Sunny Car Centerin mainostolppa oli alusta asti susi – jo rakennusvaiheessa tehtiin kohtalokas virhe - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sunny Car Centerin mainostolppa oli alusta asti susi – jo rakennusvaiheessa tehtiin kohtalokas virhe

Vuodesta 2013 lähtien Kolmostien varressa Hämeenlinnassa kohti taivaita kurkottanut Sunny Car Centerin jättimäinen mainostolppa purettiin torstaina. Kymmeniätuhansia euroja maksaneen pylvään rakentamisessa oli tehty kohtalokas virhe.

Sunny Car Centerin surullisenkuuluisa valomainospylväs laskettiin maan tasalle torstaina. Tolpan lopullinen kohtalo on täysin avoin.­

28.10.2016 14:15

Kolmostien varteen vuonna 2013 kohonnut mahtipontinen mainospylväs oli käytännössä ainoa rakennelma, joka saatiin pystytettyä osana Hämeenlinnaan suunniteltua erittäin kunnianhimoista autokauppakeskushanketta.

Sunny Car Centerin oli määrä rakentaa Kirstulan kaupunginosaan Euroopan suurin autokaupan keskittymä. Hanke kuitenkin kariutui rahoitusvaikeuksiin ja syksyllä 2015 Sunny Car Center asetettiin konkurssiin.

Torstaina kunnianhimoisen hankkeen mahtipontinen symboli, 30-metrinen valaistu mainostolppa purettiin Hämeenlinnan kaupungin kehotuksesta.

Mainostolpan purkaminen ihmetytti torstaina Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanutta yrittäjää.

Lahden Lomarakenne Oy:n toimitusjohtaja Mika Räsänen kertoo tiedustelleensa Hämeenlinnan kaupungilta mahdollisuutta vuokrata kyseinen tolppa mainostustarkoitukseen. Hän sanoo olleensa valmis maksamaan mainospaikasta vuokraa jopa useita tuhansia euroja kuukaudessa.

– Tuskin olen ollut ainoa, jota vuokraaminen on kiinnostanut, Räsänen arvelee.

Hämeenlinnan kaupungin johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen vahvistaa, että huomiotaherättävää ja näkyvällä paikalla sijaitsevaa mainostolppaa kohtaan on osoitettu kiinnostusta.

Pylväs oli kuitenkin purettava turvallisuussyistä.

Hämeenlinnan kaupungin johtavan rakennustarkastajan mukaan tolppa vaatisi korjausta ennen kuin se voidaan pystyttää uudelleen.­

Kolmessa vuodessa tolppa oli joutunut niin huonoon kuntoon, että se katsottiin parhaaksi laskea kokonaisuudessaan maahan. Lehtisen mukaan tolpassa havaittiin viime kesänä rakenteellisia vikoja.

– Tolpan metalliputket olivat täyttyneet vedellä. Pakkasilla vesi on jäätynyt. Lämpölaajenemisen vaikutuksesta putket ovat haljenneet, Lehtinen kuvailee tarkastuksessa havaittuja vikoja.

Hänen mukaansa putkien täyttyminen vedellä on aiheutunut siitä, että niihin ei ole tehty reikiä, joita pitkin kondenssivesi pääsisi poistumaan.

Tolppa on siis alun pitäenkin ollut ”susi”. Pelkästään sen massiivinen betonijalka maksoi aikanaan 25 000 euroa.

– Jotain on päässyt unohtumaan matkan varrella, Lehtinen luonnehtii rakentamisvaiheessa tapahtunutta erehdystä.

Torstaina purettu Sunny Car Centerin mainospylväs makaa tällä hetkellä kyljellään maassa. Kaupunki ei ole aikeissa siirtää tolppaa mihinkään ja sen lopullinen kohtalo on täysin avoinna. On jopa mahdollista, että tolppa korjataan ja pystytetään uudelleen.

Tolpan tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa, sillä sen omistussuhteita ei ole saatu ratkaistua.

Ylen mukaan tolpan pystyttänyt Tammerneon Oy pidätti tornin omistusoikeuden itsellään, kunnes Sunny Car Center maksaisi sen toimituksen.

– Tornin toimitusta ei koskaan maksettu, Hämeenlinnan kaupungin johtava rakennustarkastaja kertoo Ilta-Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?