Lue Supon raportti Suomen uhkista sanasta sanaan – Soldiers of Odin, äärivasemmisto, ekoanarkistit... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lue Supon raportti Suomen uhkista sanasta sanaan – Soldiers of Odin, äärivasemmisto, ekoanarkistit...

Lausunto on supon päällikön Antti Pelttarin allekirjoittama.

Julkaistu: 1.11.2016 15:49

IS julkaisee Suojelupoliisin eduskunnalle antaman lausunnon.

Suojelupoliisi on antanut eduskunnan hallintovaliokunnalle asiantuntijalausunnon ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ja sisäisen turvallisuuden selontekoihin liittyen.

Lausunnon on allekirjoittanut Suojelupoliisin päällikkö, poliisineuvos Antti Pelttari. Supon lausunto on jaettu viiteen kohtaan; terrorismitilanteeseen, poliittisiin ääriliikkeisiin sekä radikaaleihin vaihtoehtoliikkeisiin, Suomeen kohdistuvaan tiedusteluun, hybridivaikuttamiseen ja kyberuhkiin.

Lausunto nousi esiin, kun Iltalehti uutisoi Supon raportoineen hybridivaikuttamisen kohdalla, että Venäjään viittaava vieras valtio saattaisi hyödyntää outojen maakauppojen kiinteistöjä kriisitilanteessa.

Supon maanomistaja saattaa esimerkiksi rakentaa kiinteistöilleen rakennelmia, joita vieras valtio hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Vieraan valtion lisäksi Supo on maininnut muun muassa äärijärjestö Isisin, Soldiers of Odinin katupartiot, kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (joka vuoteen 2016 saakka tunnettiin Suomen Vastarintaliikkeenä) sekä anarkistit ja antifasistit.

Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo, että valiokunnat pyytävät viranomaisilta lausuntoja käsitellessään lakihankkeita tai selontekoja tai antaessaan toisille valiokunnille lausuntoja. Siinä ei ole mitään poikkeuksellista. Kyseessä on siis kansanedustajille tarkoitettu lausunto päätöksenteon tueksi, eikä Supo kommentoi asiaa julkisuudessa sen tarkemmin.

– Siihen ei ole mitään lisättävää tai täydennettävää, Rantala kommentoi Supon lausuntoa.

IS julkaisee Supon asiantuntijalausunnon kokonaisuudessaan:

 

 

 

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?