Näistä riskeistä Supo varoitti eduskuntaa: Tunnuksettomat joukot, liikenteen sulkeminen...

Julkaistu:

Turvallisuuspolitiikka
Supo raportoi eduskunnan hallintovaliokunnalle hybridiuhkasta, jossa Venäjään viittaava vieras valtio majoittaa Suomeen sijoitettuja joukkoja. Supo kommentoi lausuntoa IS:lle.
Suojelupoliisi on antanut eduskunnan hallintovaliokunnalle asiantuntijalausunnon ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ja sisäisen turvallisuuden selontekoihin liittyen.

IS:n haltuunsa saamassa Supon lausunnossa puhutaan muun muassa Suomeen kohdistuvan hybridivaikuttamisen uhkasta. Lausunnossa todetaan, että ”toimenpiteitä, joissa saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti.

Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa”.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Ei syytetä suoraan Venäjää

Lausunnon mukaan vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Lausunnossa ei syytetä suoraan Venäjää, mutta siinä mainitaan, että hybridiuhka nousi sotilaallisena terminä esiin Ukrainan kriisin yhteydessä, jossa Venäjän epäillään toteuttaneen aluevaltauksen.

Perinteisen sotilaallisen operaation sijaan Venäjän epäillään toteuttaneen Krimin valtauksen vaikuttamalla väestöön sekä päätöksentekijöihin ennennäkemättömän laajalla keinovalikoimalla.

Hybridivaikuttamista käsittelevässä kohdassa myös todetaan, että Venäjän epäillään käyttäneen tunnuksettomia joukkoja yhtenä keinona Krimin valtaamisessa.

Lausunnossa myös todetaan, että nopean digitalisaation tuoma nopea talouskasvu ja ”Itä-Euroopan mullistukset vähensivät hetkellisesti alueen imperiumien intressiä vaikuttamiseen, mutta jo nyt voidaan todeta tilanteen olleen tilapäinen”.

Lausunto on julkinen

Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala vahvistaa Ilta-Sanomille, että Suojelupoliisi on antanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon.

Kyseessä on kansanedustajille tarkoitettu lausunto päätöksenteon tueksi, eikä Supo sen vuoksi käy julkista keskustelua siitä, mitä Supon lausunnossa on sanottu. Itse lausunto on kuitenkin julkinen.

– Siihen ei ole mitään lisättävää tai täydennettävää. Näin päätöksenteko toimii. Kun valiokunnat käsittelevät lakihankkeita tai selontekoja tai muita asioita, tai antavat niistä lausuntoja toisille valiokunnille, ne pyytävät eri lausuntoja viranomaisilta.

Rantala sanoo, että viranomaiset antavat aika ajoin eduskunnalle lausuntoja lakihankkeisiin, eikä se ole mitenkään poikkeuksellista.

– Pyydettäessä lausuntoja annetaan, Rantala toteaa.

Eerola: ”Vakava turvallisuusuhka”

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) ei kommentoinut, miten outojen maakauppojen muodostamaa uhkaa käsiteltiin valiokunnassa. Hän kuitenkin totesi itse heränneensä venäläisten maakauppojen olevan erittäin vakava turvallisuusuhka.

– Venäläisten tontti- ja maakaupat olivat eräs vaaliteemani vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Kirjoittelin esimerkiksi Kymen Sanomiin, että siinä on takana jokin suurempi venäläisten kuvio, Eerola sanoi.