HS: Hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön jopa lailla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön jopa lailla

Tältä näytti Helsingin Hanasaaren hiilikasa vuonna 2014.

Julkaistu: 2.11.2016 11:57

Hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön energiatuotannossa vuoden 2030 jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan linjaus on mukana valmisteilla olevassa energia- ja ilmastostrategiassa, joka esitellään eduskunnalle kuun lopussa.

Kivihiilikielto saatetaan kirjata jopa lakiin. Strategian valmistelua johtava elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo lehdelle, että strategiassa linjataan hyvin selvästi, että kivihiilen käyttö lopetetaan ja mahdollisesti kielletään lailla.

Aikeiden toteutuessa Suomesta tulisi lehden mukaan tiettävästi ensimmäinen valtio, jossa laki kieltäisi kivihiilen käytön. Rehnin mukaan päätös olisi naisten äänioikeuteen verrattavissa oleva linjaus. Maailmalla vastaavia päätöksiä on tehty tähän mennessä ainoastaan paikallisemmalla tasolla esimerkiksi Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kivihiilen käytöstä luopuminen kuuluu jo ennestään hallitusohjelman kirjauksiin, mutta konkreettiset keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat olleet pimennossa.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää puheita kivihiilen käytön lopettamisesta lailla käsittämättöminä ja populistisina. Hänen mukaansa hanke ei onnistu ilman mittavia korvauksia tuottajille. Leskelä moittii hallitusta niin ikään siitä, ettei se ymmärrä energiamarkkinoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?