Pellejoukkio hyökkäsi kirkon iltapäiväkerhoon Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pellejoukkio hyökkäsi kirkon iltapäiväkerhoon Helsingissä

Peloteltuaan lapsia Helsingin Pakilan Hyvän Paimenen kirkolla pellet yrittivät rynnätä viereiseen päiväkotiin.

4.11.2016 11:46

Suomessa tapahtui torstai-iltapäivällä jälleen yksi kauhupellejen hyökkäys, minkä seurauksena lapset ovat peloissaan ja vanhemmat raivoissaan. Pellet ovat piinanneet Suomea ja useamman viikon ajan. Ilmiö rantautui Yhdysvalloista.

Pellejoukkio pelotteli alakouluikäisiä lapsia Helsingissä Pakilan seurakunnan Hyvän Paimenen kirkon iltapäiväkerhossa kolmen aikoihin.

Iltapäiväkerho-ohjaaja Helkky Pennanen kertoo, että jo ennen hyökkäystä lapset olivat keskustelleet tällä viikolla kerhossa siitä, kumpi olisi pelottavampi kohtaaminen – kohtaaminen kidnappaajan vai kauhupellen kanssa.

– Kuin kummallisena sattumana, kun olimme lähdössä torstaina ulos, ikkunasta kurkisti pellenaamareita. Lähdin ulos ja yritin ottaa heistä puhelimella kuvia, mutta he lähtivät vikkelästi pois.

Pellet pötkivät pakoon ja yrittivät kirkon jälkeen rynnätä läheiseen Päiväkoti Pakilaan. He eivät kuitenkaan päässeet sisään. Päiväkodista vahvistetaan Ilta-Sanomille, että pellet yrittivät sisään.

Kävikö porukka kirkolla jo aiemmin?

Kirkon iltapäiväkerhosta kuvaillaan, että yhdellä pellellä oli leveä kauhistuttava naamari ja kellertävä peruukki. Pellet koputtelivat kepeillä iltapäiväkerhon tilan ikkunoihin ja pelottelivat lapsia. Osalla oli tavalliset vaatteet. Pellejä oli ainakin kolme, mahdollisesti neljä.

– Meillä kävi jo viikkoa aikaisemmin poikajoukko häiritsemässä. He olivat arviolta 12-13-vuotiaita, joko alakoulun viimeisillä tai yläkoulun ensimmäisillä luokilla. Emme voi varmuudella sanoa, että pellet olisivat samat henkilöt, mutta määrä ja koko täsmää, Pennanen sanoo.

Kun poikajoukkio kävi kirkolla viikko sitten, Pennanen sanoo, ettei asiaan kiinnitetty paljoa huomiota. Henkilökunta piti heitä ”vain hölmöilevinä poikina”.

Mitä pellehyökkäykseen tulee, Pennanen pitää sitäkin hölmöilynä, mutta huolestuttavana, surullisena ja vahingollisena hölmöilynä.

– Se, että mennään pelottelemaan paljon nuorempia lapsia päiväkodissa tai iltapäiväkerhossa ylittää jo röyhkeyden rajan. Hölmöilyllä on ikäviä seurauksia. Täällä alettiin pelätä kauheasti. Yritimme aikuisina keskustella ja rauhoitella lapsia, mutta lapsen maailmassa mielikuvitus ja pelot saavat aika isoja merkityksiä.

”Hölmöilyllä on ikäviä seurauksia”

Pennanen kertoo, että iso osa lapsista lähtee tavallisesti iltapäiväkerhosta itsenäisesti kotiin. Nyt henkilökunta aloitti kuitenkin soittorumban ja kehotti vanhempia hakemaan pienokaisensa pois.

– Ei siinä olisi ollut järkeä, että lapset olisivat lähteneet yksin. Kun alkaa hämärtää, eihän pieni lapsi uskalla lähteä kotiin, jos heidän täytyy pelätä pellejä.

Iltapäiväkerho tiedotti pellejen hyökkäyksestä alueen ylä- ja alakoulua, päiväkotia ja on ollut yhteyksissä vanhempiin. Pennanen kertoo soittaneensa myös poliisin vihjepuhelimeen.

– Toivomme, että tekijät saataisi kiinni. Toivomme, että he havahtuvat siihen, miten hölmöistä tempuista seuraa ikävyyksiä varsinkin pienille lapsille. Pienten lasten pitäisi aina voida tuntea olonsa turvalliseksi, Pennanen toteaa.

IS tavoitti yhden iltapäiväkerhoon osallistuvan lapsen isän. Nimettömänä esiintyvä mies ei halua kommentoida tapausta tarkemmin, mutta lähettää tekijöille omat terveisensä.

– Miettikää nyt vähän mitä teette. Kohta vielä sattuu jotain tosi pahasti.

Poliisi ryhtyy selvittämään asiaa

Viranomaiset ovat moneen otteeseen kehottaneet ihmisiä miettimään kahteen kertaan, ennen kuin he päättävät lähteä pelottelemaan ihmisiä pellenaamarit päässä. Siinä voi käydä huonosti joko peloteltavalle tai pelottelijalle.

Ilta-Sanomat soitti Helsingin poliisilaitoksen tilannekeskukseen ja rikostutkinnan päivystykseen. Kummassakaan ei ollut tietoa Pakilan pellehyökkäyksestä, eikä tapauksesta tiettävästi ole tehty rikosilmoitusta. Poliisi kuitenkin kertoi Ilta-Sanomille, että ryhtyy selvittämään asiaa.

Poliisi on useaan kertaan kehottanut myös Ilta-Sanomien jutuissa, että pelottelevista pelleistä tulisi soittaa hätänumeroon 112, milloin viranomaiset pystyvät lähettämään lähimmän partion selvittämään asiaa mahdollisimman nopeasti.

Pellet ovat aiheuttaneet Suomessa hämmennystä lokakuusta lähtien. Jutun videolla suomalaiset kertovat, mitä he tekisivät pellen kohdatessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?