Heimo

Kotimaa

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola venäläisten maakaupoista: ”Erittäin vakava turvallisuusuhka”

Julkaistu:

Turvallisuuspolitiikka
Suojelupoliisi epäilee, että ulkomaalaisten ostamia kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina, uutisoi Iltalehti.
Lehden mukaan supo on toimittanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todetaan, että jatkuvasti havaitaan toimia, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen.

Kriisitilanteessa vieras valtio voisi supon mukaan hyödyntää kiinteistöjen rakennelmia esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Lehden mukaan lausunnon asiayhteydestä selviää, että supo tarkoittaa Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.

Asia liittyy eduskunnan hallintovaliokunnan viime viikolla antamaan lausuntoon hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, joka julkistettiin kesäkuussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hallintovaliokunta kuuli ennen lausuntoaan 30 turvallisuusalan asiantuntijaa ja sai 16 kirjallista lausunto. Kuultavana oli esimerkiksi maan korkein poliisijohto supon päällikkö Antti Pelttari mukaan lukien.

Asiasta annetut asiantuntijalausunnot ovat nyt julkisia, kun asian käsittely valiokunnassa on päättynyt,

Valiokunnan julkisesta lausunnosta ei löydy suoraa mainintaa venäläisten Suomessa tekemistä maakaupoista tai niihin liittyvistä turvallisuusuhista. Sen sijaan lausunnosta löytyy viittauksia, jotka voivat liittyä maakauppoihin tai sitten ei.

– Toimenpiteitä, joissa saattaa olla kysymys valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen mahdollisessa kriisitilanteessa, on havaittu jatkuvasti, valiokunta pyörittelee lausunnossaan.

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) ei halunnut tiistaiaamuna sano sitä, millä tavalla venäläisten maakaupoista kummunnutta uhkaa käsiteltiin valiokunnassa.

– En lähde kommentoimaan sitä, mitä olen valiokunnassa asiantuntijalta kuullut. Mutta käsitykseni venäläisten maakaupoista ei ole muuttunut mihinkään viimeisten 10 vuoden aikana, Eerola kommentoi Ilta-Sanomille.

Hän kertoo ”heränneensä” asiaan 10 vuotta sitten.

– Venäläisten tontti- ja maakaupat olivat eräs vaaliteemani vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Kirjoittelin esimerkiksi Kymen Sanomiin, että siinä on takana jokin suurempi venäläisten kuvio, Eerola sanoi,

– Kyseessä on erittäin vakava turvallisuusuhka, hän lisäsi.

Laiton tiedustelu Suomessa laajaa

Hallintovaliokunta toteaa lausunnossaan, että ulkomaisten tiedusteluorganisaatioiden Suomeen Suomessa kohdistama tiedustelu ”jatkuu edelleen laajamittaisena perinteisenä luonteeltaan pitkäkestoisena ja jatkuvana henkilötiedusteluna.” Samalla vakoilu on siirtynyt merkittävästi myös tietoverkkoihin.

– Väkilukuun suhteutettuna Suomeen pysyvästi sijoitettujen ulkomaalaisten tiedustelu-upseereiden määrä länsimaissa on yksi suurimmista. Hallintovaliokunta katsookin, että laittoman tiedustelun torjumiseksi suojelupoliisin on kyettävä tekemään lähivuosina lisääntyviä panostuksia teknisiin järjestelmiin, henkilöstöönsä ja sen erityisosaamiseen, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Valiokunnan mukaan valtiolliset ja muut toimijat pyrkivät tietoverkkojen välityksellä hankkimaan aktiivisesti poliittiseen päätöksentekoon ja merkittäviin tuotekehitysinnovaatioihin liittyvää tietoa.

– Verkkovakoilulta ja verkkovaikuttamiselta suojautumiseen ja siihen puuttumiseen – kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi – tarvitaan maassamme verkkotiedustelulainsäädäntöä kiireellisesti sekä siviilitiedustelun että sotilastiedustelun alueilla, valiokunta linjaa lausunnossaan.

Sen mukaan ulkomaisen tiedustelun keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Suomen politiikan ennakoiminen ja päätöksiin vaikuttaminen. Säännöllisesti on myös havaittu pyrkimyksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Tietojen hankintaa ja vaikuttamisyrityksiä kohdistetaan etenkin päätöksiä valmisteleviin ja niitä toteuttaviin tahoihin.

– Valiokunnalle esitetyn tiedon mukaan muutaman viime vuoden aikana on Suojelupoliisin tietoon tullut konkreettisia tapauksia pyrkimyksistä vaikuttaa muun muassa Suomen energiapoliittiseen päätöksentekoon ja siihen liittyvään yleiseen mielipiteeseen.

Valiokunta ei kuitenkaan lausunnossaan kerro, minkälaisista tapauksista on kysymys.

Valiokunta nostaa esiin myös venäläisten kaksoiskansalaisuuden, kun se puhuu Suomessa tapahtuvasta laittomasta tiedusteluista.

Kaksoiskansalaisuutta on pidetty Suomen kannalta turvallisuusuhkana. Venäjä esimerkiksi voi halutessaan vaikuttaa Suomessa asuvien kansalaistensa kautta Suomen asioihin. Suomen kansalainen voi joutua toimimaan Suomen etujen vastaisesti.

