KRP tutkii terroririkoksia: Tällaisia ovat neljä epäiltyä miestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP tutkii terroririkoksia: Tällaisia ovat neljä epäiltyä miestä

Julkaistu: 2.11.2016 15:22

Keskusrikospoliisin kesällä 2014 aloittama terrorismirikostutkinta on valmistunut ja etenee syyttäjän syyteharkintaan.

Rikostutkinta koskee viiden miehen epäiltyä radikalisoitumista Suomessa ja päätöstä lähteä taistelemaan Syyriaan. Ryhmä oli päättänyt lähteä Syyriaan vuodenvaihteessa 2012–13 ja he olivat suorittaneet erilaisia matkaan liittyviä valmistelutoimia, muun muassa autojen ja varusteiden hankintaa, kevään aikana.

Lähdön hetkellä yksi ryhmään kuuluneista henkilöistä päätti olla lähtemättä Syyriaan ja hän irtaantui ryhmästä. Muut miehet lähtivät Suomesta eri päivinä kesäkuussa kahtena ryhmänä Baltian maiden ja Romanian kautta kohti Turkkia.

Turkissa ryhmä hajosi jälleen ja yksi ryhmän jäsenistä palasi Suomeen käymättä Syyriassa.

Ryhmän muut jäsenet saapuivat Syyriaan kesäkuun alussa 2013 ja heidän epäillään osallistuneen terroristisiksi luokiteltujen ryhmien toimintaan.

  • Poliisi otti kolme epäiltyä kiinni 7.10.2014.

  • Neljäs mies vangittiin poissaolevana 9. lokakuuta 2014.

  • Murhan epäillään tapahtuneen ulkomailla lokakuun 2012 ja heinäkuun 2014 välisenä aikana.

MTV:n ja STT:n silloisten tietojen mukaan tapaus liittyy Syyriaan ja Isis-järjestöön, mutta tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksinen ei ole vahvistanut kytköstä.

Ihaksisen mukaan miesten epäillään osallistuneen aseellisen ryhmän toimintaan. Rikosepäily syntyi suojelupoliisin tiedonhankinnan perusteella.

Yhtä rikoksesta epäiltyä epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta sekä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Toista epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja kolmatta epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Vaihtoi etunimensä

Yksi epäilty on eteläsuomalaisessa kaupungissa asuva rap-artisti. Hän kääntyi muslimiksi vuonna 2008, eikä ole sen jälkeen julkaissut albumeja pitkään aikaan. Samalla vaihtui etunimi paremmin uuteen uskoon sopivaksi.

Vuonna 2014 mies kuitenkin julkaisi uuden albumin, jonka kappaleilla viittaa myös tuolloin käynnissä olleeseen rikostutkintaan.

– Hän oli sellainen pienemmän profiilin artisti, räppärikollega luonnehti vuonna 2014 ja sanoi, ettei ole suoranaisesti yllättynyt.

Nykyään 32-vuotias artisti aloitti aikuisopinnot ammattikorkeassa syksyllä 2014. Opiskelu johtaa rakennusmestariksi ja tapahtuu pääosin etätyöskentelynä. Kurssilla oli 30 oppilasta.

Nimenhuudossa 32-vuotias otti oma-aloitteisesti esiin kääntymisensä.

– Hän sanoi, että mikäli ihmettelette etunimeä, se johtuu uskonnon vaihtamisesta, opettaja kertoi tuolloin.

Siitä kertoivat myös pitkä parta ja asun yksityiskohdat. Opettaja palveli 32-vuotiaan syntymävuonna YK-joukoissa Syyriassa, Golanin kukkuloilla, mutta aihe ei noussut keskusteluun, koska oppilas ja opettaja eivät tienneet toistensa Syyria-kontakteista.

Kurssille oli vaikea päästä. Hakijoita oli parisataa. Pisteitä sai fysiikkaan ja matematiikkaan painottuneesta pääsykokeesta sekä työkokemuksesta, jota 32-vuotiaalla oli.

Seitsemän vuotta sitten nyt 32-vuotias mies kirjoitti julkisesti kääntymisestään. Hän kertoi olleensa päihteiden ja halujensa orja, nyt enää Allahin orja.

