Helsingin poliisipomot välttivät syytteet Aarnio-sotkussa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin poliisipomot välttivät syytteet Aarnio-sotkussa

Poliisipäällikköä epäiltiin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion (kuvassa) oikeudenkäynnissä todistaneiden poliisien uhkailusta sekä työsyrjinnästä. Apulaispoliisipäällikköä epäiltiin työsyrjinnästä.

Poliisipäällikköä epäiltiin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion (kuvassa) oikeudenkäynnissä todistaneiden poliisien uhkailusta sekä työsyrjinnästä. Apulaispoliisipäällikköä epäiltiin työsyrjinnästä.

Julkaistu: 4.11.2016 10:44, Päivitetty 4.11.2016 11:09

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki eivät saa syytteitä.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki eivät saa syytteitä. Aapiota epäiltiin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä todistaneiden poliisien uhkailusta sekä työsyrjinnästä. Koskimäkeä epäiltiin työsyrjinnästä.

Uhkailuepäily liittyi henkilöstöpalavereihin, joissa käsiteltiin muun muassa Aarnio-tutkinnan aiheuttamaa kriisiä huumepoliisissa. Syyttäjän mukaan Aapio ei sanonut palavereissa asioita, joiden tarkoitus olisi ollut uhata oikeudenkäytössä kuultavia, painostaa lausumien sisällön suhteen taikka yllyttää lausumaan perättömiä.

Esitutkinnassa selvitettiin myös sitä, ovatko Aapio tai Koskimäki laittomasti syrjineet joitakin huumetutkinnan poliisimiehiä ja esimiehiä, kun heitä siirreltiin organisaatiouudistuksessa uusiin tehtäviin ja osa menetti esimiesasemansa. Johtavan kihlakunnansyyttäjän Harri Lindbergin mukaan kyse ei ollut työsyrjinnästä.

–Siltä osin kun henkilöitä on siirretty osin vastoin tahtoaankin entistä heikompiin asemiin, on työnantajalla ollut huumetutkinnan kriisitilan sekä tutkinnan toimintakyvyn palauttamisen vuoksi lain tarkoittama painava syy puuttua määräyksin työntekijöiden asemaan heikentäen yksittäisten ihmisten asemaa, Lindberg sanoo tiedotteessa.

– Esitutkinnan perusteella ei ole näyttöä siitä, että Aapio tai Koskimäki olisivat syyllistyneet työsyrjintään tai mihinkään muuhunkaan rikokseen. Heitä kohtaan ei nosteta syytteitä, hän jatkaa.

Helsingin poliisijohtajien toiminnan tutkinta alkoi nimettömästä tutkintapyynnöstä, joka tehtiin Valtakunnansyyttäjänvirastoon joulukuussa 2015.

Päivitys kello 11.10: Uutista päivitetty julkitulleiden tietojen pohjalta.