Korvaako robotti Suomen sairaalasiivoojat? ”Jos on 1000 neliön tila mopattavana, kyllä hymy hyytyy”

Keski-Suomen keskussairaalassa alkoi tällä viikolla ensimmäisen siivousrobotin koekäyttö. Laite on parhaimmillaan tilavissa kohteissa.

30.10.2016 13:59

Moni asiakas on joutunut viime päivinä hieraisemaan silmiään Keski-Suomen keskussairaalan käytävillä. Ihmisten seassa lipuu hiljakseen kookas mötikkä – ihan itsekseen.

Ihmettelylle on syytäkin, sillä kyse on historiallisesta laitteesta, ensimmäisestä siivousrobotista suomalaisessa sairaalassa.

Robotin koekäyttö alkoi tällä viikolla. Työvuorolistalle akkukäyttöinen sveitsiläis-amerikkalainen laite päässee vuodenvaihteen jälkeen.

– Nimeä sillä ei vielä ole, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tiedottaja Helmi Jukkala kertoo.

Siivousrobotti puhdistaa sairaalan käytäviä Jyväskylässä.

Akulla toimiva Taski-merkkinen siivouskone liikkuu 1,5 kilometrin tuntivauhtia 2,5–3 tuntia kerrallaan. Robotti on parhaimmillaan tilavissa kohteissa kuten auloissa ja käytävillä.

– Robotti työstää käskystä ohjelmoituja alueita. Sen edessä ja sivuissa on tunnistussensorit, joiden avulla se tunnistaa esteet, palvelupäällikkö Arja Hänninen kertoo 28 000 euron hankinnasta.

Sairaalahuoltajan työkaveri hoitaa irti päästyään lattian puhdistuksen ja hoidon. Seinien vierustojen ja suurimpien roskien moppaaminen ovat kuitenkin yhä ihmistyötä.

Apu on arvokas, sillä siivous ei ole mitään kevyttä työtä.

– Jos on tuhannen neliön tila mopattavana, niin kyllä siinä hymy hyytyy. Robotti säästää siivoojia tuki- ja liikuntaelinsairauksilta, Hänninen korostaa.

Työvoiman riittävyys epävarmaa

Mikä tärkeintä, työn jälki on hyvää. Hygienia on sairaaloissa kaiken a ja o.

– Tutkimukset todistavat, että käsin tehdyllä työllä ei päästä koskaan samaan kuin mihin robotti pystyy. Kone on vapaa ihmisen olemuksesta, puhtauspalveluiden johtaja Maritta Kautto sanoo.

Kokonaan robotit eivät toki ihmistä korvaa – ainakaan lyhyellä aikavälillä. Kauton mukaan pian työnsä aloittava ensimmäinen siivousrobotti vapauttaa sairaalahuoltajat vaativampiin, aikaa vieviin tehtäviin.

Toiveet robotiikan suhteen ovat korkealla. Kautto uskoo, että kehityksen myötä nähdään pian myös pienempiä siivousrobotteja, jotka tekevät puhdasta jälkeä myös sairaalan eri osastoilla ja potilashuoneissa.

– Koulutetun työvoiman riittävyys alan tehtäviin jatkossa on hiukan epävarmaa. Robotiikan käyttö osaltaan pienentää epävarmuutta ja auttaa puhtauden hallinnassa.

Keski-Euroopassa jo yleisiä

Vastaavat apulaiset eivät ole vieneet Suomessa vielä montaa työpaikkaa ihmisiltä. Hännisen mukaan siivousrobotti on käytössä ainakin Iso Omena -kauppakeskuksessa Espoossa.

– Keskieurooppalaisissa sairaaloissa tällaiset ovat jo yleisiä. Uskon, että meidän sairaalassa erilaisia siivousrobotteja voi olla viiden vuoden päästä useampia.

Robottiprojekti liittyy sairaanhoitopiirin jätti-investointiin. Vuonna 2020 Jyväskylään on määrä valmistua upouusi ja ultramoderni keskussairaala.

– On ensiarvoisen tärkeää kokeilla robotteja nyt. Onhan se rohkeaakin, sillä sairaalat ovat niin työvoimavaltaisia työpaikkoja, Kautto myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?