He saivat miljoonatulot, mutta eivät maksa euroakaan kunnille päivähoitoon, kouluihin tai kirjastoihin

Pääomatuloistakin pitäisi maksaa kunnallisveroa, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen

Suurituloisimpien veroista kertyy iso potti, mutta kunnille siitä jää vain osa.

1.11.2016 14:17

VEROTIETOJEN kertominen mediassa on jo ristitty kansalliseksi kateuspäiväksi. Kateuspäivä on aina marraskuun 1. päivä – ellei se satu olemaan viikonloppu.

Suomi on verotuksen luvattu maa; veroja ja veroluonteisia maksuja riittää. Viime vuonna valtio, kunnat ja sosiaaliturvarahastot keräsivät niitä yhteensä 90 miljardia euroa. Huikea luku!

NOILLA miljardeilla pidetään suomalaista hyvinvointivaltiota pystyssä. Yhteiskunnan palveluiden käyttäjänä täytyy kiittää viime vuoden tulokuningasta Juha Hulkkoa ja kumppaneita, jotka valtavista tienesteistään maksavat myös valtavat verot. Siitä lähtien kun 90-luvulla verotus jaettiin pääomatuloihin ja ansiotuloihin, tuloja on siirtynyt pääomatulojen puolelle, ja siirtymää on pidetty ongelmana. Pääomatuloveroprosentti on suurituloisilla nyt 34. Jos Juha Hulkko saa ansiotuloja ja pääomatuloa yhteensä 45 miljoonaa euroa, hän maksaa veroja suurin piirtein 30 prosenttia.

Kiitos.

HYVÄTULOISIA yli 100 000 euroa pääomatuloja ja ansiotuloja yhteensä vuodessa tienaavia on noin 66 000 eli pari prosenttia suomalaisista. Siis aika vähän. Laman ja työttömyyden aikana he kantavat päävastuun julkisyhteisöjen verotuloista, eli niistä varoista, joilla yhteiskunnan turvaverkot pidetään pystyssä. Veroprogressio pitää sitä huolen, että kovatuloinen joukko pulittaa yhteensä miljardien verot.

Ja tässä tulee verojärjestelmän ongelma.

Pääomatulosta ei makseta kunnallisveroa.

Kuntien tarjoamia palveluja ei pääomatuloista siis rahoiteta ja herääkin kysymys, onko tässä kuntien talousahdingon syy. Optiotuloissa tehtiin tervetullut uudistus 90-luvulla. Ne siirrettiin ansiotuloksi. Moni kunta sai satumaisista tuloista omansa, kun muun muassa Nokian johtajat rahastivat miljoonien optiovoittonsa. Jotenkin tuntuisi luontevalta, että pääomatuloistakin kunnat saisivat jotain.

Asian voi yksinkertaistaa näin.

Henkilö, jolla on pelkkiä pääomatuloja, hän ei osallistu kunnan palvelurakenteen rahoittamiseen, vaikka ehkä käyttääkin kunnan palveluja kuten päivähoitoa, kirjastoa tai koululaitosta – osaa ilmaiseksi.

Lue kaikki uutiset tuloista ja veroista täältä

Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?