Jätti-Prisma pitää ovet auki vuorokauden ympäri – myös pyhinä: ”Halukkaita yötöihin oli enemmän kuin voimme palkata”

Kauppojen aukiololainsäädännön vapautti kaupat, yksi hypermarket kokeilee yömyyntiä. Suurin osa pitää kaupan ovet auki loppuvuoden pyhäpäivinä.

Prisma Kaari sijaitsee Kannelmäessä, kauppakeskus Kaaressa.

3.11.2016 20:00

Helsinkiläinen Prisma Kaari lähtee ensimmäisenä hypermarketina kokeilemaan ympärivuorokautista myyntiä. Helsingin Kannelmäessä sijaitseva Prisma pitää joulukuun alusta lähtien kaupan ovet yötä päivää avoinna. 24/7 -myynti kestää joulun pyhiin asti.

Ympärivuorokautisesta myynnistä on HOK-Elannossa myönteisiä kokemuksia S-marketeissa ja Alepa-kaupoissa. Osa niistä toimii yötä päivää. HOK-Elannossa on havaintona, että yöllä kaupoissa käy nuoria aikuisia ja vuorotyöläisiä tekemässä ruokahankintoja.

– Nyt tarjolle tulee käyttötavaraa. Ihmiset voivat hankkia yöllä vaikka joululahjoja, Prisma Kaaren johtaja Ilkka Riiali suunnittelee.

Prisma Kaaressa yötyö pyörii vapaaehtoisvoimin.

– Myönteinen yllätys oli, että halukkaita yötöihin oli enemmän kuin voimme palkata, Riiali sanoo.

Prisma Kaari on tänä vuonna auki ensi kertaa myös pyhäinpäivänä ja isäinpäivänä.

K-ketju lisää joulun aukioloja

Lauantaina 5. marraskuuta vietettävänä pyhäinpäivänä ja 13. marraskuuta juhlittavana isänpäivänä Lidl, Kesko ja SOK pitävät markettinsa auki.

Keskon päivittäistavaratoimialasta vastaava viestintäpäällikkö Satu Pusa kertoo, aukioloajat vaihtelevat kauppakohtaisesti, koska K-kauppojen kauppiaat päättävät asiasta itsenäisesti.

K-ruokakauppojen aukioloajat pyhäpäivinä vaihtelevat asiakaskunnan ja sijainnin mukaan. Tyypillisesti supermarketit ovat auki, kuten normaalina sunnuntaina, noin kello 10–20.

Pusan mukaan K-kaupat ovat pääsääntöisesti auki myös myöhempinä pyhäpäivinä, itsenäisyyspäivänä ja jouluna. Ketjun on tarkoitus laajentaa varsinkin joulun aukioloaikojaan.

– Niiden osalta ei ole vielä tarkkoja aukioloaikoja. Tarkemmat ajat tarkistetaan lähempänä, Pusa sanoo.

Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen puolestaan kertoo, että saksalaisketjun myymälöissä on pyhäinpäivänä normaalit lauantain aukioloajat, isänpäivänä sunnuntain aukioloajat.

– Itsenäisyyspäivänä Lidlit ovat auki pääsääntöisesti klo 8–18, poikkeuksena Helsingissä Pasila ja Sörnäinen sekä Tampereella Hallituskatu klo 7–18 ja Kamppi klo 7–22, Riikonen kertoo.

Jouluaattona Lidlit palvelevat aamusta iltapäivään, kello 7–15.

Ainoastaan joulupäivä tekee poikkeuksen. Silloin kaikki Lidlit ovat kiinni. Tapaninpäivänä ketju jatkaa normaaleilla maanantain aukioloajoilla.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo, että Suomen osuuskaupan kauppojen aukioloaika vaihtelee jonkin verran osuuskaupasta toiseen, mutta vapautunut aukiolo tulee joka tapauksessa näkymään ketjun toiminnassa.

– Kyllä se tulee näkymään, ilman muuta.

– Kukin osuuskauppa linjaa aukiolokysymyksen tarpeen mukaan, mutta pääsääntöisesti ollaan auki kuin sunnuntaisin yleensä. Aikahaarukka vaihtelee osassa kaupoista kahteen tai kolmeen, osassa mennään kiinni kuuden ja yhdeksän välillä, Alarotu sanoo.

Joulun ja itsenäisyyspäivän aukioloajat eivät vielä ole selvillä. Alarotu kuitenkin painottaa, että aukioloaikoja yritetään pidentää.

– Jouluaattona ollaan varmasti pidempään auki kuin aiempina vuosina. Mihin asti, se on vielä selvittämättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?