Näin rankka on poliisikoulun kuntotesti – pystyisitkö samaan? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin rankka on poliisikoulun kuntotesti – pystyisitkö samaan?

Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet alkoivat Tampereella maanantaina.

1.11.2016 6:05 | Päivitetty 1.11.2016 7:28

”Juoksurata on asfalttia. Aamulla on ollut sen verran kuuraa, että olkaa tarkkoja siinä juoksussa, ettette liukastu.”

Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) fyysiset testit ovat alkaneet, ja ryhmät liikkuvat suorituspaikalta toiselle tiiviissä tahdissa. Ohjeet kaikuvat liikuntasalin eteisaulassa. Jonne Laurila on yksi hakijoista.

– Haen nyt toista kertaa. Viime kerralla jäi pienestä kiinni. Toivottavasti tällä kertaa menee paremmin, Laurila toteaa.

Oululaisen Jonne Laurilan fysiikka kesti kaikki testilajit.­

Polamk järjestää pääsykokeet neljä kertaa vuodessa. Tällä viikolla taistellaan paikoista huhtikuussa 2017 alkavaan poliisin perustutkintoon.

Tampereen Hervannassa on kylmä aamu, lämpötila on nollan tuntumassa, ja hakijat hölkkäävät johtoauton perässä katseet jalkaterissä.

Viileä ja liukas juoksukeli jakaa mielipiteitä.

Kolmella sekunnilla jatkoon

Hanna Kangastie selvittää juoksutestin täpärästi armottoman loppukirin ansiosta.

– Tiukille meni, mutta pääsin alle. Jos olisi ollut vielä joku kirittäjä edessä, niin olisin ehkä pystynyt nipistämään vielä.

Hanna Kangastie repäisi juoksutestissä välttämättömän loppukirin. Muissakaan lajeissa seinä ei tullut vastaan.­

Miesten on alitettava juoksutestissä 7 minuutin raja. Naisilla vastaava aika on 7 minuuttia 45 sekuntia. Kangastie ylitti maaliviivan ajassa 7:42.

Fyysisten testien osuus pääsykokeiden kokonaispistemäärästä on 20 prosenttia. Jokainen vaihe on kuitenkin läpäistävä, ja kuntotesteissä yksikin nollatulos tarkoittaa pääsykokeiden päättymistä.

Sisäänpääsy voi olla pisteestä kiinni, joten jokaiseen lajiin on lähdettävä tosissaan.

1 500 metrin juoksutestin lisäksi hakijat suorittavat ketteryysradan, leuanvedon ja penkkipunnerruksen. Jokaisessa suorituksessa saa pisteitä joko ajan tai suoritusmäärän perusteella.

Miehillä ja naisilla on omat arvosteluasteikot. Liikuntakasvatuksen lehtori Aki Sipilä korostaa testien monipuolisuutta.

– Kuntotestit suoritetaan peräkkäin, joten hakijan kannattaa ottaa tämä huomioon harjoittelussa. Palautumisaikaa ei jää paljoa. Kyse on monipuolisesta kokonaisuudesta.

Moni hakija haluaa harjoitella ristiaskeljuoksua vielä hetkeä ennen testisuoritusta. Kuvassa Jonne Laurilan tyylinäyte.­

Soveltuvuudella suurin painoarvo

Hakijoiden psyykkistä soveltuvuutta mitataan kuntotestien lisäksi soveltuvuuskokeilla ja kirjallisella kokeella. Soveltuvuuden osuus arvioinnista on 50 prosenttia ja kirjallisen kokeen 30 prosenttia.

Kirjallisen kokeen laatinut poliisiviestinnän lehtori Marko Vesterbacka kertoo, että pääsykokeen kirjallisessa osiossa on pystyttävä yhdistelemään tietoa ja tuottamaan selkeää tekstiä.

– Kirjallisessa kokeessa tuodaan esiin kirjoittamisen sujuvuutta sekä ajattelun analyyttisyyttä ja sitä, kuinka hyvin pystyy vertailemaan ja rakentamaan omaa tekstiä annettujen tekstien pohjalta, Vesterbacka summaa.

Kokeessa hakijat vastaavat kahden tunnin kuluessa esseekysymykseen ja käyttävät vastauksessaan pääsykoekirjan tietoja sekä annettua materiaalia.

Penkkipunnerrus päättää kuntotestit.­

Kuntotestien ydin on lyhyissä palautumisissa. Rasitus kasaantuu. Näin kertoo liikuntakasvatuksen lehtori Aki Sipilä.­

Polamkin hakijamäärä kasvoi vuodesta 2015 vuoteen 2016 yhteensä yli 50 prosenttia. Takana oli vaikeampia vuosia, mutta nyt poliisin ammatti näyttää taas kiinnostavan.

Tänä vuonna alkaviin perustutkintoihin tuli yhteensä 4 318 hakemusta. Pääsykokeisiinkin saapui yli 2 100 hakijaa, kun vuotta aiemmin osallistujia oli alle 1 300.

Kuluvana vuonna Polamkissa aloittaa 300 uutta opiskelijaa.

Artikkelin videolta näet, miltä Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet näyttävät. Hakijat kertovat ensiajatuksiaan heti suoritusten jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?