Heinäluoma: En antanut Lindtmanille ideaa puhujalistoihin

Julkaistu:

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoo, ettei hän antanut ryhmän puheenjohtajalle Antti Lindtmanille ideaa puhujalistojen toimittamisesta eduskunnan puhemiehistölle.
– Olen kuullutkin siitä (Lindtmanin käytännöstä) vasta myöhemmässä vaiheessa. En myöskään tiennyt sen yksityiskohtia, koska ei minulla mitään lappuja ollut enkä niitä myöskään nähnyt, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma toimi viime vaalikaudella eduskunnan puhemiehenä. Hän sanoo, että puhemiehelle tulee jatkuvasti yhteydenottoja eri muodoissa.

– Puhemies saa terveisiä ja toiveita, ja niitä tulee erilaisilta ihmisiltä, ja niin on ollut myös minunkin aikana. Sehän on selvä, että jokainen ymmärtää, että puhemies tekee omat ratkaisunsa.

Heinäluoma muistuttaa, että puhemiehistöllä on ratkaisuvalta kyselytunnin puheenvuorojen jakamisessa.

– Täytyy muistaa, että kansanedustajillahan on rajoittamaton puheoikeus. Valtaosa puheenvuoroista pyydetään ja saadaan pyyntöjärjestyksessä. Kyselytunti on poikkeus tähän pääsääntöön.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen luonnehtii, että kyselytunneilla ääneen pääsevät ne, joilla on asian lisäksi myös puhetaidot hallussa. Heinäluoman mukaan luonnehdinta pitää paikkansa.

– Debatin ideahan on, että siinä saadaan aikaan debatti. Silloin annetaan puheenvuoroja henkilöille, jotka pystyvät ajattelunsa hyvin kiteyttämään. Näin se oli minunkin aikana, ja silloin keskustelu on nautittavaa. Ei debatin idea ole se, että 200 kansanedustajaa puhuu vuoroillaan, vaan että erilaiset ajatukset törmäävät.