KRP epäilee neljää Suomen kansalaista terrorismiin liittyvistä rikoksista – yksi kuollut Syyriassa, toinen vangittu murhasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP epäilee neljää Suomen kansalaista terrorismiin liittyvistä rikoksista – yksi kuollut Syyriassa, toinen vangittu murhasta

Peite Syyriaan matkustamiselle oli Northern Relief -niminen yhdistys.

Yhden epäillyn kuolemasta julkaistiin tietoa Isis-järjestön marttyyrisivustolla. Kuvassa Isisin läsnäolosta kertova kyltti al-Rain kylässä, Alepposta pohjoiseen.

2.11.2016 11:15

Rikostutkinta koskee viiden miehen epäiltyä radikalisoitumista Suomessa ja päätöstä lähteä taistelemaan Syyriaan, keskusrikospoliisi tiedottaa.

Ryhmä oli päättänyt lähteä Syyriaan vuodenvaihteessa 2012-13 ja he olivat suorittaneet erilaisia matkaan liittyviä valmistelutoimia, mm. autojen ja varusteiden hankintaa, kevään aikana.

Rikoksesta epäiltynä olevat henkilöt olivat myös perustaneet keväällä Northern Relief -nimisen avustusyhdistyksen, jota epäillään käytetyn peitteenä Syyriaan matkustamisen todelliselle tarkoitukselle.

Lähdön hetkellä yksi ryhmään kuuluneista henkilöistä päätti olla lähtemättä Syyriaan ja hän irtaantui ryhmästä. Muut miehet lähtivät Suomesta eri päivinä kesäkuussa kahtena ryhmänä Baltian maiden ja Romanian kautta kohti Turkkia. Turkissa ryhmä hajosi jälleen ja yksi ryhmän jäsenistä palasi Suomeen käymättä Syyriassa.

Ryhmän muut jäsenet saapuivat Syyriaan kesäkuun alussa 2013 ja heidän epäillään osallistuneen terroristisiksi luokiteltujen ryhmien toimintaan.

Yhtä rikoksesta epäiltyä epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta sekä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Toista epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja kolmatta epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Neljättä epäiltyä ei ole tavoitettu esitutkintaan ja hänet on asian osalta vangittu poissaolevana rikoksesta epäiltynä koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Viides epäilty sai surmansa taistelussa Syyriassa alkuvuodesta 2014. Ilmoitus hänen kuolemastaan julkaistiin ISIS-järjestön marttyyrisivustolla.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Airaksinen kertoo, että kaikki epäillyt ovat iältään 25–35 vuotiaita. Surmansa saanut oli joukon nuorin.

Kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia, mutta heistä kahdella on kaksoiskansalaisuus. Hekin ovat kuitenkin syntyneet Suomessa.

Toinen kaksoiskansalainen on poissaolevana vangittu henkilö, toinen taas on tällä hetkellä Suomessa.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä nyt tutkittavassa asiassa rikokseen.

Asian selvittäminen on vaatinut laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Yhdysvaltojen sekä varsinkin Ruotsin viranomaisilta saaduilla tiedoilla on ollut suuri merkitys esitutkinnassa. Esitutkinta on valmistunut ja siirtyy syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjälle.

Juttua päivitetty kello 13.30. Lisätty rikoskomisario Mika Airaksisen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?