– Esimerkiksi kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudesta riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia, valiokunta toteaa.

Järjestäytynyt rikollisuus kotimaista

Valiokunta toteaa lausunnossaan, että Suomen järjestäytynyt rikollisuus on pääsääntöisesti kotimaista. Tiedossa olevia ”ulkomaalaistaustaisia” ryhmiä on muutama.

Valiokunta toteaa, että kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ei tällä hetkellä muodosta merkittävää uhkaa Suomen perusrakenteille.

Sen sijaan kasvussa oleva rajat ylittävä talousrikollisuus heikentää jo Suomen kansantaloutta. Esimerkkinä mainitaan talousrikokset, joiden rikos hyöty on saatu siirrettyä ulkomaille sekä yritysvakoilu.

Yksistään yritysvakoilu aiheuttaa valiokunnan lausunnon mukaan 1-3 prosentin tappion Suomen bruttokansantuotteeseen. Suomen bkt:n arvo oli 2015 yhteensä 209 miljardia euroa. Siten yritysvakoilun Suomelle aiheuttama tappio olisi 2,1–6,3 miljardin haarukassa.

Edit 1.11. kello 11.53: Korjattu 6. kappaletta. Asiantuntijalausunnot ovat julkisia sen jälkeen, kun asian käsittely valiokunnassa on päättynyt.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelosolut tulee kauppoihin maaliskuussa: Katso listasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

  2. 2

   Taivaalta putosi joutsenia Helsingissä – eläinlääkäri Swan: ”Ei kannata hötkyillä”

  3. 3

   Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

  4. 4

   Panimoalalle iskee vielä tölkkipula: ”Tästä tulee aluksi kaaos” – Laitilassa 3 syytä juhlaan

  5. 5

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  6. 6

   Nyt se on varmaa: nelosolut tulee kauppoihin – ”Tästä asiasta ei käydä salissa enää äänestystä”

  7. 7

   Nuori nainen käveli puistotiellä, kun 15-vuotias poika lähestyi takaa ja puukotti kaulaan: ”Joku koski selkääni...”

  8. 8

   Yksi nyrkkisääntö sopii kaikkiin tuotteisiin – heitä nämä ruuat pakastimestasi heti pois

  9. 9

   Ketä Kummeli-hahmoa muistutat? Se selviää tällä testillä

  10. 10

   Tuore dopingkäry raivostutti hiihtotähti Justyna Kowalczykin – vihjaileva viesti Marit Björgenistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rehtori varoitti oppilaiden vanhempia Tampereella – järkyttävää videomateriaalia leviää nuorten keskuudessa

  2. 2

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  3. 3

   Poptähti heitettiin ulos lentokentän oleskelutilasta kenkävalinnan vuoksi: jalassa suomalaistenkin suosikkijalkineet – ”Ei mitään järkeä”

  4. 4

   Schumacherin tytär piti koskettavan voittopuheen – oliko kiitoksissa vihje F1-mestarin tilanteesta?

  5. 5

   91-vuotiasta leskirouvaa uhkaa joulun alla häätö ja kodittomuus: ”Ei minulla ole paikkaa, mihin menen”

  6. 6

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  7. 7

   Video poliisivankilan tapahtumista: Poliisi vei keskisormea näyttäneen putkaan ja aiheutti vakavan vamman

  8. 8

   Anna: Räppäri Redrama, 40, seurustelee 18 vuotta nuoremman opiskelijan kanssa: ”Olen rakastunut”

  9. 9

   Espoolainen joulupukki kertoo hintansa – hämmästelee Porvoon pukin taksaa: ”Kuulostaa jo ihan mielettömältä”

  10. 10

   Töitä vältellyt sähkömies huijasi työnantajaansa 180 vuotta vanhan keksinnön ja juustonaksupussin avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  6. 6

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  7. 7

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  8. 8

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  9. 9

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  10. 10

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nelosolut tulee kauppoihin maaliskuussa: Katso listasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

  2. 2

   Taivaalta putosi joutsenia Helsingissä – eläinlääkäri Swan: ”Ei kannata hötkyillä”

  3. 3

   Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

  4. 4

   Panimoalalle iskee vielä tölkkipula: ”Tästä tulee aluksi kaaos” – Laitilassa 3 syytä juhlaan

  5. 5

   Espoolainen Sami, 26, joutui yllättäen Conan O’Brienin vitsin kohteeksi – miljoonat tv-katsojat näkivät: ”Noinko miehet Suomessa pukeutuvat?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rehtori varoitti oppilaiden vanhempia Tampereella – järkyttävää videomateriaalia leviää nuorten keskuudessa

  2. 2

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  3. 3

   Poptähti heitettiin ulos lentokentän oleskelutilasta kenkävalinnan vuoksi: jalassa suomalaistenkin suosikkijalkineet – ”Ei mitään järkeä”

  4. 4

   Schumacherin tytär piti koskettavan voittopuheen – oliko kiitoksissa vihje F1-mestarin tilanteesta?

  5. 5

   91-vuotiasta leskirouvaa uhkaa joulun alla häätö ja kodittomuus: ”Ei minulla ole paikkaa, mihin menen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  6. Näytä lisää