Myös silloinen vaimo, yhteisen lapsen äiti, kääntyi islamin uskoon. Prosessi ei ollut vaivaton. 32-vuotias tunnusti palanneensa kadulle myymään pilveä, mutta ryhdistäytyneensä.

Hän kehotti ihailijoitaan heittämään levynsä roskiin ja unohtamaan sanoitukset, koska ei ole muuta jumalaa kuin Allah.

Syksyllä 2013 32-vuotias ilmestyi keskustelupalstalle vastaamaan niille, jotka olivat neljä vuotta aikaisemmin arvostelleet häntä. Hän arveli, että eräät kommentaattorit olisivat ”kurat puntissa niissä paikoissa, joissa miehet käy, mistä ne tulevat ja minkä takia”.

Hän ilmoitti, että nyt menee todella hienosti. Musiikin kanssa hän ei halunnut olla tekemisissä, enintään aseiden äänten ja räjähdysten. Islamia hän luonnehti kylmäksi ideologiaksi arvojensa vastustajia kohtaan.

Pian tämän jälkeen 32-vuotias kuitenkin palasi estradille eräässä pikkukaupungissa. Esitys alkoi hyytävästi, mutta päättyi rauhan toivotuksiin ja kehotukseen lopettaa hölmöily. Naisihanteekseen hän nimesi Naton naissotilaan, jota on ammuttu päähän.

Siteerasi Muhammedia ja intiaanipäällikköä

Myös toinen epäilty, 36-vuotias espoolaismies, on nimiensä perusteella kantasuomalainen käännynnäinen. Bloginsa esittelytekstissä hän siteerasi profeetta Muhammedia, Jeesusta, Fjodor Dostojevskia ja intiaanipäällikkö Istuvaa Härkää.

Hän kirjoittaa islaminuskosta ja käy läpi Isis-järjestöön liittyviä aatteellisia näkökulmia.

Espoon keskuksessa kerrostalossa tuolloin asunut mies luennoi kesällä 2013 Helsingissä ramadan-kurssilla paastokuukauteen valmistautumisesta. Akateemisille tarkoitetulla verkostoitumissivustolla hän listasi kiinnostuksensa kohteiksi koulutuksen, kielet ja kielitieteen, diskurssianalyysin sekä e-oppimisen.

Facebookissa mies kuului Suomi-Syyria-yhdistyksen ryhmään vuonna 2014. Hän oli ladannut profiilikuvakseen lystikkään maatiaiskissan ja ilmoittautui halukkaaksi ottamaan vastaan ylijäämäomenoita.

Kolmas epäilty, 32-vuotias helsinkiläismies, on ollut mukana islamilaisessa kustannusyhtiössä.

IS:n tiedon mukaan eräs toinen yhtiössä toiminut henkilö kääntyi joitakin vuosia sitten islamin uskoon ja on sittemmin matkustanut Suomesta ulkomaille. Omaiset eivät tiedä, minne. Hänkin oli ollut myös rakennusalalla kuten kaikki neljä epäiltyä.

Yhä ulkomailla

Poissaolevana vangittu neljäs mies on 26-vuotias. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo, että mies oleskelee yhä ulkomailla.

Häntä epäillään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Mies on syntynyt Suomessa, mutta hänellä on kaksoiskansalaisuus.

Ainakin kolme miehistä on ollut mukana hyväntekeväisyystyössä, jonka puitteissa on kuljetettu avustustarvikkeita pakolaisille Syyriaan.

Poliisi kertoi tänään keskiviikkona, että epäillyt perustivat Northern Relief -nimisen avustusyhdistyksen, jota epäillään käytetyn peitteenä Syyriaan matkustamisen todelliselle tarkoitukselle.

Miehet tuntevalle henkilölle epäilyt tulivat yllätyksenä.

– He ovat tosi kilttejä ja hyväntahtoisia. Olen varma, ettei kukaan heistä voisi murhata ihmistä, hän kertoi IS:lle vuonna 2014.

Tuttavan mukaan miehet ovat laajalti tunnettuja Suomen pienissä islamilaispiireissä. Hän kertoo yhden epäillyistä varoitelleen Isis-järjestöstä. Tuttava ei ole koskaan pitänyt häntä erityisen radikaalina.

Juttu pohjautuu Ilta-Sanomissa 10.10.2014 julkaistuun artikkeliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?