soittajille luurin korvaan tuhansia kertoja – ”Kellään ei ole aikaa tällaiseen, oikeasti”

 4. 4

  9 kuollut ja 16 loukkaantunut: pakettiauto kaahasi silmittömästi ihmisten päälle Torontossa

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

 4. 4

  Työtoiminnassa olevan Mintun, 29, oli pakko mennä oikeuteen todistamaan – Kela rankaisi tuen menetyksellä

 5. 5

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää