Amerikkalaislehden väite: Suomi valmistautuu salaa yhteenottoon Venäjän kanssa

Julkaistu:

Venäjän aggressiiviset toimet herättävät huolta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, amerikkalainen lehti kirjoittaa.
Amerikkalainen U.S. News & World Report -lehti julkaisi torstaina verkkosivuillaan artikkelin, jossa kerrottiin, että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kannetaan syvää huolta Venäjän toiminnasta.

– Viranomaiset Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat huolissaan Venäjän lähes rutiininomaisista aggressiivisista toimista ja siitä, miten ne voivat vastata ja voivatko ne estää välikohtauksen tai vahingon karkaamasta kontrollista. Nyt ne valmistautuvat kaikessa hiljaisuudessa yhteenottoon, lehti kirjoitti.

U.S. News & World Report käsittelee artikkelissaan Yhdysvaltain ilmavoimaministeri Deborah Lee Jamesin vierailua Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa lokakuussa. Lehden mukaan James kohtasi keskusteluissa kaikkien vierailemiensa maiden edustajien kanssa ”huolia uhista ja kansallisista puutteista, jotka rajoittaisivat kykyä ymmärtää mahdollisia välikohtauksia ja vastata niihin”.

– Siellä onnettomuus tapahtuisi todennäköisemmin, James arvioi Itämeren aluetta lehden mukaan.

James tapasi Suomessa puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin 10. lokakuuta.

Juusti ihmettelee U.S. News & World Reportin artikkelin tietoja.

– En tiedä, mistä mielikuvat ovat muodostuneet, joten minun on vaikea lähteä niitä kommentoimaan, Juusti sanoo Ilta-Sanomille.

 

Hämmästyttävä väite. En tunnista tällaista keskustelua käydyksi.

Amerikkalaislehden artikkelista ei käy täysin selväksi, millä perusteella toimittaja esittää Suomen valmistautuvan hiljaisuudessa yhteenottoon. Juustin mukaan hän ei ole käsitellyt asiaa keskustelussa.

– Hämmästyttävä väite. En tunnista tällaista keskustelua käydyksi.

Juustin mukaan hän ei ole myöskään keskustellut kansallisista puutteista, jotka rajoittavat kykyä vastata välikohtauksiin.

Juusti kertoo, että hän käsitteli tapaamisessa Jamesin kanssa Itämeren yleistä turvallisuustilannetta, kahdenvälisiä suhteita Suomen ja Yhdysvaltain kanssa, Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Workin Suomen-vierailua ja EU:n hybridikeskusta.